Ανθρώπινες Σχέσεις, Διαδικτυακός Εθισμός, Ψυχική υγεία

Πώς ένα παιδί έφτασε στο σημείο να διακινεί φωτογραφίες της 5χρονης αδελφής του στο Dark Web;

Aπό την Καλλιόπη Ιωάννου,

H υπόθεση γνωστή. Το γιατί άγνωστο.

Γιατί μία 19χρονη να διακινεί στο σκοτεινό Διαδίκτυο πορνογραφικό υλικό, στο οποίο μετείχε η ίδια και δύο 16χρονες, αλλά και η μόλις πέντε ετών αδελφή της;  Αποτελεί η χρηματική αμοιβή ένα αρκετά ισχυρό κίνητρο; Πώς ένας νέος άνθρωπος μπορεί να προβεί σε τέτοιες παράνομες και φρικτές ενέργειες εκμεταλλεύοντας και θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο αγαπημένα πρόσωπα αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό;

Τα ερωτήματα πολλά. Όπως και οι υποθέσεις.

“Ήταν και εκείνη θύμα”, “την εκβίαζαν”,  “ήθελε χρήματα γιατί ήταν μπλεγμένη αλλού”, μερικές μόνο από τις επικρατέστερες απόψεις οι οποίες προσπαθούν να αναλύσουν τα κίνητρα πίσω από την ανατριχιαστική υπόθεση.

Η ίδια κατά την απολογία της  δήλωσε ότι υπήρξε θύμα συμπατριώτη της που την εκβίαζε και την απειλούσε, προκειμένου να παράξει για λογαριασμό του το συγκεκριμένο υλικό.

Η πραγματικότητα ίσως βρίσκεται κάπου στη μέση.

Η αλήθεια είναι ότι ο μύθος γύρω από την παιδική αθωότητα πολλές φορές δεν μας επιτρέπει να αποδεχτούμε πως ένα παιδί μπορεί να βλάψει σε σημείο κακουργήματος κάποιο άλλο παιδί ή ακόμα και να το κακοποιήσει ή να το εκμεταλλευτεί σεξουαλικά.

Οι άνθρωποι συχνά ξαφνιάζονται όταν μαθαίνουν ότι στην πραγματικότητα, πάνω από το 1/3 των σεξουαλικών κακοποιήσεων σε παιδιά συχνά διαπράττεται από κάποιον/α κάτω των 18 ετών. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ανάμεσα σε ενήλικες και παιδιά είναι παράνομη.

Ωστόσο, είναι αρκετά πιο δύσκολο να αναγνωρίσουμε και να βρούμε τις κατάλληλες απαντήσεις όταν η σεξουαλική δραστηριότητα λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε παιδιά. Μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να ορίσουμε τη διαφορά μεταξύ των παιδιών που ασχολούνται με την αμοιβαία σεξουαλική εξερεύνηση και τις επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές μεταξύ των παιδιών.

Τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 4 ή 5 ετών μπορούν να ασχοληθούν εν αγνοία τους με σεξουαλική δραστηριότητα αφού συχνά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και παιδικής πορνογραφίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, o θύτης μπορεί να είναι παιδί μεγαλύτερης ηλικίας. Ένα παιδί που έχει εξίσου κακοποιηθεί μπορεί να νιώθει σύγχυση για το τι συμβαίνει, με αποτέλεσμα την εμπλοκή του σε καταστάσεις που διαφεύγουν από τον έλεγχό του.

Μερικές φορές τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ότι κάνουν κακό στους άλλους

Tα παιδιά μπορούν να έχουν ακατάλληλες αλληλεπιδράσεις χωρίς να το γνωρίζουν ή να κατανοούν ότι με τις ενέργειές τους προσβάλλουν ή βλάπτουν και θέτουν σε κίνδυνο άλλο παιδί. Είναι σημαντικό οι ενήλικες να μιλούν με τα παιδιά για τις συμπεριφορές που δεν είναι κατάλληλες και να ορίζουν και να διαμορφώνουν τα κατάλληλα όρια από νωρίς. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε με τα παιδιά μας για το πώς κανείς δεν πρέπει να τους αγγίξει με τρόπο που τους κάνει να αισθάνονται άβολα, πρέπει επίσης να τους πούμε ότι δεν είναι εντάξει να αγγίξουν ένα παιδί με τρόπο που να κάνει το παιδί να νιώθει δυσάρεστα ή να το εκμεταλλευτούν σεξουαλικά προς ιδίον όφελος.

Σημαντική σε αυτό το κομμάτι είναι και η διαπαιδαγώγηση γύρω από το φαινόμενο του sexting, δηλαδή την ανταλλαγή φωτογραφιών και μηνυμάτων με κυρίως σεξουαλικό περιεχόμενο.

Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται εγκαίρως για τους κινδύνους που εγκυμονούν σε σχέση με την πρακτική αυτή, που δυστυχώς συχνά εμπλέκεται με υποθέσεις εκδικητικής και παιδικής πορνογραφίας.

Οι γονείς δεν είναι σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουν

Μπορεί να είναι δύσκολο να ορίσουμε τη διαφορά μεταξύ της υγιούς σεξουαλικής συμπεριφοράς  και εκείνης που είναι επιβλαβής και επικίνδυνη.

Πρέπει να εξεταστούν πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διαφοράς ηλικίας μεταξύ των παιδιών, της φύσης της σεξουαλικής συμπεριφοράς και του τρόπου με τον οποίο αισθάνεται το παιδί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμφάνιση της επικίνδυνης αλληλεπίδρασης.

Εάν υποπτεύεστε ότι τα παιδιά αλληλεπιδρούν με σεξουαλικά με επιβλαβείς τρόπους, αναζητήστε την καθοδήγηση ενός επαγγελματία που μπορεί να βοηθήσει εσάς και το παιδί σας.