Εργασία, Τεχνητή Νοημοσύνη

Τεχνητή Νοημοσύνη και Εργασία: Όταν το Κόστος μετράει περισσότερο από την αυτοματοποίηση!

Γράφει η Όλγα Παράσχη

Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί ακόμα να αντικαταστήσει την πλειονότητα των εργασιών αποτελεσματικά. Η συγκεκριμένη μελέτη επιδίωξε να αντιμετωπίσει τους φόβους και τις γενικότερες ανησυχίες που επικρατούν σχετικά με την αντικατάσταση των ανθρώπων από την τεχνητή νοημοσύνη σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας.

Σε μια από τις πρώτες εμβαθύνσεις για την αντικατάσταση της εργασίας, οι ερευνητές μοντελοποίησαν την οικονομική ελκυστικότητα της αυτοματοποίησης διάφορων εργασιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επικεντρώθηκαν σε εργασίες, όπου έγινε άμεση χρησιμοποίηση της ικανότητας των υπολογιστών να αντιλαμβάνονται των χώρο γύρο τους. Βρέθηκε ότι μόνο το 23% των μισθωτών εργαζομένων θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη ολοκληρωτικά.

Σε άλλες περιπτώσεις, λόγω του υψηλού κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση εικόνας, οι άνθρωποι εκτελούν την εργασία με πιο οικονομικό και άμεσο τρόπο. Ωστόσο, η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους κλάδους επιταχύνθηκε το περασμένο έτος, μετά την εμφάνιση εργαλείων όπως το ChatGPT της OpenAI, το οποίο έδειξε το δυναμικό της τεχνολογίας.

Εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft και η Alphabet στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και η Baidu και η Alibaba στην Κίνα, παρουσίασαν νέες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και ενσωματώσεις αυτής σε σχέδια ανάπτυξης,  σε έναν ρυθμό που ορισμένοι ηγέτες της βιομηχανίας προειδοποίησαν ότι ήταν υπερβολικά γρήγορος. Οι φόβοι για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας ήταν και παραμένουν ένα κεντρικό θέμα.

“Οι μηχανές θα κλέψουν τις θέσεις μας εργασίας» είναι ένα συναίσθημα που εκφράζεται συχνά κατά τη διάρκεια περιόδων γρήγορων τεχνολογικών αλλαγών. «Τέτοιος αγχώδης φόβος ξαναεμφανίστηκε με τη δημιουργία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων”, ανέφεραν οι ερευνητές από το Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT στο 45σέλιδο έγγραφο με τίτλο “Πέρα ​​από την Έκθεση στην Τεχνητή Νοημοσύνη”. “Βρίσκουμε ότι μόνο το 23% της αμοιβής των εργαζομένων που έρχεται σε επαφή με την τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν αποδοτικό για τις εταιρείες να αυτοματοποιηθούν, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους εγκατάστασης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης”.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι, η τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία αξιοποιείται κυρίως σε τομείς όπως η λιανική, η μεταφορά και η αποθήκευση, με μόλις το 3% των εργασιών που σχετίζονται με την όραση των υπολογιστών να μπορούν να αυτοματοποιηθούν με οικονομικά αποτελέσματα σήμερα.

Ωστόσο, αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί στο 40% έως το 2030, εάν μειωθούν τα κόστη δεδομένων. Η ανησυχία για την απώλεια θέσεων εργασίας ενισχύεται από την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και οι δυνατότητες αντίδρασης και προσαρμογής είναι επίσης σημαντικές.

Πηγή: 

Current AI can’t replace majority of jobs in cost-effective way: study | National Post