Είναι λυπηρό το πώς ένα παιδί φτάνει στο σημείο να προξενεί πόνο – σωματικό ή και ψυχικό – σε ένα άλλο ανυπεράσπιστο παιδί. Χρειάζεται απλά να αναλογιστούμε όμως πως και εκείνο έχει υπάρξει θύμα! Ναι, όπως δείχνουν έρευνες ξανά και ξανά, το «κακό παιδί», ο θύτης, προέρχεται συνήθως από οικογένεια όπου η βία υπάρχει τουλάχιστον σε μία της μορφή: σωματική, λεκτική ή ακόμη και συναισθηματική. Έχει μεγαλώσει δηλαδή μέσα σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον, όπου τα μέλη της οικογένειας αναπαραγάγουν αυτό που έγινε ή γίνεται ακόμη και στα ίδια ή τους τρόπους συμπεριφοράς που μαθαίνουν. Αξίζει λοιπόν να αναφερθούν τα χαρακτηριστικά του θύτη.
Επιλέγει να κάνει παρέα με άλλα επιθετικά παιδιά
Το bullying είναι συχνά μια ομαδική δραστηριότητα, με έντονο ανταγωνισμό. Εάν το παιδί σου επιλέξει να κάνει παρέα με επιθετικά παιδιά που προσπαθούν συνεχώς να έχουν το πάνω χέρι (σε βάρος άλλων παιδιών), θεωρεί ότι η επιθετική συμπεριφορά είναι ο κατάλληλος τρόπος για την επίλυση διαφορών και συγκρούσεων, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εμπλακεί σε παρόμοιες συμπεριφορές εκφοβισμού.
Ξοδεύει πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, αλλά είναι μυστικοπαθές όταν το ρωτάς
Το διαδίκτυο είναι μια σημαντική δύναμη στον κόσμο και τα παιδιά όλων των τύπων προσωπικότητας, επικοινωνούν με τους φίλους και τους συμμαθητές τους online. Αλλά αν το παιδί ξοδεύει πολύ χρόνο online αλλά δεν αναφέρει λεπτομέρειες όταν του ζητηθεί, τότε είναι πιθανό ότι συμμετέχει στην ταχέως αναπτυσσόμενη δραστηριότητα του cyberbullying. Συνήθως τα παιδιά αποκτούν επιθετική συμπεριφορά προς άλλους ανθρώπους και ζώα, επιστρέφουν σπίτι με επιπλέον αντικείμενα ή χρήματα που δεν μπορούν να αιτιολογήσουν την προέλευσή τους.
Όταν αντιμετωπίζει παραδείγματα εκφοβισμού, δεν ταυτίζεται με τα θύματα
Όσοι ασκούν bullying δεν κατανοούν συνήθως τους στόχους τους, καθώς είναι πεπεισμένοι ότι τα εκφοβισμένα παιδιά «αξίζουν» το χλευασμό τους. Εάν το παιδί δεν μπορεί να συμμεριστεί τα θύματα του εκφοβισμού (ακόμα και υπό μια υποθετική έννοια), τότε ίσως σχετίζεται με όσους εκφοβίζουν.
Είναι ευερέθιστο και εύκολα απογοητεύεται
Τα παιδιά που συμμετέχουν στον εκφοβισμό έχουν συχνά ευέξαπτους χαρακτήρες και λίγη υπομονή. Ένα παιδί που εκνευρίζεται ακόμα και με την παραμικρή πρόκληση, μπορεί να διοχετεύσει αυτή την επιθετικότητα σε εκφοβισμό. Απογοητεύεται εύκολα κι αντιδρά έντονα, θυμώνει εύκολα και δυσκολεύεται να χειριστεί τις ματαιώσεις. Εμπλέκεται σε καβγάδες, συχνά τους ξεκινά, αλλά κατηγορεί άλλους για αυτούς.
Έχει υπάρξει θύμα bullying
Μερικές φορές, τα θύματα του εκφοβισμού αποφασίζουν να ανακτήσουν τη δύναμη τους με το να ασκούν τα ίδια εκφοβισμό. Είναι ένας φαύλος κύκλος, αλλά δυστυχώς συχνός. Εάν το παιδί σου είναι θύμα bullying, ξεκίνησε συζητήσεις σχετικά με το θέμα, εξηγώντας στο παιδί σου ότι τα αντίποινα δεν είναι η απάντηση.
Συμπερασματικά, ότι και να συμβαίνει, χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας πως και ο θύτης είναι απλά ένα παιδί που είτε μεγαλώνει και αυτό σε ένα περιβάλλον όμοιο με αυτό που δημιουργεί γύρω του ή αντιμετωπίζει προβλήματα. Η βοήθεια λοιπόν που χρειάζεται, είναι να σταθούμε δίπλα του, να ακούσουμε τι έχει να πει και να δούμε τι κρύβει κάτω από την μάσκα του σκληρού και δυνατού, να μπορέσουμε να χτυπήσουμε τις ευαίσθητες χορδές του για να απελευθερωθεί και ο ίδιος. Χρειάζεται σωστός χειρισμός και όχι τιμωρία, εφόσον η βία φέρνει ξανά βία, με τη μόνη διαφορά πως θύτες γινόμαστε τώρα πια εμείς και εκείνος μπαίνει στο ρόλο του θύματος!
Πηγές www.allaboutparents.gr

Αθηνά Παπαδάτου

Latest posts by Αθηνά Παπαδάτου (see all)
- Login μέσω Google ή Facebook/ Κίνδυνος για διαρροή προσωπικών δεδομένων - 27/02/2023
- Ψηφιακές Θεραπευτικές Παρεμβάσεις νικούν την κατάθλιψη! - 04/02/2023
- Διαδικτυακή Συμβουλευτική - 02/02/2023