Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς μας προσφέρουν έναν οικονομικό και γρήγορο τρόπο να επικοινωνήσουμε με γνωστά (ή κι άγνωστα) πρόσωπα μέσω μηνυμάτων ή κλήσεων. Για πολλούς από εμάς αποτελούν ακόμη, ένα μέσο προβολής του εαυτού μας και της ζωής μας, μέσα από την κοινοποίηση φωτογραφιών και το «ανέβασμα ιστοριών». Πώς όμως επηρεάζει αυτή η λειτουργία τους νέους;
Αρχικά, η διαδικασία αυτή οδηγεί τους έφηβους στο να εστιάζουν σε υπερβολικό βαθμό στο ανέβασμα της «τέλειας φωτογραφίας», γεγονός που με την σειρά του οδήγησε το Instagram στην αναζήτηση καινούριων τρόπων αποθάρρυνσης των χρηστών του από την εστίαση στην εξωτερική εμφάνιση. Το The Wallstreet Journal αποκαλύπτει ότι η πλατφόρμα κοινοποίησης φωτογραφιών είναι τοξική για τα κορίτσια στην εφηβεία, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί από στελέχη του Facebook.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία τρία χρόνια διεξάγονται έρευνες σχετικά με το πώς η εφαρμογή επηρεάζει εκατομμύρια νεαρούς χρήστες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πλατφόρμα μπορεί να καταστρέψει την ψυχική υγεία και την αυτοεικόνα για το σώμα, ειδικά για τα κορίτσια στην εφηβεία. Επίσης, σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν σε μια παρουσίαση του περιοδικού The Journal, τα προβλήματα σχετικά με την αυτοεικόνα του σώματος οξύνονται, λόγω της εφαρμογής, για ένα στα τρία κορίτσια στην εφηβεία. Μάλιστα, ανάμεσα στους εφήβους που ανέφεραν αυτοκτονικές τάσεις, το 13% των Βρετανών χρηστών και το 6% των Αμερικανών, απέδωσαν το γεγονός στην χρήση του Instagram.
H Διευθύντρια της δημόσιας πολιτικής του Instagram, Karina Newton, δήλωσε ότι, αν και το Instagram μπορεί να είναι ένα μέρος μέσα στο οποίο οι άνθρωποι βιώνουν αρνητικές εμπειρίες, η εφαρμογή δίνει επίσης φωνή σε περιθωριοποιημένους ανθρώπους και βοηθάει τους φίλους και την οικογένεια να είναι συνδεδεμένοι. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι η εταιρεία θα καταβάλει προσπάθεια “να καταλάβει τα περίπλοκα και δύσκολα θέματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν οι νέοι”.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στελέχη του Facebook κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μερικά προβλήματα σχετικά με την ψυχική υγεία των εφήβων οφείλονταν αποκλειστικά στο Instagram κι όχι σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γενικότερα, ειδικά όσον αφορά την «κοινωνική σύγκριση». Σύμφωνα με τη Newton ωστόσο, το Instagram είναι “ολοένα και πιο εστιασμένο στο να διευθύνει την αρνητική κοινωνική σύγκριση και την αρνητική αυτοεικόνα για το σώμα”. Μια πιθανή λύση είναι να προτρέπονται οι χρήστες στο να δουν διαφορετικά θέματα, όταν βλέπουν επανειλημμένα τέτοιου είδους περιεχόμενο. “Είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι ότι αυτές οι ενέργειες θα βοηθήσουν τα άτομα να κατευθύνονται σε περιεχόμενο που τα εμπνέει και τα εμψυχώνει και, σε έναν πιο ευρύ βαθμό, θα αλλάξει το μέρος της κουλτούρας του Instagram που εστιάζει στο πώς είναι οι άνθρωποι εμφανισιακά”, δήλωσε.
Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν είναι αρκετά για να κατευνάσουν οι κριτικές, καθώς το Facebook επιβεβαίωσε τον Ιούλιο ότι προχωράει μπροστά με σχέδια να χτίσει ένα Instagram για παιδιά κάτω των 13 ετών. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των γονέων και νομοθετών στην Ουάσιγκτον. Ο Sen. Richard Blumenthal, ένας γερουσιαστής από το Κονέκτικατ, ανέφερε ότι το Facebook γνωρίζει εδώ και χρόνια “την καταστροφική επίδραση του Instagram στους νέους”, κι ότι οι προειδοποιήσεις των ίδιων των ειδικών του “θάφτηκαν για χάρη της ανάπτυξης”. Σε ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε ότι είναι “έκπληκτος κι ανήσυχος από την εστίαση του Facebook στους έφηβους με επικίνδυνες συμπεριφορές και την ταυτόχρονη απόκρυψη της επιστήμης της τοξικής του επίδρασης”.
Η αρνητική επίδραση της χρήσης του Instagram στην αυτοεικόνα των νέων, και κυρίως των έφηβων κοριτσιών, είναι ένα υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα. Αν και τα σχέδια του Instagram και του Facebook για την άμβλυνση του ζητήματος αποτελούν το πρώτο βήμα, αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς πρέπει κι εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, σταματώντας να κατακρίνουμε και να περιθωριοποιούμε άλλα άτομα εξαιτίας της εμφάνισής τους.
Πηγή: CNNBusiness
Ονομάζομαι Μπεκιάρη Μαρίνα, είμαι επί πτυχίω φοιτήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κι έχω το ρόλο του ασκούμενου ψυχολόγου στο CSIi. Ασχολούμαι με την συγγραφή και τη μετάφραση άρθρων, τη δημιουργία και προσαρμογή του υλικού για τις ακαδημίες των γονέων και μαθητών, καθώς και με την ενημέρωση κι υποστήριξη μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.