Εκπαίδευση, Τεχνολογία

Εργαλεία προσβασιμότητας για άτομα με οπτικές αναπηρίες στο csii.gr

Δεν είναι διόλου ασυνήθιστο, δυστυχώς, τα άτομα με οπτικές αναπηρίες να αποκλείονται από μέσα Νέων Τεχνολογιών της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) που είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Καμιά φορά οι άνθρωποι βυθισμένοι στην «κανονικότητα» μας αγνοούμε βασικές ανάγκες των συνανθρώπων μας με αναπηρίες…

Στο CSI Institute καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας στην εκπαιδευτική-συμβουλευτική-ενημερωτική μας κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό παρέχουμε τα δέοντα στους ανθρώπους με οπτικές αναπηρίες, οι οποίοι θέλουν να παρακολουθούν τα αναρτώμενα στην ιστοσελίδα μας.

Συγκεκριμένα, μπαίνοντας στην αρχική σελίδα τoυ site του CSIi στα δεξιά, όπως βλέπουμε την οθόνη μας, υπάρχει ένα εικονίδιο με το σύμβολο των ατόμων με αναπηρίες (ανθρωπάκι σε αμαξίδιο). Επιλέγοντας την εικόνα ανοίγει η ενότητα «Εργαλεία Προσβασιμότητας». Στην κατηγορία αυτή διατίθενται 8 επιλογές:

  • Αύξηση κειμένου

Αυξάνει το μέγεθος του κειμένου μέσω οκτώ διαφορετικών επιπέδων. Κάνει κάθε μέρος του ιστοτόπου πιο ευανάγνωστο.

  • Μείωση κειμένου

Λειτουργεί ως αντίβαρο στην αύξηση του μεγέθους της γραμματοσειράς, μειώνοντάς το σταδιακά.

  • Κλίμακα Γκρι

Αποκομίζει όλα τα χρώματα στη σελίδα. Μια σημαντική λειτουργία προσβασιμότητας που βοηθά τους χρήστες με δευτεροτανοπία, τριτανία και άλλες μορφές αχρωματοψίας να διακρίνουν καλύτερα το περιεχόμενο.

  • Υψηλή Αντίθεση

Ενισχύει την αντίθεση όλων των στοιχείων του ιστοτόπου εφαρμόζοντας θέμα με σκούρο χρώμα ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αντίθεση.

  • Αρνητική Αντίθεση

Επικρατεί το μαύρο φόντο σε όλη την επιφάνεια της σελίδας και το κείμενο μετατρέπεται σε φωτεινά χρώματα λευκό-κίτρινο προκειμένου να είναι οπτικά πιο ευκρινές.

  • Ανοιχτόχρωμο φόντο

Ενισχύει την αντίθεση όλων των στοιχείων του ιστοτόπου εφαρμόζοντας θέμα ανοιχτού χρώματος – λευκό – υψηλής αντίθεσης.

  • Υπογραμμίσεις συνδέσμων

Δίνει έμφαση στους συνδέσμους υπογραμμίζοντάς τους. Επισημαίνει στοιχεία με δυνατότητα κλικ για ευκολότερη χρηστικότητα, πλοήγηση και συνολική προσβασιμότητα του ιστοτόπου.

  • Αναγνώσιμη γραμματοσειρά

Μεγαλώνει τη γραμματοσειρά και κάνει πιο έντονα τα γράμματα καθιστώντας το κείμενο πιο εύκολα αναγνώσιμο.

Τέλος, υπάρχει η επιλογή «επαναφορά» η οποία απευθείας επιστρέφει τη μορφή του κειμένου στην αρχική, χωρίς παρεμβάσεις κατάσταση.

Πιθανώς να επιδέχεται προσθήκες το εγχείρημά μας, όμως ευελπιστούμε να έχουμε διευκολύνει τη ζωή των συνανθρώπων μας με τα εργαλεία αυτά κάνοντας την αρχή σε υπηρεσίες και δυνατότητες εκπαίδευσης και ενημέρωσης και για εκείνους.

Το Ινστιτούτο μας είναι το νούμερο 1 σε θέματα Κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα και όχι μόνο, καθώς καθημερινά παρέχει μεγάλη ποικιλία υλικού με διαφορετικά θέματα.  Θέλουμε, λοιπόν, οι συνάνθρωποί μας να μην έχουν δυσκολία στην πρόσβασή τους σε όλα αυτά.

Αν είσαι άτομο με οπτικές δυσκολίες θα χαρούμε να σε έχουμε στην κοινότητά μας. Αν γνωρίζεις κάποιον ο οποίος έχει ανάγκη αυτά τα εργαλεία, ενημέρωσε τον.

Ας διασπείρουμε την ισότητα και τη φροντίδα!

 

Πηγές: https://gov.gr/ , https://dspace.lib.uom.gr