Εγκλήματα, Κοινωνία, Συμπεριφορά, Τεχνολογία, Ψυχική υγεία

Βιτριόλι – το «Δημοφιλές» θειικό οξύ

Γράφει ο Γιώργος Καρανταΐδης, υπ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ. στην Επεξεργασία Σήματος και Ανάλυση Πληροφοριών, Μηχανικός, MSc

Η ζωή στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις ευνοεί την κοινωνική αποδιοργάνωση, καθώς η ανωνυμία, ο συνωστισμός και η χαλάρωση κοινωνικών δεσμών επηρεάζουν αρνητικά τον ανθρώπινο ψυχισμό. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα καταναλωτικά πρότυπα ζωής, καθώς και τα πρότυπα επιτυχίας και κοινωνικής αναγνώρισης που επικρατούν, παροξύνουν τον κοινωνικό ανταγωνισμό και κάνουν τον άνθρωπο να κυνηγά το χρήμα, τα υλικά αγαθά και τις απολαύσεις χωρίς να έχει ηθικούς φραγμούς.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, το έγκλημα αλλάζει συνεχώς μορφές, μέσα από την σωματική, υλική, πνευματική επιβολή ή εξουσία ενός ατόμου απέναντι σε κάποιον άλλο. Τα τελευταία χρόνια η  τηλεόραση προβάλλει υπερβολικά τη βία στις ειδεχθέστερες μορφές της και δυστυχώς στις μέρες μας η χρήση θεϊκού οξέος μονοπώλησε τις ειδήσεις ως μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους επίθεσης για πρόκληση σωματικής βλάβης.

Το Θειικό Οξύ (Βιτριόλι, στα αγγλ.: sulphuric acid ή sulfuric acid)  είναι μια χημική ένωση με πολλές εφαρμογές, καθώς πρόκειται για ένα εκ των κορυφαίων χημικών προϊόντων. Το βιτριόλι θεωρούταν η πιο σημαντική αλχημιστική ουσία, αφού και η ανακάλυψή της έγινε από αλχημιστές του 8ου και 9ου αιώνα.  Αργότερα, η χρήση του διαδόθηκε στην Ευρώπη μέσω αραβικών και περσικών εγχειριδίων που καταγράφηκαν σε βιβλία αλχημιστών. Το βιτριόλι χρησιμοποιούταν και στον Μεσαίωνα ως μέσο για την αντίδρασή του με άλλες ουσίες.

Διαθέτει ισχυρές διαβρωτικές και καυστικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται κυρίως για την ιδιότητα τού να αντιδρά με όλες τις βάσεις και τα δραστικά μέταλλα. Στην πυκνή και θερμή του μορφή μπορεί να προκαλέσει οξείδωση των ενώσεων, ενώ μεγάλης συγκέντρωσης βιτριόλι μπορεί να αφυδατώσει οποιοδήποτε προϊόν ανόργανης ύλης (ξύλο, χαρτί κλπ.), με αποτέλεσμα να απανθρακωθεί εντελώς.

Στην καθημερινότητα εντοπίζεται στα υγρά μπαταρίας οχημάτων, σε χημικά είδη, στα χρώματα, στην κατεργασία ορυκτών, στην παρασκευή λιπασμάτων, στην διύλιση του πετρελαίου και στην κατεργασία αποβλήτων.

Για τον λόγο αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και γνώσης των ιδιοτήτων του κατά την χρήση του από τον άνθρωπο.

Από που το προμηθεύεται κανείς

Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου διαθέτουν μονάδες παραγωγής θειικού οξέος. Στο εμπόριο το θειικό οξύ διατίθεται κυρίως με περιεκτικότητα 96-98%. Αν και είναι εύκολη η παρασκευή του σε καθαρή μορφή (100%), η διάθεσή του στη μορφή αυτή αποφεύγεται, επειδή το καθαρό βιτριόλι  καθίσταται δύσκολο να μεταφερθεί από δεξαμενές ή άλλους περιέκτες.

Στην καθημερινότητα είναι σχετικά εύκολο να το προμηθευτεί κάποιος, αν και τις περισσότερες φορές διατίθεται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς με την έκδοση ειδικού επαγγελματικού παραστατικού (τιμολόγιο). Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το βιτριόλι είναι διαθέσιμο σε χρωματοπωλεία, τεχνικές αγορές και σε καταστήματα για αποφράξεις. Σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις μπορεί κανείς να το προμηθευτεί και «χύμα» σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Δυστυχώς, για αγορά μικρής ποσότητας δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και μπορεί να διατεθεί σε όποια περιεκτικότητα κάποιος το επιθυμεί.

Εάν πάλι κάποιος δεν καταφέρει να αγοράσει έτοιμη την χημική ένωση, διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα στοιχεία που χρειάζεται, μπορεί με μερικές οδηγίες να παρασκευάσει ο ίδιος ο οξύ, παρακολουθώντας βίντεο (tutorials) στο διαδίκτυο. Φυσικά, η διαδικασία είναι άκρως επικίνδυνη και απαιτητική για κάποιον ερασιτέχνη, παρόλα αυτά τα βίντεο είναι διαθέσιμα σε όποιον επιθυμεί να τα παρακολουθήσει.

Συνεπώς, η διάθεση του θειικού οξέος στην αγορά δεν συνάδει της επικινδυνότητάς του, καθώς τελικά μπορεί να το βρει οποιοσδήποτε ίσως και σε κατάστημα της γειτονιάς.

ΠΗΓΕΣ

https://www.tovima.gr/2015/09/05/science/theiiko-oksy-bitrioliki-symperifora/

https://www.iefimerida.gr/ellada/bitrioli-ti-einai-poso-eykola-brisketai-se-ellada?fbclid=IwAR34uNuV1Wsy1hivB2eyhSIgbzKbpZE0PqULUvTLNGlIjONQzWEzPzBOiHM