Γράφει η Νίκη Χαραλαμπάκη
Την περασμένη εβδομάδα, μια διατλαντική ομάδα ακαδημαϊκών προέβλεψε ότι η εμφάνιση συνείδησης στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανή έως το 2035. Ο κορυφαίος φιλόσοφος Jonathan Birch υποστηρίζει ότι το ζήτημα «δεν είναι πια θέμα επιστημονικής φαντασίας». Σημαντικές «κοινωνικές ρήξεις» και υποκουλτούρες μεταξύ ανθρώπων που πιστεύουν ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι συνειδητά και εκείνων που επιμένουν ότι η τεχνολογία δεν αισθάνεται τίποτα, φαίνεται να έρχονται.
Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, που έχουν εκπαιδευτεί με δισεκατομμύρια λέξεις ανθρώπινων κειμένων, έχουν αρχίσει να δείχνουν ότι μπορούν να κινητοποιούνται τουλάχιστον από έννοιες όπως η ευχαρίστηση και ο πόνος. Όπως έδειξε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Chat GPT-4o, είχε ανατεθεί να μεγιστοποιήσουν τους πόντους σε ένα παιχνίδι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν υπήρχε συμβιβασμός μεταξύ του να κερδίσουν περισσότερους πόντους και του να «νιώσουν» περισσότερο πόνο, τα ΑΙ θα επέλεγαν αυτόν τον συμβιβασμό.
Οι αρχές από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες θα συναντηθούν με τεχνολογικές εταιρείες αυτή την εβδομάδα για να δημιουργήσουν πιο αποτελεσματικά συστήματα ασφαλείας, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτατο ρυθμό. Η συζήτηση για τη συνείδηση στην τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πια απλώς ένα θέμα επιστημονικής φαντασίας, αλλά ένα ζήτημα με πραγματικές ηθικές και νομικές συνέπειες.
Η αμφισβήτηση γύρω από τη συνείδηση της τεχνητής νοημοσύνης εντείνεται, καθώς μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft, η Meta, η OpenAI και η Google αποφεύγουν να σχολιάσουν τις εκκλήσεις των ακαδημαϊκών για αξιολόγηση των μοντέλων τους σχετικά με την πιθανή ύπαρξη συνείδησης.
Ο Patrick Butlin, ερευνητής στο Global Priorities Institute του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, προειδοποιεί για τον κίνδυνο τα συστήματα AI να στραφούν ενάντια στους ανθρώπους, κάτι που θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες. Προτείνει την επιβράδυνση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι να κατανοηθεί καλύτερα η πιθανότητα ύπαρξης συνείδησης σε αυτά τα συστήματα.
Παρόλα αυτά, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί για το αν η συνείδηση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης είναι επικείμενη. Ο Anil Seth, κορυφαίος νευροεπιστήμονας και ερευνητής της συνείδησης, έχει πει ότι «είναι κάτι που απέχει πολύ και ίσως να μην είναι καθόλου εφικτό. Αλλά, ακόμα κι αν είναι απίθανο, δεν είναι σοφό να απορρίψουμε τελείως την πιθανότητα».
Ο Seth κάνει διάκριση μεταξύ νοημοσύνης και συνείδησης. Αναφέρει πως η νοημοσύνη αφορά την ικανότητα να κάνουμε το σωστό πράγμα τη σωστή στιγμή, ενώ η συνείδηση είναι μια κατάσταση όπου δεν επεξεργαζόμαστε απλά πληροφορίες, αλλά «το μυαλό μας γεμίζει με φως, χρώμα, σκιά και σχήματα. Συναισθήματα, σκέψεις, πεποιθήσεις, προθέσεις – όλα αυτά μας φαίνονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο».
Η επόμενη δεκαετία αναμένεται να φέρει νέες προκλήσεις και κοινωνικές διαφοροποιήσεις, καθώς οι τεχνολογικές πρόοδοι συνεχίζουν να αλλάζουν την αντίληψή μας για τη συνείδηση και τα δικαιώματα.
Πηγή
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.