Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Κλοπή ταυτότητας: Κράτα τις προσωπικές σου πληροφορίες για τον εαυτό σου!

Σχεδόν σε κάθε χώρα στη γη, υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν τα προς το ζην τους κλέβοντας τις ταυτότητες των άλλων ανθρώπων. Για την ακρίβεια, η κλοπή της ταυτότητας είναι ένα από τα πιο ραγδαία αυξανόμενα εγκλήματα, όπως επίσης το hacking,οι ιοί και οι διαφόρων ειδών ηλεκτρονικές απάτες. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται σαν κάτι το οποίο συμβαίνει μόνο στους άλλους, η κλοπή ταυτότητας μπορεί να επηρεάσει τους πάντες, ακόμη και εσάς!

Όσα περισσότερα γνωρίζετε για το πώς μπορεί αυτό να συμβεί, τόσο πιο εύκολο θα είναι να προστατευτείτε.

Τι είναι η κλοπή ταυτότητας;

Η κλοπή ταυτότητας συμβαίνει όταν κάποιος χρησιμοποιεί τα προσωπικά σας στοιχεία χωρίς να το γνωρίζετε. Οι κίνδυνοι μπορεί να είναι σημαντικοί. Όταν κάνετε ενέργειες, όπως σύνδεση σε έναν ιστότοπο, είσοδο σε διαγωνισμό, εγγραφή σε ένα κοινωνικό δίκτυο ή πληρωμή λογαριασμών μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής πλατφόρμας, παρέχετε πληθώρα πληροφοριών που μπορούν να κλαπούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε αυτές τις διαδικασίες, αντίθετα σημαίνει απλώς ότι πρέπει να είστε έξυπνοι και να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

 

Τι θέλει να κλέψει ένας identity theft:

  • Όνομα
  • Ημερομηνία Γέννησης
  • Διεύθυνση
  • Το πατρικό όνομα της μητέρας
  • Πληροφορίες διαβατηρίου
  • Αριθμός πιστωτικής κάρτας
  • Αριθμός κοινωνικής ασφάλισης
  • Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού
  • Άδεια οδήγησης
  • Άλλους προσωπικούς αριθμούς αναγνώρισης
  • Οποιεσδήποτε άλλες προσωπικές πληροφορίες μπορούν να επωφεληθούν

Σε τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αναγνωριστικό σας:

-Άνοιγμα πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών
-Αγορές τόσο online όσο και εκτός σύνδεσης
-Κατέβασμα μουσικής, ταινιών και παιχνιδιών
-Πληρωμές σε site ενηλίκων
-Τυχερά παιχνίδια, τζόγος
-Εγγραφή σε υπηρεσία κινητού τηλεφώνου
-Ενοικίαση αυτοκινήτων ή άλλων κρατήσεων
-Εύρεση εργασίας
-Κρατικά οφέλη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διακινδυνεύονται πολλά. Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζετε πώς να προστατεύσετε την ταυτότητά σας.

Τρόποι που μπορεί να κλαπεί η ταυτότητά σας:

Όπως λέει και η παροιμία: “Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος.” Και όταν ένας κλέφτης ταυτότητας θέλει τις πληροφορίες σας, θα κάνει ό,τι μπορεί για να τις πάρει.

Δείτε πώς το κάνουν:

1) Προσποιούνται ότι είναι μια αξιόπιστη εταιρεία και στέλνουν ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κείμενα (phishing) ή δημιουργούν ψευδείς ιστότοπους (spoofing) για να σας εξαπατήσουν να εκμαιεύσουν προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες.
2) Σαρώνουν παλιούς υπολογιστές, διακομιστές, κινητές συσκευές, μονάδες μνήμης ή μονάδες USB για πληροφορίες. Όταν ξεφορτωθείτε ή δώσετε ξεπερασμένο εξοπλισμό, βεβαιωθείτε ότι διαγράφετε πρώτα όλα τα προσωπικά σας στοιχεία εντελώς!
3) Θα “επωφεληθούν” όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο υπολογιστή ή δικό σας υπολογιστή σε δημόσιο χώρο. Κάθε φορά που συνδέεστε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κάνετε τραπεζικές εργασίες ή σερφάρετε στο διαδίκτυο – οποιαδήποτε στιγμή απαιτείται κωδικός πρόσβασης ή προσωπικές πληροφορίες – βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν κοιτάει πάνω από τον ώμο σας.
4) Θα χρησιμοποιήσουν το “λογισμικό υποκλοπής spyware”, το οποίο είναι κακόβουλο λογισμικό που εγκαθίσταται στους υπολογιστές για να κλέψει πληροφορίες σχετικά με το χρήστη. Συχνά βρίσκεται σε δημόσιους υπολογιστές, αλλά μπορεί επίσης να εγκατασταθεί στον προσωπικό υπολογιστή ή το smartphone σας (μέσω κειμένων) χωρίς να το γνωρίζετε, μέσω ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή λήψεων.
5) Θα εισχωρήσουν στα δίκτυα υπολογιστών, τα συστήματα και τις βάσεις δεδομένων και θα βρουν τρόπους να εκτρέψουν τα προσωπικά σας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε αυτά. Ορισμένα άτομα το βλέπουν σαν παιχνίδι, και αν είναι επιτυχημένα, υπάρχει κίνδυνος να εκθέσουν δημοσίως τα προσωπικά σας στοιχεία.
6) Διαφημίζουν δουλειές που δεν υπάρχουν για να σας λάβουν το βιογραφικό σας online. Κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν εσωτερικά προνόμια σε εταιρείες – όπως ένα τμήμα πληροφορικής που έχει πρόσβαση στις πληροφορίες των εργαζομένων.
7) Θα μπορούσαν να προβούν σε επίθεση ωμής βίας για να μαντέψουν κοινούς κωδικούς πρόσβασης και να δοκιμάσουν διαφορετικούς συνδυασμούς για να σπάσουν τη δική σας μέσω κρυπτογράφησης.
8) Περιηγούνται σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή σε ιστότοπους εύρεσης συντρόφου όπου μπορούν να βρουν τα προσωπικά σας στοιχεία. Με τις χαμηλές, ανοιχτές ρυθμίσεις ασφαλείας, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος “φίλος” σας για να αποκτήσει πρόσβαση σε δυνητικά ευαίσθητες πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια εξατομικευμένη επίθεση ηλεκτρονικού “ψαρέματος” εναντίον σας ή ενός φίλους σας.

Να θυμάστε ότι ο πραγματικός κόσμος εκτός σύνδεσης παρέχει πληθώρα ευκαιριών για τους επίδοξους «κλέφτες», οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες σας τόσο offline όσο και online!

  1. Πηγαίνουν στο γραμματοκιβώτιό σας ή το κουτί ανακύκλωσης που κρατάτε έξω από το σπίτι σας. Φροντίστε να καταργείτε τους λογαριασμούς της πιστωτικής σας κάρτας – χρησιμοποιώντας έναν καταστροφέα εγγράφων – ή οποιοδήποτε άλλο αρχείο με τις πληροφορίες σας σε αυτό.
  2. Λαμβάνουν πληροφορίες από το πορτοφόλι, το σπίτι, το αυτοκίνητο, τον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας. Να ελέγχετε πάντα τις κλειδαριές σας στα οχήματα και να κρατάτε τα πράγματα κοντά σας όταν βρίσκεστε έξω ή στη δουλειά σας.
  3. Κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις που παρουσιάζονται ως κάποιος άλλος – όπως π.χ. ως ένας αξιόπιστος επίσημος εκπρόσωπος ή εκπρόσωπος επιβολής του νόμου – και να ζητήσει τις εκθέσεις πίστωσης ή τον κωδικό του τραπεζικού σας λογαριασμού. Επίσης, ένα αναγνωριστικό καλούντος (caller id) δεν εγγυάται ότι ο καλών είναι από έναν συγκεκριμένο οργανισμό, καθώς μπορεί να πλαστογραφηθεί.
  4. Εισχωρούν στα ΑΤΜ και τα τερματικά σημείων πώλησης και καταγράφουν τον προσωπικό σας αριθμό αναγνώρισης (PIN). Επίσης μπορεί να πλησιάσουν αρκετά κοντά σας ώστε να δουν πάνω από τον ώμο σας τον κωδικό σας ενώ χρησιμοποιείτε ένα ATM ή πληρώνετε σε ένα κατάστημα πωλήσεων καταστημάτων.

 

Ενδείξεις ότι χρησιμοποιείται το αναγνωριστικό σας:

Ακολουθήστε το ένστικτό σας αν κάτι απλά δεν φαίνεται σωστό. Υπάρχουν πολλά σημάδια που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι τα προσωπικά σας στοιχεία έχουν παραβιαστεί.
Για παράδειγμα:

1) Δεν αναγνωρίζετε τις αγορές ή τις αναλήψεις από τους λογαριασμούς ή τις δηλώσεις σας.
2) Έχετε ειδοποιηθεί από την τράπεζα ή την εταιρεία πιστωτικών καρτών σας σχετικά με ύποπτες συναλλαγές.
3) Οι λογαριασμοί που λαμβάνετε αφορούν πληρωμές ή λογαριασμούς που δεν έχετε ανοίξει ποτέ.
4) Οι λογαριασμοί και οι δηλώσεις τραπεζικών ή πιστωτικών καρτών φτάνουν αργά ή καθόλου (μπορεί να έχουν ανακατευθυνθεί).
5) Ένας πιστωτικός φορέας ή ένας οργανισμός συλλογής χρεών επικοινωνεί μαζί σας για χρέη που δεν γνωρίζετε.
6) Το όριο πιστώσεων αυξάνεται χωρίς να το ζητήσετε (σημειώστε ότι ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το κάνουν αυτομάτως).
7) Ανακαλύπτετε ότι ένας πιστωτής έχει θέσει εμπράγματη ασφάλεια στο ακίνητό σας προκειμένου να λάβετε πληρωμή για ένα χρέος που πραγματοποιήθηκε στο όνομά σας για το οποίο δεν γνωρίζατε τίποτα.

 

Τι να κάνετε αν σας έχουν κλαπεί προσωπικά στοιχεία:

Εάν για οποιονδήποτε λόγο πιστεύετε ή υποψιάζεστε ότι τα προσωπικά σας στοιχεία ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί, ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα το συντομότερο δυνατό:

* Καλέστε την αστυνομία και σημειώστε τον αριθμό αναφοράς για να προχωρήσετε σε νομικές διαδικασίες.

* Καλέστε την τράπεζά σας (αναζητήστε τον αριθμό στο πίσω μέρος της τραπεζικής σας κάρτας).

* Καλέστε τον εκδότη της πιστωτικής σας κάρτας (αναζητήστε τον αριθμό στο πίσω μέρος της πιστωτικής σας κάρτας).

* Καλέστε τους οργανισμούς πιστοληπτικής διαβάθμισης (εταιρείες που καθορίζουν την πιστοληπτική σας ικανότητα, π.χ. εφορία) και θέστε μια ειδοποίηση απάτης στα πιστωτικά έγγραφά σας.

*Καλέστε τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στο 11188, εάν κάποιο από τα ομοσπονδιακά εκδοθέντα στοιχεία σας έχει διακυβευτεί (π.χ. αριθμός κοινωνικής ασφάλισης ή διαβατήριο). Εάν πιστεύετε ότι η άδεια οδήγησης ή η κάρτα υγείας σας διακυβεύεται, επικοινωνήστε με την αρμόδια υπηρεσία για τα εκάστοτε θέματα.

* Διατηρήστε αρχεία για όλα τα βήματα που έχετε κάνει (για να έχετε αποδεικτικά στοιχεία και να αποκαταστήσετε την πίστωση σας).

* Αναζητήστε τραπεζικούς αριθμούς σε έντυπες δηλώσεις (αν έχετε χάσει την πιστωτική σας κάρτα).

 

Τι συμβαίνει αν έχει ήδη συμβεί κλοπή ταυτότητας:

Εκτός από την αναστάτωση που θα επικρατήσει καθώς θα πρέπει να ακυρώσετε όλες τις κάρτες και τους λογαριασμούς σας και να ανοίξετε νέους, η κλοπή ταυτότητας μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές συνέπειες:

  • Λογαριασμοί, χρεώσεις, επιταγές και φόροι
  • Ολική διαγραφή του ονόματός σας
  • Δυσφήμηση, εάν το όνομά σας δεν έχει διαγραφεί
  • Κακή αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, η οποία θα μπορούσε να δυσχεράνει την εύρεση εργασίας ή τη λήψη πιστώσεων
  • Ψυχολογικές επιπτώσεις από το αίσθημα παραβίασης και την αντιμετώπιση των συνεπειών

Αν έχετε την ατυχία να έχουν κλαπεί τα προσωπικά σας στοιχεία, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε μετά την αντιμετώπιση των άμεσων επακόλουθων ζημιών είναι να αποκτήσετε γνώση για την προστασία του εαυτού σας στο μέλλον. Ακριβώς όπως δεν θα σταματήσετε να οδηγείτε μετά από τροχαίο ατύχημα, δεν μπορείτε και να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε υπολογιστή σας αν πέσετε θύμα κλοπής ταυτότητας. Βεβαιωθείτε όμως ότι λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή, το τηλέφωνό σας ή άλλες συσκευές που προχωρούν.

Online Συμβουλές Προστασίας ταυτότητας:

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγετε την κλοπή ταυτότητας: Μην το αφήνετε να συμβεί!

Κρατήστε αυτές τις συμβουλές κατά νου για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς:

* Πριν να μοιραστείτε προσωπικές πληροφορίες, σκεφτείτε προσεκτικά τι συμπεριλαμβάνετε, στις τοποθεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πληροφορίες όπως τη διεύθυνση, το τόπο καταγωγής, τον τόπο εργασίας, τις ενημερώσεις κατάστασης (check in) που επιτρέπουν στους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι είστε μακριά και άλλες αποκαλυπτικές λεπτομέρειες.
* Εάν σας ζητηθούν τα προσωπικά σας στοιχεία, ζητήστε να μάθετε με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιηθούν και γιατί είναι απαραίτητα.
Μην παρέχετε περισσότερες πληροφορίες από ό, τι απαιτείται.
* Επιλέξτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Μην χρησιμοποιείτε απλές λέξεις ή αγαπημένα ονόματα (όπως το όνομα του παιδιού σας ή το όνομα του πατέρα ή της μητέρας σας). Δοκιμάστε ένα συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων. Θα εκπλαγείτε πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν συντομεύσεις με κωδικούς πρόσβασης όπως “12345” ή απλά “κωδικό πρόσβασης”.

Μην τους κρατάτε στο πορτοφόλι σας ή τους αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας ή στην κινητή συσκευή σας!

* Ποτέ μην χρησιμοποιείτε αυτόματες λειτουργίες σύνδεσης που αποθηκεύουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας. Πάρτε το χρόνο να εισάγετε ξανά τον κωδικό πρόσβασής σας κάθε φορά.
* Προσέξτε ιδιαίτερα όταν σας ζητούν τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης. Είναι ουσιαστικά ένα κλειδί για την ταυτότητα και τις πιστωτικές σας εκθέσεις.
* Μην χρησιμοποιείτε τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας στο διαδίκτυο εκτός αν γνωρίζετε ότι η εταιρεία στην οποία θέλετε να δώσετε αυτά τα στοιχεία είναι αξιόπιστη και ότι ο ιστότοπος είναι ασφαλής.
* Εάν χρησιμοποιείτε webmail, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια ασφαλή σύνδεση.
* Χρησιμοποιήστε “επαλήθευση σε 2 βήματα” για να συνδεθείτε στις υπηρεσίες ιστού και κοινωνικής δικτύωσης, εάν αυτή η δυνατότητα είναι διαθέσιμη. Οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούν επαλήθευση σε 2 βήματα θα σας ζητήσουν πρώτα έναν κωδικό πρόσβασης και στη συνέχεια να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας μέσω ξεχωριστής πλατφόρμας, όπως μέσω μηνύματος (SMS) στο τηλέφωνό σας.
* Αντί να δημιουργείτε λογαριασμούς με όνομα και κωδικό πρόσβασης σε πολλούς ιστότοπους, χρησιμοποιήστε τους υπάρχοντες λογαριασμούς όποτε είναι δυνατόν. Μπορείτε να συνδεθείτε σε πολλές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας τον υπάρχοντα λογαριασμό σας Facebook, Twitter, Google ή OpenID, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να θυμάστε έναν νέο κωδικό πρόσβασης ή να αναφέρετε τον υπάρχοντα κωδικό πρόσβασης σε έναν άλλο ιστότοπο.
* Μην απαντάτε ή κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή οποιοδήποτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται ύποπτο.

 

Ποτέ μην ανοίγετε ένα συνημμένο από spam ή αποστολέα που δε γνωρίζετε. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε λογισμικό anti-spyware και ότι είναι ενημερωμένο.
* Να είστε πάντοτε προσεκτικοί σχετικά με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και άλλους οργανισμούς που σας ζητούν να δώσετε ηλεκτρονικές πληροφορίες. Σε περίπτωση αμφιβολίας, καλέστε την εταιρεία απευθείας και ζητήστε την επαλήθευση του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
* Κάνετε ηλεκτρονικές αγορές ΜΟΝΟ από εταιρείες που εμπιστεύεστε.
* Καθαρίστε την προσωρινή μνήμη σας μετά από τραπεζικές συναλλαγές ή αγορές στο διαδίκτυο για να βεβαιωθείτε ότι οι προσωπικές πληροφορίες δεν αποθηκεύονται στον υπολογιστή σας.

 

Ακολουθούν παραδείγματα για το πώς να το κάνετε αυτό:
Στο Firefox, μεταβείτε στην επιλογή Εργαλεία> Διαγραφή πρόσφατου ιστορικού.
Στον Internet Explorer, μεταβείτε στα Εργαλεία> Διαγραφή ιστορικού περιήγησης.
Στο Chrome, μεταβείτε στις 3 τελείες στην επάνω δεξιά γωνία. Πατάτε Ιστορικό και Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης.

Μην αφήνετε ποτέ το laptop σας στο αυτοκίνητο ή οπουδήποτε αλλού, όπου θα μπορούσε εύκολα να κλαπεί!
* Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα τείχος προστασίας και ότι είναι ρυθμισμένο σε “on”, ότι εγκαθιστά ή αναβαθμίζει το λογισμικό προστασίας από ιούς και απενεργοποιήστε την κοινή χρήση αρχείων για να διατηρείτε ασφαλείς τις πληροφορίες στον υπολογιστή σας. Εάν δεν είστε σίγουροι πώς, ίσως θελήσετε να ζητήσετε από έναν επαγγελματία να κάνει αυτά τα πράγματα για εσάς.
* Λάβετε υπόψη σας ότι τα δίκτυα Wi-Fi σε δημόσιους χώρους όπως καφετέριες, βιβλιοθήκες ή αεροδρόμια δεν είναι ασφαλή.

Ποτέ μην στέλνετε προσωπικές πληροφορίες μέσω δημόσιου Wi-Fi και απενεργοποιείτε τη σύνδεση όταν δεν τη χρησιμοποιείτε!
* Ρυθμίστε το οικιακό δίκτυο Wi-Fi με έναν κωδικό πρόσβασης διαχειριστή και άλλα προστατευτικά μέτρα όπως κρυπτογράφηση. Αποφύγετε να ονομάσετε το δίκτυο με κάτι που μπορείτε να αναγνωριστεί εύκολα όπως π.χ. τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ή το οικογενειακό σας όνομα.
Πριν πωλήσετε ή αποσύρετε  τον παλιό σας υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας, διαγράψτε εντελώς τον σκληρό δίσκο για να αφαιρέσετε τα αρχεία, τις προσωπικές φωτογραφίες και όλες τις πληροφορίες που έχετε αποθηκεύσει σε αυτό με το λογισμικό αντικατάστασης. Μπορείτε να αγοράσετε λογισμικό αντικατάστασης ή να κάνετε έναν επαγγελματία να το κάνει αυτό για εσάς. Ακόμα καλύτερα, καταστρέψτε εντελώς τον παλιό σκληρό δίσκο ή συσκευή.

Για πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και κανόνες προστασίας, όπως επίσης για οποιαδήποτε απορία έχετε ή ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων επικοινωνήστε με το CSIi:

Τηλ.: +30 2111 82 18 18

Mail: info@csii.gr

 

Πηγή: https://www.getcybersafe.gc.ca/index-en.aspx