Απάτες, Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Πώς ήχοι του tik tok προωθούν παραπλανητικές πληροφορίες για τα εμβόλια του covid19

Επιμέλεια Αγγελική Βουρλιωτάκη, φοιτήτρια ψυχολογίας

Μία λειτουργία του TikTok, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να βάλουν στα βίντεό τους ηχητικό υλικό κάποιου άλλου χρήστη, χρησιμοποιείται για να προωθήσει παραπλανητικό κι επιβλαβές περιεχόμενο σχετικά με τα εμβόλια κατά του COVID-19, σύμφωνα με έκθεση μιας ομάδας προβληματισμού.

Το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD), με έδρα το Λονδίνο, ανέλυσε 124 βίντεο τα οποία χρησιμοποιούσαν ομιλία από 4 πρωτότυπα TikTok βίντεο, συμπεριλαμβανομένων δύο που αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα επειδή παραβίαζαν τους όρους της εταιρείας, σχετικά με την παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό. Στόχος των βίντεο ήταν η προώθηση παραπλανητικών πληροφοριών και η πρόκληση φόβου σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων, με τις συνολικές προβολές τους να ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια.

“Ένα μέρος του περιεχομένου εξακολουθεί να διακινείται”, σύμφωνα με τον Ciaran O’Connor, αναλυτή της αντι-εξτρεμιστικής ομάδας προβληματισμού, o οποίος μάλιστα παρομοίασε τη διάδοση της παραπληροφόρησης μέσω των Ήχων (Sounds) στο TikTok με τα ηχητικά μηνύματα του WhatsApp, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Δημοφιλείς τάσεις όπου οι χρήστες δημιουργούν τα δικά τους βίντεο χρησιμοποιώντας μουσική ή ομιλία από άλλα βίντεο, αποτελούν κεντρικό κομμάτι του TikTok. H πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, της οποίας η δημοφιλία εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέφερε πως αξιολογεί το περιεχόμενο των βίντεο, εντοπίζει όσα παραβιάζουν τους όρους της και μπορεί να απαγορεύσει τη χρήση τους ως ήχους από άλλους χρήστες. Ακόμη πρόσθεσε πως αυτές οι περιπτώσεις προκλήθηκαν από λάθη που σχετίζονταν με την εποπτεία περιεχομένου. Επίσης, ανέφερε πως, μέσω της εφαρμογής, υπάρχει δυνατότητα να γίνει αναφορά σε όσους ήχους παραβιάζουν τους όρους χρήσης.

Ηχητικό περιεχόμενο από το βίντεο ενός χρήστη, ο οποίος υπονόησε πως η γρήγορη ανάπτυξη εμβολίων κατά του COVID-19 τα καθιστά μη ασφαλή και προέβη σε παραπλανητικές συγκρίσεις με άλλες ασθένειες, έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα από 4.500 βίντεο, σύμφωνα με το ISD. H πλατφόρμα αναφέρει ότι είχε περιορίσει τη διακίνηση των βίντεο που χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο ήχο, χωρίς ωστόσο να τον αφαιρέσει εξ ολοκλήρου, διότι θεωρήθηκε δυνητικά παραπλανητικός. Παρ’ όλα αυτά, τα top 25 TikTok βίντεο με αυτόν τον ήχο, μετράνε πάνω από 16,7 εκατομμύρια προβολές.

Σύμφωνα με το ISD, πολλοί από τους χρήστες που χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο ήχο στα βίντεό τους, έδειχναν να υποστηρίζουν τις απόψεις που εκφράστηκαν στο πρωτότυπο βίντεο. Το TikTok, αφού αξιολόγησε τα ευρήματα της έκθεσης, δήλωσε πως “κατέβασε” κάποια από τα βίντεο που χρησιμοποιούσαν τον Ήχο, ενώ επίσης σταμάτησε να τον εμφανίζει στα πρώτα αποτελέσματα των αναζητήσεων, προκειμένου να καταστεί πιο δύσκολη η εύρεσή του από άλλους χρήστες. Επίσης, αφαίρεσε τους τρεις άλλους ήχους που ταυτοποιήθηκαν στην έκθεση ως παραπλανητικοί.

“Πασχίζουμε να προωθήσουμε μία αυθεντική TikTok εμπειρία περιορίζοντας τη διασπορά παραπλανητικού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένου ηχητικού υλικού, και προωθώντας, ταυτόχρονα, επίσημες πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό και τα εμβόλια”, δήλωσε εκπρόσωπος της πλατφόρμας.

Το ISD βρήκε πως η εφαρμογή πρόσθεσε ετικέτες που ανακατεύθυναν τους χρήστες σε επίσημες πληροφορίες για τον COVID-19 μόνο σε 2 από τα 124 βίντεο. Η εταιρεία είπε ότι αυτό συνέβη επειδή οι ετικέτες προστέθηκαν μόνο σε βίντεο με συγκεκριμένα hashtags.

Πρόσφατα το TikTok ανακοίνωσε αλλαγές στα συστήματα εποπτείας περιεχομένου, όσον αφορά συγκεκριμένο περιεχόμενο, προχωρώντας στη χρήση πλήρως αυτοματοποιημένων συστημάτων ανασκόπησης για κατηγορίες όπως πορνογραφικό υλικό ή βίαιο περιεχόμενο.

Πηγή:https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/tiktok-sounds-used-spread-covid-vaccine-misinformation-think-tank-2021-07-13/?utm_campaign=trueAnthem%3A%20Trending%20Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=facebook&fbclid=IwAR2YE5793Yw7mMTq5Eun9QAoF-R8ceAyW2ee-RGelP_cti7CvvUt00g94a8