Social Media, Ψυχική υγεία

Ψυχική υγεία | Το TikTok διαθέτει υποστήριξη και νέες τακτικές για τις αρνητικές επιπτώσεις των social media

Το TikTok ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει νέες τακτικές για να εκπαιδεύσει τους χρήστες του σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία . Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, το TikTok παρέχει έναν «οδηγό ευεξίας» στο Κέντρο Ασφαλείας του, ένα σύντομο εγχειρίδιο για τις διατροφικές διαταραχές, και προχωρά σε παρεμβάσεις όταν πρόκειται για δυνητικά “ευαίσθητες” αναζητήσεις.

Ο νέος οδηγός ευημερίας, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την International Association for Suicide Prevention, το Crisis Text Line, το Live For Tomorrow, το Samaritans of Singapore και το Samaritans (UK), προσφέρει πιο στοχευμένες συμβουλές σε άτομα που χρησιμοποιούν το TikTok, ενθαρρύνοντας τους χρήστες να σκεφτούν πώς το να μοιραστούν τις ιστορίες ψυχικής υγείας τους σε μια πλατφόρμα, όπου κάθε ανάρτηση έχει τη δυνατότητα να γίνει viral, μπορεί να επηρεάσει θετικά τους υπόλοιπους χρήστες. Το TikTok θέλει τους χρήστες του να σκεφτούν γιατί μοιράζονται την εμπειρία τους, εάν είναι έτοιμοι ένα ευρύτερο κοινό να ακούσει την ιστορία τους, εάν το να τη μοιραστούν μπορεί να είναι επιβλαβές γι’ αυτούς και αν είναι έτοιμοι να ακούσουν τις ιστορίες άλλων ως απάντηση.

Η πλατφόρμα πρόσθεσε επίσης ένα σύντομο, αν και γενικό σημείωμα σχετικά με τον αντίκτυπο των διατροφικών διαταραχών στην ενότητα “θέματα” του Κέντρου Ασφαλείας, σε συνεργασία με την National Eating Disorders Association (NEDA). Η NEDA έχει μακρόχρονο ιστορικό συνεργασίας με πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, με πιο πρόσφατη τη συνεργασία της με το Pinterest για την απαγόρευση διαφημίσεων που προωθούν την απώλεια βάρους.

Ήδη, το TikTok κατευθύνει τους χρήστες σε πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές βοήθειας και υποστήριξης όταν αναζητούν λέξεις ή φράσεις όπως #suicide, αλλά από τώρα, η πλατφόρμα θα μοιράζεται περιεχόμενο από influencers και creators με σκοπό να βοηθήσουν κάποιον που έχει ανάγκη. Επιπλέον, εάν κάποιος εισάγει μια φράση αναζήτησης που μπορεί να είναι ανησυχητική (για παράδειγμα “τρομακτικό μακιγιάζ”), το περιεχόμενο θα θολωθεί, ζητώντας από τους χρήστες να επιλέξουν εάν επιθυμούν να δουν το αποτέλεσμα της αναζήτησής τους.

Η Angela Guarda, διευθύντρια του προγράμματος διατροφικών διαταραχών στο Νοσοκομείο Johns Hopkins, δήλωσε στη Wall Street Journal ότι οι ασθενείς της συχνά ισχυρίζονται ότι έμαθαν για επικίνδυνες τακτικές απώλειας βάρους μέσω των κοινωνικών μέσων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν συχνά να έχουν θετικές συνέπειες, επιτρέποντας στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις να μάθουν από άλλους που έχουν περάσει παρόμοιες εμπειρίες. Έτσι, παρά την επιρροή αυτών των πλατφορμών, εναπόκειται στον καθένα να σκεφτεί διπλά τι δημοσιεύει και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τους άλλους.  Αυτές οι αποκαλύψεις σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία και την εικόνα του σώματος δεν είναι πρωτοποριακές, αλλά δημιουργούν ένα διαρκές άγχος σε αυτές τις πλατφόρμες, που καλούνται να σκεφτούν πώς να στηρίξουν τους χρήστες τους (ή τουλάχιστον, να προσθέσουν νέες τακτικές στο κέντρο ασφαλείας τους). 

Πηγές:

https://techcrunch.com/2021/09/14/tiktok-expands-mental-health-resources-as-negative-reports-of-instagrams-effect-on-teens-leak

https://www.bbc.com/news/business-58567192