Ασφάλεια διαδικτύου, Γονείς, Διαδίκτυο, Έφηβος, Οικογένεια, Παιδιά, Συμπεριφορά, Τεχνολογία

Τι πρέπει να προσέχουμε τώρα που γυρνάμε από διακοπές και “χανόμαστε” για ώρες στο διαδίκτυο; Ο απόλυτος οδηγός χρήσης για τα παιδιά

Γράφει η Ιφιγένεια Κολιού, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Τώρα που γυρνάμε από τις διακοπές μας όπου ίσως καταναλώσαμε άπλετο χρόνο στο διαδίκτυο, είναι πολύ σημαντικό ως γονείς να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιδιά  σας όσον αφορά τη χρήση του υπολογιστή, καθώς η ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε αυτό οδηγεί πολλές φορές σε απρόσμενους κινδύνους. Οφείλετε να είστε κοντά στα παιδιά σας και να τα προσεγγίζετε, δείχνοντάς τους αγάπη μέσα από τις συμβουλές που τους δίνετε σχετικά με το διαδίκτυο και την ευαισθητοποίησή τους όσον αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν, καθώς και σεβασμό προς τις ανάγκες τους, διότι είναι εξίσου σημαντικό να αφήνουμε ελεύθερο χρόνο στα παιδιά μας, προκειμένου να μην νιώθουν ότι παραβιάζεται η ιδιωτικότητά τους, αλλά με προσοχή και μέτρο.

Στις ευαίσθητες ηλικίες της εφηβείας ειδικότερα, όπου τα παιδιά θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους, να κάνουν πράγματα για να ενσωματωθούν σε μία ομάδα, σε μία παρέα και να φανούν πιο προχωρημένοι σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, τα συναισθήματα υπερτερούν της λογικής, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε επικίνδυνες πράξεις χωρίς όμως να σκέφτονται τις συνέπειες. Όλες οι ηλικίες είναι επικίνδυνες, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να προσεγγίζουμε τα παιδιά μας και να τα συμβουλεύουμε, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε ηλικίας. Παρακάτω θα παραθέσω τους πιο σημαντικούς κανόνες που πρέπει να τηρούνται, για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Ξεκινώντας από την ηλικία των 6-10 ετών, όπου η πλειοψηφία περνάει απεριόριστο χρόνο στον υπολογιστή παίζοντας video games, οι γονείς μπορούν να θέσουν όρια στον χρόνο που περνάει το παιδί στο Internet και συγκεκριμένα μία ώρα την ημέρα, διότι μην ξεχνάμε, “Παν μέτρον άριστον” ! Η μία ώρα ελεύθερης απασχόλησης, είναι το κλειδί για την αποφυγή κινδύνων, επομένως σωστή χρήση του διαδικτύου. Πάντα με επίβλεψη η ώρα αυτή, καθώς το περιεχόμενο πολλών ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να είναι ακατάλληλο και αντιπαιδαγωγικό, επομένως σε αυτήν την περίπτωση είναι επιτακτική ανάγκη να διακόψετε τη χρήση, καθώς η έκθεση σε αυτά είναι καταστροφική για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού.

Ακόμη, πρέπει να γίνει κατανοητό στα παιδιά, ότι είναι προτιμότερο να βάζουμε αρκετές δραστηριότητες στο πρόγραμμα της ημέρας, χωρίς να εμμένουμε σε μία, όπως είναι το διαδίκτυο. “Αγκαλιάστε” τα παιδιά σας, διοργανώστε κοινές δραστηριότητες, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, ακούστε μουσική, ενθαρρύνετέ τα να βγουν με τους φίλους τους για να παίξουν ποδόσφαιρο, να αθληθούν γενικότερα. Είναι εφικτό να διαμορφωθεί στα παιδιά η ιδέα, ακόμα και σε αυτές τις ηλικίες, ότι το διαδίκτυο παρ’ όλο που είναι ένα μέσο που μας προσφέρει ευχαρίστηση, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να γεμίσουμε τη μέρα μας, πιο δημιουργικοί, πιο ωφέλιμοι προς τον εαυτό.

Κατ’ επέκταση αυτό που πρέπει να τονίσετε στα παιδιά σας είναι ότι δεν πρέπει να βάζουν τα προσωπικά τους στοιχεία ποτέ, σε κανένα site που ενδεχομένως τους ζητηθεί. Επιπλέον αν χρειαστεί να δημιουργήσουν κάποιον λογαριασμό, θα πρέπει οι κωδικοί τους να δημιουργούνται μέσα από ασφαλή προγράμματα, αποφεύγοντας να χρησιμοποιούν ημερομηνίες γέννησης ή ονοματολογίες φιλικών προσώπων και μη.

Δεν πρέπει επουδενί(!) να εμπιστεύονται τους κωδικούς τους σε κανέναν, διότι ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά μας δεδομένα στο μέλλον. Επίσης, είναι γνωστό ότι όταν βρισκόμαστε σε έναν ιστότοπο, “πετάγονται” ξαφνικά μπροστά μας άλλες σελίδες και διαφημίσεις. Οι περισσότερες από αυτές έχουν σκοπό να αποσπάσουν πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε συμπεριφορές όπως απειλές για παράδοση χρημάτων ή οτιδήποτε άλλο προκειμένου να κερδίσουν κάτι. Γι’ αυτό το λόγο δεν κατεβάζουμε ποτέ δωρεάν εφαρμογές, software,τραγούδια και video. Είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε τα παιδιά να είναι προσεκτικά, να μην συμπληρώνουν ποτέ τα στοιχεία τους και της οικογένειάς τους, για να αποφύγουν οποιαδήποτε απειλή ή κίνδυνο που θα τους οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες διαδικασίες.

Τέλος επειδή το cyber bullying είναι σύνηθες πλέον στις μέρες μας, αν στα παιδιά παρατηρηθούν περίεργες συμπεριφορές, σαν να τους απασχολεί κάτι, μιλήστε τους κατευθείαν, ενθαρρύνετε τα να μιλήσουν, να ανοιχτούν. Πρέπει να ξέρουν ότι είστε οι καλύτεροι τους φίλοι και οι πρώτοι που μπορούν να εμπιστευθούν για το οτιδήποτε. Επομένως όταν νιώσουν φόβο ή εκβίαση, συμβουλεύεστε τα να απευθυνθούν σε σας για να κάνετε τις κατάλληλες και απαραίτητες κινήσεις. Όταν πέφτουμε θύματα εκφοβισμού, η καταγγελία στις αρχές είναι η έσχατη λύση! Προχωρώντας στην εφηβική ηλικία, 11-18 ετών, οι έφηβοι βαθμιαία και ραγδαία αρχίζουν να νιώθουν την ανάγκη να κοινωνικοποιούνται με όλους τους τρόπους, πέρα από το σχολείο και όλες τις άλλες δραστηριότητες που συμμετέχουν καθημερινά.

Αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος από τα social media, που ναι μεν αποτελούν μέσο επικοινωνίας και εγγύτητας με φίλους μας, αλλά χωρίς προσοχή και σωστή χρήση, ιδιαίτερα σε ηλικίες όπως οι εφηβικές, όπου τα άτομα δρουν απερίσκεπτα, θέλοντας να αντιδράσουν και να συμπεριφερθούν ατίθασα απέναντι στους γονείς τους και να αποδείξουν στους φίλους τους τη μοναδική τους ταυτότητα, μπορούν να επιφέρουν κινδύνους. Γι’ αυτό το λόγο, αρχικά πρέπει να διευκρινίσετε στα παιδιά σας ότι στο facebook, instagram κλπ ,φίλους κάνουμε μόνο όσους ξέρουμε από τον κοινωνικό μας κύκλο. Αποδεχόμαστε και στέλνουμε αιτήματα φιλίας σε γνωστά πρόσωπα, δεν αποδεχόμαστε άτομα που δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ από κοντά, ακόμα και αν έχουν πολλούς κοινούς φίλους με εμάς, καθώς ποτέ δεν ξέρουμε αν αυτό το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την οθόνη, είναι σίγουρα αυτό που απεικονίζεται στο εκάστοτε προφίλ, αν είναι η ηλικία που ισχυρίζεται ή αν απλά πρόκειται για άγνωστο άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, που σκοπό έχει να παραπλανήσει και να βλάψει. Επακόλουθο αυτού του κανόνα είναι να μην βγαίνουμε ραντεβού στα τυφλά. Στο διαδίκτυο επικοινωνούμε μόνο με όσους γνωρίζουμε και ποτέ με αγνώστους. Ειδάλλως αν δεχτούμε να γίνει κάτι τέτοιο είμαστε υπεύθυνοι για τις συνέπειες των πράξεών μας.

Τέλος είναι άξιο παρατήρησης και επισήμανσης το ότι δεν πρέπει να κοινοποιούμε την παρουσία μας στα social media, προκειμένου να μην γνωρίζουν που βρισκόμαστε, για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος. Όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες μας στο διαδίκτυο, αυτό που πρέπει να σκεφτούμε, είναι αν θα τις μοιραζόμασταν με κάποιον άγνωστο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο, μένει! Οπότε πρέπει να προσέχουμε τι αναρτούμε και σε ποιον στέλνουμε προσωπικές μας φωτογραφίες, καθώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας στο μέλλον. Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα διαφυλάσσουμε για την απόλυτη ασφάλειά μας εκτός δικτύων/διαδικτύου και τα αποθηκεύουμε σε εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα τα οποία δεν συνδέονται σε δίκτυα.

Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο απαραίτητο στις μέρες μας, το οποίο όμως δεν εγγυάται την ασφάλειά μας, άρα είναι αναγκαίο οι γονείς να ενημερώνονται διαρκώς για τους κινδύνους του και να προστατεύουν τα παιδιά τους, χωρίς αυτά να νιώθουν φυλακισμένα. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι εφόσον πλέον το διαδίκτυο είναι προσβάσιμο και απευθυνόμενο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες πρέπει να χρησιμοποιείται με κανόνες για το καλό, και έτσι να έχουμε μια ισορροπία στην καθημερινή μας ζωή.

Γονείς… αναλάβετε δράση! Η προστασία του παιδιού σας είναι δική σας ευθύνη και αφορά εκτός από το ίδιο το παιδί, και εσάς.