Social Media, Διαδίκτυο, Εγκλήματα, Έφηβος, Κοινωνία, Κοινωνική Δικτύωση, Παιδιά, Τεχνολογία

SOS από Κέλλυ Ιωάννου: Πώς η Τεχνολογία Εγκλωβίζει τα Παιδιά σε Επικίνδυνες Παγίδες

Μαθητές που γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης , οργανωμένα πάρτι ανηλίκων και παιδιά σε κωματώδη κατάσταση, έπειτα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ φέρνουν στο φως τις διαδικτυακές “εταιρείες- φαντάσματα” που εγκλωβίζουν ανήλικους με στόχο την κερδοφορία.

Η Δρ. Ψηφιακής Εγκληματολογίας Κέλλυ Ιωάννου, έκανε μια σοκαριστική αποκάλυψη με τις λεγόμενες εταιρείες-φαντάσματα που εκμεταλλεύτηκαν μαθητές σχολείων, αλλά και τον τρόπο που τους προσέγγιζαν μέσω social media. Όπως, ανέφερε και η ίδια η τεχνολογία παίζει για ακόμη μια φορά καταλυτικό ρόλο σε τέτοιες υποθέσεις…”, εννοώντας πως το διαδίκτυο γίνεται το περιβάλλον δράσης   για την στρατολόγηση των νέων με σκοπό την εκμετάλλευση τους για την απόκτηση κέρδους.

Το περιστατικό έλαβε χώρα την Κυριακή 27 Οκτωβρίου σε γνωστό club της παραλιακής. Η μετατροπή του πρώην αθηναϊκού κέντρου διασκέδασης σε χώρο μαζικών εκδηλώσεων και η προσέλκυση ανήλικων με ηλεκτρονικά προσκλητήρια μέσω κοινωνικών δικτύων, προκάλεσε την επείγουσα μεταφορά τους σε νοσοκομεία της πόλης σε κωματώδη κατάσταση.

Πως κινούνται οι διαδικτυακές ομάδες που παγιδεύουν ανηλίκους; Χρησιμοποιώντας την ανωνυμία που τους προσφέρει το διαδίκτυο, εταιρείες, ουσιαστικά ανύπαρκτες, δημιουργούν κερδοφόρες ευκαιρίες για τους ίδιους, εκμεταλλευόμενες ανήλικους. Με όπλο τους την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσεγγίζουν παιδιά με την πρόφαση ότι η δημοφιλία τους στα social media μπορεί να έχει χρηματικά οφέλη και για τα ίδια. Το δέλεαρ;  Η συμμετοχή σε οργάνωση πάρτι, με ψεύτικες υποσχέσεις, που δεν κρύβουν παρά μόνο σκοτεινές παγίδες. Πίσω από αυτές κρύβεται η χειραγώγηση, η κερδοφορία και η εξαπάτηση.

«Τι τους τάζουν; Βλέπουμε ότι είσαι δημοφιλής, μπορείς να προωθήσεις το κλείσιμο του μπουκαλιού στο τραπέζι και θα σε πληρώνω. Υπάρχουν παιδιά που βγάζουν 300-400 ευρώ το βράδυ. Το βλέπουν μέσα από τους followers, γίνεται στόχευση σε παιδιά που έχουν δημοτικότητα…», επισήμανε η Δρ. Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Διευθύντρια του CSI Institute.

Παρατηρούμε πως η τεχνολογία διευκολύνει την μετάβαση των ανηλίκων σε ενήλικα περιβάλλοντα. Η επικοινωνία είναι πιο άμεση, οι επιτήδειοι νιώθουν ότι κρύβονται πολύ καλά πίσω από την ανωνυμία και ίσως το πιο ανησυχητικό δεν πιστεύουν ότι εμπλέκονται προσωπικά με τα θύματα, δεν βλέπουν δηλαδή τις επιπτώσεις των δικών τους συμπεριφορών.

«Βλέπουμε πως το αλκοόλ λειτουργεί πλέον ως κοινωνική επιβεβαίωση για τα παιδιά, ακόμα και στο κομμάτι της “εργασίας”», αναφέρει η Δρ. Ιωάννου, μια φράση που χρήζει προβληματισμού τόσο για τους ίδιους τους γονείς, όσο και για την κοινωνία.

Η χρήση της τεχνολογίας για την πρόσβαση των ανηλίκων σε ενήλικα περιβάλλοντα και συμπεριφορές αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την ασφάλεια και την ψυχική υγεία των νέων. Παράλληλα, η ανάγκη των παιδιών για κοινωνική αποδοχή τα οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η κοινωνία και οι γονείς καλούνται να επαγρυπνούν και να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και της υγιούς ανάπτυξης των νέων στο ψηφιακό περιβάλλον.

Η Δρ. Ιωάννου με μια δημοσίευση στα προσωπικά της δίκτυα, καλεί τους γονείς να προσέξουν και να επιτηρούν τα ψηφιακά περιβάλλοντα των παιδιών τους, «Η ευθύνη είναι συλλογική: αφορά τόσο την κοινωνία όσο και τους γονείς , που πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους αυτούς, αλλά και να διδάσκουν στα παιδιά τους τον ασφαλή τρόπο πλοήγησης στον ψηφιακό κόσμο . Η τεχνολογία μπορεί να είναι εργαλείο γνώσης και εξέλιξης, αλλά το όριο μεταξύ της χρήσης και της κατάχρησής της είναι λεπτό».

Αφήστε μια απάντηση