Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Προστατέψτε τον εαυτό σας και αναφέρετε τις απάτες

Στο CSI Institute, σας προσφέρουμε συμβουλές για το πώς να προστατευθείτε από απειλές στον κυβερνοχώρο. Αλλά τι πρέπει να κάνετε όταν συμβεί;

Ο τύπος προσφυγής εξαρτάται από τον τύπο του περιστατικού του κυβερνοχώρου. Μία από τις πιο συνηθισμένες απάτες είναι εκείνη του ηλέκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) κατά την οποία ένας απατεώνας προσποιείται ότι είναι εκπρόσωπος κάποιας επιχείρησης ή κυβερνητικής οργάνωσης. Πάρτε για παράδειγμα απάτες που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την Ελληνική Εφορία. Μερικές φορές το θύμα ενημερώνεται ότι έχει εκκρεμείς οφειλές και αν δεν πληρώσει, θα συλληφθεί. Σε άλλες περιπτώσεις το θύμα παροτρύνεται να “κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο για να δεχτεί την επιστροφή χρημάτων”. Σε ορισμένους προτείνουν να ακολουθήσουν έναν σύνδεσμο για να εξετάσουν τις αλλαγές στις πληροφορίες τους ή να συμπληρώσουν μια φόρμα με τα προσωπικά τους στοιχεία.

Αν δεν είστε βέβαιοι εάν το μήνυμα είναι νόμιμο, ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ!

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Ινστιτούτου CSI για ενημέρωση και καθοδήγηση ή καλέστε στο 2111821818 για να επαληθεύσετε τις πληροφορίες που λάβατε. Καθώς οι περισσότεροι από εμάς έχουν λάβει ψευδή μηνύματα απαιτώντας πληρωμή φόρων, το CSIi παρέχει τις ακόλουθες συμβουλές:

-Η εφορία ή κάποιος κυβερνητικός οργανισμός δεν ζητά ποτέ προσωπικές πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματος.

-Δεν ζητά πληρωμές με κάρτες bitcoin ή δωροκάρτες. Αν λάβετε μια κλήση, ένα μήνυμα κειμένου ή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λέγοντας ότι χρωστάτε χρήματα στην εφορία ή ότι σας οφείλουν επιστροφή χρημάτων ή παροχών, συνδεθείτε ή εγγραφείτε στο λογαριασμό σας για να επαληθεύσετε τη φορολογική σας κατάσταση ή επισκεφτείτε την εφορία σας ώστε κάποιος υπάλληλος να το επαληθεύση για εσάς.

Εάν πέσετε θύμα απάτης, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

  • Αναφέρετε απάτη στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.
  • Εάν ο αριθμός σας κοινωνικής ασφάλισης έχει κλαπεί, επικοινωνήστε απευθείας με την υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στο 11188.
  • Αναφέρετε μια απάτη στο κέντρο της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και στην ελληνική αστυνομία. Για σχετική ενημέρωση για το πώς μπορείτε να κάνετε μια αναφορά, για περαιτέρω βοήθεια ή ψυχολογική υποστήριξη καλέστε το CSIi στο 2111 82 18 18.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν παρόμοιες τακτικές όταν προσποιούνται ότι αντιπροσωπεύουν μια τράπεζα ή εταιρεία πιστωτικών καρτών. Εάν λάβετε κάποιο γραπτό μήνυμα ή mail στο οποίο κάποια τράπεζα, για παράδειγμα, σας ζητάει στοιχεία ώστε να επανεξετάσει κάποιο αίτημα σας, ενώ δεν έχετε κάνει κάποιο αίτημα ή δεν είστε πελάτης της συγκεκριμένης τράπεζας, μην ανοίξεται καθόλου το μήνυμα. Επικοινωνήστε με την τράπεζα σας και τις αρμόδιες αρχές!

Είναι εύκολο να αναγνωρίσετε το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) όταν το μήνυμα δεν προέρχεται από τη δική σας τράπεζα. Αν όμως ανησυχείτε ότι μπορεί να είναι από την τράπεζά σας, μην απαντάτε στο μήνυμα – απευθυνθείτε απευθείας στην τράπεζα ή συνδεθείτε στον ιστότοπο ή στην εφαρμογή σας στο διαδικτυακό τραπεζικό σύστημα (χρησιμοποιώντας ασφαλές internet) για να επαληθεύσετε αν είναι πραγματικό. Και μην ξεχάσετε να αναφέρετε το μήνυμα στην τράπεζά σας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σε θέματα απειλών του κυβερνοχώρου και υποστήριξης θυμάτων επικοινωνήστε με το CSIi εδώ:
τηλ.: 2111 82 18 18
mail: info@csii.gr