Εφαρμογές, Έφηβος, Κοινωνία, Παιδιά, Ψυχική υγεία

Το Youtube θα προσπαθήσει να περιορίσει την έκθεση των εφήβων σε βίντεο σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και το βάρος

Γράφει η Νάσια Ρέτση

Το Youtube, ήδη από πέρσι στις ΗΠΑ, έκανε μια προσπάθεια να περιορίσει το χρόνο που περνούν οι έφηβοι βλέποντας βίντεο με περιεχόμενο, που αφορά διάφορες διατροφικές συνήθειες και έντονη σωματική άσκηση. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα, πέρα από την Αμερική, επιχειρεί να επεκτείνει αυτήν την προσπάθεια και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

Ουσιαστικά, το Youtube, θα επιτρέπει στους εφήβους να τα παρακολουθούν, με τη μόνη διαφορά ότι οι αλγόριθμοι δεν θα συστήνουν περαιτέρω, βίντεο με συναφές περιεχόμενο. Η προσπάθεια αυτή βασίζεται στην ανησυχία ότι οι έφηβοι, εκτιθέμενοι επανειλημμένα σε τέτοιου είδους περιεχόμενο, ενδέχεται να δημιουργήσουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τους ίδιους, βλάπτοντας έτσι τον εαυτό τους, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Τα βίντεο μεμονωμένα, θα έλεγε κανείς, πως είναι ακίνδυνα αλλά η συνεχής έκθεση σε αυτό το υλικό μπορεί να καταστεί επιβλαβής.

Τέτοια βίντεο, συνήθως προβάλλουν εξιδανικευμένα πρότυπα φυσικής, σωματικής κατάστασης και όντας τα παιδιά σε μια ηλικία που διαμορφώνουν την αυτοεικόνα τους και τις δικές τους προσδοκίες για το ποιοι είναι, μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από αυτό το περιεχόμενο. Υπάρχει πιθανότητα να υιοθετήσουν μη ρεαλιστικά πρότυπα, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε έντονα αισθήματα ματαιότητας και στη δημιουργία δυσλειτουργικών πεποιθήσεων για τον εαυτό. Εξάλλου, η πλατφόρμα έχει δεχθεί κριτική στο παρελθόν κυρίως από τους γονείς και φροντιστές, για ενδεχόμενη βλάβη σε εφήβους και για ενθάρρυνση προβληματικών  διατροφικών συμπεριφορών , ακόμα και διαταραχών πρόσληψης τροφής.

Έτσι, το Youtube, προχώρησε σε αυτό το νέο σχέδιο προστασίας των εφήβων από την εκτεταμένη έκθεση σε βίντεο που αφορούν σε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες  και σε προγράμματα εντατικής σωματικής άσκησης. Δηλαδή, στους εφήβους που συνδέονται στην πλατφόρμα έχοντας δηλώσει την ηλικία τους, δεν θα προβάλλεται τέτοιο υλικό. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να ενταχθεί στον γονικό έλεγχο(parental control), επιτρέποντας στους γονείς και τους φροντιστές να συνδέουν τον λογαριασμό τους με αυτόν του παιδιού τους, ώστε να έχουν εποπτεία των βίντεο που παρακολουθεί στο Youtube.

Σε όλο και περισσότερα ψηφιακά μέσα καθώς και με μεγαλύτερη συχνότητα, προβάλλονται δυσλειτουργικά έως και ανθυγιεινά πρότυπα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μια από τις βασικές πηγές δυσαρέσκειας προς τον εαυτό. Συνήθως τα βίντεο με αυτό το περιεχόμενο, συμβάλλουν στην ανάπτυξη τέτοιων συναισθημάτων και συμπεριφορών, προάγοντας έμμεσα φαινόμενα όπως η κοινωνική σύγκριση. Από την άλλη, η κοινωνική επιθυμητότητα για τους εφήβους είναι αρκετά σημαντική, κάτι που με φυσικό τρόπο τους ωθεί να συγκρίνουν τον εαυτό τους και τον τρόπο ζωής τους με των άλλων.

Χρειάζεται λοιπόν, μέσα από παρόμοιες προσπάθειες με αυτήν, να επισημανθεί στους εφήβους και στα νέα παιδιά, η σημαντικότητα του να υιοθετούν και να διατηρούν υγιή πρότυπα και συμπεριφορές. Είναι σημαντικό, να τους υπενθυμίζεται  ότι πολλές φορές αυτά που προβάλλονται και δημοσιεύονται στο διαδίκτυο δεν αντανακλούν την πραγματική ζωή και ούτε είναι απαραίτητα ρεαλιστικά. Το να θέτει κανείς υπέρμετρες προσδοκίες μπορεί να καταλήξει επιβλαβές και ματαιωτικό, για αυτόν λοιπόν, το λόγο χρειάζεται να καταστεί σαφές στους εφήβους, το όριο και η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αυτοφροντίδα και στον μη ρεαλιστικά υγιεινό τρόπο ζωής.