Διαδικτυακές απειλές, Εγκλήματα

Συνελήφθη δράστης που εκβίαζε ανήλικη με παραποιημένες φωτογραφίες της

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέβη στην εξιχνίαση τεσσάρων συνολικά υποθέσεων πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου. Τα στοιχεία και ο τόπος κατοικίας των ημεδαπών δραστών εξακριβώθηκαν και σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους. Οι υποθέσεις αυτές ήρθαν στο φως από καταγγελίες, την αξιοποίηση πληροφοριών και χάρη της προληπτικής δράσης της Δίωξης για τη πάταξη του αποτρόπαιου αυτού φαινομένου.

Η παρούσα υπόθεση έγινε γνωστή μετά από καταγγελία ανήλικης. Συγκεκριμένα, η 15χρονη μαθήτρια κατέθεσε πως ένας 30χρονος άνεργος πρώην ιδιωτικός υπάλληλος τον οποίο γνώρισε μέσω Facebook κατάφερε να αποκομίσει από αυτήν κάποιες φωτογραφίες της, τις παραποίησε και στη συνέχεια την εκβίαζε ώστε να του στείλει και άλλες. Η ανήλικη μαθήτρια υπέκυψε στέλνοντας του περισσότερο υλικό, το οποίο δημοσίευσε ο αδίστακτος δράστης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο εκφοβισμός έληξε με την έφοδο των αξιωματικών της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στο σπίτι του δράστη στην Αθήνα, όπου και τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στον εισαγγελέα.

Η πρώτη υπόθεση ξεκίνησε από προληπτικές δράσεις της Δίωξης με τη χρήση πληροφοριών που προήλθαν από αλλοδαπές αρχές. Η ψηφιακή ανάλυση και εμβριθής διαδικτυακή έρευνα φανέρωσε τα στοιχεία χρηστών διαδικτύων εντός του ελληνικού χώρου, οι οποίοι είχαν πρόσβαση σε διάφορους ιστότοπους και εφαρμογές, καθώς επίσης και κατείχαν πολυάριθμα αρχεία πορνογραφικού υλικού ανηλίκων. Εν τέλει ο δράστης συνελήφθη εντός των ορίων της αυτόφωρης διαδικασίας.

Στις άλλες δύο υποθέσεις βοήθησαν πληροφορίες του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου κατά της Εκμετάλλευσης Παιδιών (National Child Exploitation Coordination Center), σύμφωνα με το οποίο αποκαλύπτονταν Έλληνες κάτοχοι και διακινητές παιδικής πορνογραφίας. Η ψηφιακή ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων που ακολούθησε φανέρωσε επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη στην Ελλάδα.

Μετά από έρευνες στα σπίτια των εμπλεκομένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις σκληροί δίσκοι, πέντε κινητά τηλέφωνα, δύο κάρτες sim και μια φορητή συσκευή αποθήκευσης.

Η παιδική πορνογραφία εντάσσεται στα πλαίσια της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, δηλαδή τον εξαναγκασμό στην έκθεση γυμνών σημείων του σώματος, τον αιμομικτικό βιασμό, το σοδομισμό, τη θωπεία των γεννητικών οργάνων, τη διείσδυση στο στόμα με οποιονδήποτε τρόπο στο στόμα ή τα γεννητικά όργανα και τη προώθηση του παιδιού στη πορνεία. Ο νόμος που περιβάλλει τη πορνογραφία ανηλίκων προβλέπει τη φυλάκιση από ένα έτος μέχρι ισόβια κάθειρξη στις ακραίες περιπτώσεις και χρηματική ποινή.

Το φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας συνεχίζει να απασχολεί τη κοινωνία όσο πληθαίνουν οι υποθέσεις που αναδύονται. Φαίνεται, ωστόσο, πως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έδρασε αποτελεσματικά και παρέδωσε τους εγκληματίες στα χέρια της δικαιοσύνης, όπου τους αποδόθηκαν οι ποινές που προβλέπει ο νόμος.

Πηγή: protothema.gr