Social Media, Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

“Outlet Challenge”: Η νέα επικίνδυνη πρόκληση που έχει γίνει μόδα στο TikTok

Την περασμένη εβδομάδα  τρεις μαθητές στο Woodbury Middle School, αποφάσισαν να δοκιμάσουν τη νέα τάση των κοινωνικών μέσων που έχει δημιουργήσει  πονοκεφάλους στους εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα: Η αποκαλούμενη “πρόκληση” στη δημοφιλή πλατφόρμα με βίντεο, TikTok.

Ουσιαστικά, οι χρήστες  προκαλούνται κάνουν ένα σύντομο βίντεο τοποθετώντας  έναν φορτιστή τηλεφώνου κοντά σε μια ηλεκτρική πρίζα και στη συνέχεια ρίχνοντας  ένα κέρμα μεταξύ της πρίζας και του φορτιστή. Το αποτέλεσμα είναι μια σπίθα που πετάγεται.

Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στo σημείo της πρίζας , να προκαλέσει στα παιδιά ηλεκτροπληξία ή ακόμα και να δημιουργηθεί πυρκαγιά.

Το Woodbury Middle, περίπου 40 λεπτά από τη Βοστώνη, στάθηκε τυχερό. Οι μαθητές εκεί έκαναν μόνο ένα βραχυκύκλωμα σε πρίζα. Και οι τρεις έλαβαν αποβολή για πέντε ημέρες από το σχολείο. Η κοινότητα έδωσε σε αυτούς και στους γονείς τους τη δυνατότητα να τη συντομεύσουν, αν ήταν πρόθυμοι να μιλήσουν με έναν άνθρωπο της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας για τους πιθανούς κινδύνους αυτής  της πρόκλησης. Οι μαθητές συμφώνησαν με αυτό, όπως δήλωσε ο περιφερειακός επιθεωρητής.

Το σχολείο έστειλε στο σπίτι μια ειδοποίηση στους γονείς, λέγοντάς τους για την πρόκληση. Σε τελική ανάλυση, θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά σε ένα σπίτι, όπου οι τοίχοι συχνά κατασκευάζονται με ξηρό τοίχωμα.

“Υπάρχουν πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με αυτό που συμβαίνει σε σχολεία και σπίτια σε ολόκληρη τη χώρα”, έγραψε ο Brad St. Laurent, ο διευθυντής του σχολείου. “Παρακαλώ αφιερώστε το χρόνο για να συζητήσετε με τα παιδιά σας την online ασφάλεια και τις τάσεις  στα κοινωνικά μέσα”.

Πολλά άλλα σχολεία έχουν επίσης επηρεαστεί από την πρόκληση.

Υπήρχαν μαθητές που συμμετείχαν στην πρόκληση να καταστρέψουν τις πρίζες σε τρεις διαφορετικές αίθουσες διδασκαλίας στο Dalhart High School του Τέξας, έγραψε η Sandra Richman, βοηθός διευθυντή, σε φόρουμ στο Facebook που διαβάστηκε από διευθυντές των σχολείων. Η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε στο Γυμνάσιο του Plymouth στη Μασαχουσέτη να ελέγξει δύο καμένες πρίζες, ανέφερε το CNN . Στο περιφερειακό γυμνάσιο Whitman-Hanson στο Whitman της Μασαχουσέτης, δύο φοιτητές κατηγορήθηκαν για κακόβουλη καταστροφή περιουσίας μετά από πολλές βλάβες, σύμφωνα με το Associated Press.

Από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, το TikTok ήταν η πιο συνηθισμένη εφαρμογή στο app store της Apple για πέντε διαδοχικά τρίμηνα, ανέφερε το CNN. Έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο downloads παγκοσμίως . Είναι τόσο δημοφιλές στους εφήβους που κάποια σχολεία αρχίζουν να το χρησιμοποιούν ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Ενώ πολλές από τις προκλήσεις στο χώρο περιλαμβάνουν αντιγραφή χορευτικών – μερικές φορές με προκλητικές κινήσεις – υπάρχουν  επίσης χρήστες που δημιουργούν βίντεο κάνοντας όλα τα είδη των άσχημων παραδειγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης δημητριακών από το στόμα ενός φίλου .

Θα ήταν συνετό, λοιπόν να ενημερωθούν οι γονείς πριν συμβεί κάτι σοβαρότερο. Προτείνεται στους καθηγητές να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να μιλήσουν στα παιδιά για την πρόκληση – και για οποιεσδήποτε άλλες δυνητικά επικίνδυνες ιδέες που σαρώνουν τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης – και να τους ενημερώσουν τι θα μπορούσε να συμβεί εάν αποτύχουν.

Αυτοί οι έφηβοι δεν είναι πάντα προσεκτικοί στο τι κάνουν. Πιστεύουν ότι είναι παντοδύναμοι και θα ζήσουν για πάντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μήνυμα διανεμήθηκε στους γονείς.  Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και  πιο επιμελείς από ποτέ. Είναι ένας νέος κόσμος.

Με πληροφορίες από blogs.edweek.org