Μη κατηγοριοποιημένο

Προσοχή… κόβει!

Aπό την Ελένη Ατσάρου,

 

Όλοι γνωρίζουμε πως μέσα σε μια κουζίνα υπάρχουν πολλών ειδών σκεύη που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε ένα φαγητό, ένα γλυκό ή μια σαλάτα για το καλοκαίρι που η ζέστη είναι στα ύψη και προσπαθούμε απεγνωσμένα να δροσιστούμε. Ακόμη κι όταν κάποιος δεν έχει καμία επαφή με τη μαγειρική έχει με την κουζίνα σαν χώρο κι έτσι γνωρίζει ένα από τα πιο γνωστά αντικείμενα που υπάρχουν στο εσωτερικό της. Τα μαχαίρια.

Μαχαίρια μικρά, μαχαίρια μεγάλα, μαχαίρια κοφτερά τοποθετημένα σε μια θήκη από την οποία μπορείς να διαλέξεις αυτό που σου χρειάζεται για να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς, να είναι όλα μαζί πεταμένα σε ένα συρτάρι όπου για να βρεις το κατάλληλο θα κινδυνεύεις να κοπείς πολύ ή λίγο. Ένα σημαντικό εργαλείο που μερικές φορές παρεξηγείται λόγω του τρόπου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όταν ο άλλος δεν έχει ιδέα και το χρησιμοποιεί για να πετσοκόψει λαχανικά τη στιγμή που κάποιος άλλος χρησιμοποιώντας το κάνει ένα μαγειρικό έργο τέχνης. Από πού όμως μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το κατάλληλο σετ μαχαιριών που θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα δάχτυλά του;

Οι περισσότεροι τώρα πια με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου σκεφτόμαστε πως κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε το καταλληλότερο για εμάς σετ μαχαιριών. Τελικά όμως δεν είναι και τόσο απλό καθώς για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια τέτοια ενέργεια θα πρέπει ο αγοραστής να είναι ενήλικος, ήτοι να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του βάσει νόμου. Αυτό μπορεί να φαίνεται απλό μιας και σε πολλές περιπτώσεις το ηλεκτρονικό κατάστημα που επιλέγουμε μας ζητάει να επιβεβαιώσουμε πως είμαστε ενήλικοι κι έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν όμως φορές που αυτό το φίλτρο προστασίας δεν υπάρχει με αποτέλεσμα να μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί ένα σετ μαχαιριών και να το αξιοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί καλό ή κακό.

Χάρη στην ελευθερία που προσφέρει το Facebook σε όλους υπάρχει πλέον η δυνατότητα εντοπισμού του οποιουδήποτε αντικειμένου προς αγορά και όχι μόνο των μαχαιριών. Κάποιες φορές όμως αυτή η ελευθερία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα καθώς όλα τα αντικείμενα δεν προσφέρονται για όλες τις ηλικίες και γι’ αυτό θα πρέπει απαραιτήτως να έχει γίνει αντιληπτός ο βαθμός του κινδύνου που τα συνοδεύει. Σε μια προσπάθεια προστασίας των καταναλωτών οι ιστοσελίδες καλούνται να ελέγξουν την ηλικία των επισκεπτών, όμως στο Facebook φαίνεται πως υπάρχει χώρος για κάποιους ανθρώπους να προσφέρουν επικίνδυνα αντικείμενα όπως είναι τα μαχαίρια δίχως να ελέγξουν την ηλικία των αγοραστών τους. Δυστυχώς για το Facebook άλλη μια φορά επανέρχεται στο παρασκήνιο η ιστοσελίδα εξαιτίας του καινούριου κενού ασφαλείας και εξαιτίας του οποίου η επιχείρηση μπορεί να λάβει ένα γενναιόδωρο πρόστιμο επειδή επέτρεψε την πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών αυτής της μορφής.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ναι μεν αποτελεί μια επέκταση του εμπορίου στον ψηφιακό κόσμο που προσφέρει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να βρουν οτιδήποτε χρειάζονται, όμως για να είναι μπορέσει να πραγματοποιηθεί δίχως επιπλοκές είναι απαραίτητη η θέσπιση μέτρων ασφαλείας που θα μπορούν κατά κύριο λόγο να προστατεύουν τους ανήλικους χρήστες του διαδικτύου από ενέργειες που στη συνέχεια μπορεί να μετανοιώσουν και να επιθυμούν να ακυρώσουν, αλλά να μην είναι εφικτό.

 

Με πληροφορίες από The Guardian