COVID-19, Συμπεριφορά

Πώς να εργαστείς από το σπίτι χωρίς να χάσεις το μυαλό σου;

Γράφει η Νίκη Φαρδιά, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Όσο ο COVID-19 και οι μεταλλάξεις του καλό κρατούν ανά την υφήλιο, τόσο η διατήρηση φυσικών αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων θα παραμένει σημαντικό όπλο για την υγεία όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό, η τηλεργασία έχει καταστεί καθημερινότητα για τους υπαλλήλους τόσο σε εταιρίες μεγάλου βεληνεκούς όσο και σε μικρότερες επιχειρήσεις αλλά και σε οργανισμούς. Φαίνεται, μάλιστα, πως ανεξαρτήτου των υγειονομικών συνθηκών, η εργασία εξ αποστάσεως είναι μια μορφή εργασίας η οποία αποτελεί τη νέα πραγματικότητα στη νέα εποχή.

Ναι, η εργασία από το σπίτι έχει τα προνόμιά της, καθώς έχεις τη δυνατότητα να δουλεύεις υπό όποιες συνθήκες εσύ επιθυμείς. Παράλληλα, είναι και μια πολυτέλεια, διότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αυτή την επιλογή, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε μια εποχή επισφαλούς υγειονομικής περίθαλψης και ταχείας εξάπλωσης ασθενειών.

Αλλά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες της απομόνωσης και της απόσπασης της προσοχής. Η απώλεια παραγωγικότητας δεν είναι τόσο επείγον πρόβλημα κατά την εποχή του κορωναϊού.  Ωστόσο, η εργασία από το σπίτι μπορεί ήδη να σε έχει οδηγήσει να χάσεις την αίσθηση του εαυτού σου, αν εργάζεσαι εδώ και πολύ καιρό από το σπίτι.

Ακολουθούν, λοιπόν, κάποιες συμβουλές για να διατηρήσεις την ψυχική σου ευεξία κάτω από αυτή τη συνθήκη. Είναι κυρίως μια υπενθύμιση για να έχεις σαφή όρια μεταξύ της εργασίας και του υπόλοιπου της ζωής σου.

  • Ντύσου

Είναι πράγματι πολύ δελεαστικό να δουλέψεις με τα ρούχα του ύπνου σου ακόμα και ξαπλωμένος στο κρεβάτι σου. Παρακάμπτοντας, όμως, την πρωινή ρουτίνα που κανονικά θα ακολουθούσες πριν πας στο χώρο εργασίας, παραβιάζεις τον βασικό κανόνα της εργασίας από το σπίτι: τα όρια.

Αν δεν ετοιμαστείς για τη μέρα, η μέρα σου δεν ξεκινάει ποτέ. Αντί να δουλεύεις από το σπίτι, είσαι απλά στο σπίτι, με περιστασιακή εργασία. Αυτό είναι καλό και υγιές που και που! Αλλά αν εργάζεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα εξ αποστάσεως, πρέπει να το αντιμετωπίσεις όπως κάθε άλλη μέρα στο γραφείο, μείον το τμήμα του γραφείου. Αυτό σαφώς θα βοηθήσει την ενέργεια και την παραγωγικότητά σου.

  • Δημιούργησε ειδικό χώρο εργασίας

Όταν εργάζεσαι από το σπίτι είσαι πάντα στο σπίτι, αλλά είσαι επίσης πάντα στη δουλειά. Το θέμα εδώ είναι να καθορίσεις με σαφήνεια το μέρος του σπιτιού όπου εργάζεσαι. Αυτό καθιστά πιο πιθανό ότι θα κάνεις πραγματικά πράγματα που αφορούν την εργασία όταν βρίσκεσαι εκεί, αλλά – εξίσου σημαντικό – θα σε βοηθήσει να αποσυνδέεσαι από το ρόλο του εργαζομένου όταν δεν είσαι εκεί.

  • Βγες από το σπίτι

Πρακτικά, αυτό ιδανικά σημαίνει να δουλεύεις από άλλο χώρο κάποιες φορές την εβδομάδα, για παράδειγμα σε κάποιο χώρο εστίασης, εφόσον φυσικά επιτρέπεται και δεν θέτεις την υγεία σου σε κίνδυνο. Εάν ωστόσο αυτό δεν καθίσταται εφικτό, φρόντισε να κάνεις κάποια διαλείμματα στη διάρκεια των οποίων θα περπατάς γύρω στη γειτονιά σου. Χρειάζεσαι την αλλαγή παραστάσεων προκειμένου να διατηρείσαι σε επαγρύπνηση και να μη βαλτώνει η σκέψη σου.

  • Πρόσεχε τη στάση του σώματος σου

Το να κρατάς τον κορμό σου όρθιο και η εναλλαγή του ποδιού στο οποίο βάζεις  βάρος μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.  Συγκεκριμένα, μπορεί να έχει ευρεία σημασία επηρεάζοντας από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε αντιλαμβάνονται στις βίντεο-κλήσεις μέχρι το να αποτρέψει την ατροφία των μυών σου.

  • Διατήρησε επαφές με τους συναδέλφους

Όσο η φυσική εγγύτητα εκλείπει, πιθανώς να νιώθεις αποκομμένος. Φρόντισε, λοιπόν, να διατηρείς την επικοινωνία σχετικά με έξω-εργασιακά θέματα με τους συναδέλφους σου. Έτσι θα αποφύγεις την αίσθηση απομόνωσης και θα κερδίσεις και τις  στιγμές ξεκούρασης που προσφέρει η χαλαρή επικοινωνία μαζί τους.

  • Κλείσε τη τηλεόραση

Οτιδήποτε άλλο πέραν της μουσικής, σου αποσπά την προσοχή και μειώνει την απόδοσή σου. Πιθανώς να μην το αντιλαμβάνεσαι, αλλά η τηλεόραση που παίζει στο παρασκήνιο είναι η βασική αιτία για τα μικρό – διαλείμματα τα οποία καταλήγουν να σε βγάζουν από την εργασιακή ροή σου.

  • Προετοίμασε το φαγητό σου

Είναι απόλυτα φυσικό να θέλουμε να «τσιμπάμε» φαγητό όσο δουλεύουμε. Ωστόσο, αυτός ο περίπατος στο ντουλάπι ή το συρτάρι για σνακ είναι η τέλεια αναβλητικότητα. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να σε ενθαρρύνω να έχεις κοντά σου προετοιμασμένα υγιή μικρά γεύματα, όπως φρούτα και λαχανικά. Ομοίως, θα συνιστούσα να έχεις και έτοιμο μαγειρεμένο το κυρίως γεύμα σου.

  • Διώξε την πίεση της εργασίας

Οι αποστάσεις που έπρεπε να διανύεις προς και από τον εργασιακό σου χώρο, ναι μεν συνιστούσαν κάτι που σε ταλαιπωρούσε αλλά είχαν και μια θετική πλευρά. Ο χρόνος που περνούσες στα Μ.Μ.Μ ή στο αυτοκίνητό σου συνέβαλλαν στο να αποσυμπιεστείς και να χαλαρώσεις. Όταν αυτό δεν υφίσταται, μπορείς να αφιερώνεις χρόνο σε μία δραστηριότητα, όπως τρέξιμο, χορό ή ό,τι άλλο σε εκφράζει, εκτός σπιτιού – μιας που το σπίτι, περισσότερο ή λιγότερο, είναι πια συνυφασμένο με την εργασία σου.

Πηγή:

https://www.wired.com/story/how-to-work-from-home-without-losing-your-mind/