COVID-19, Ασφάλεια διαδικτύου, Εκπαίδευση, Οικογένεια

Οι συμβουλές του Fortinet για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο

Γράφει η Αδαμαντία Νικολάου,  Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Ένα  χρόνο μέσα στην πανδημία, πολλοί ενήλικες εξακολουθούν να εργάζονται από τα σπίτια τους και τα παιδιά συνεχίζουν την εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση. Γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας για τους γονείς να γνωρίζουν τους διαφορετικούς τρόπους διατήρησης της ασφάλειας των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

Με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι μαθητές συνδέονται στους υπολογιστές τους για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Εκτός από τις εικονικές αίθουσες διδασκαλίας τους, τα παιδιά συχνά παραμένουν στο Διαδίκτυο για αρκετές περισσότερες ώρες, βλέποντας σειρές, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή ασχολούνται με τα social media. Με έναν αυξημένο αριθμό νέων συσκευών που συνδέονται στο διαδίκτυο, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν εντοπίσει και εκμεταλλευτεί μια ανοιχτή ευκαιρία για την εκτέλεση επιθέσεων ransomware. Στοχεύουν συγκεκριμένες συσκευές για να κλέψουν πληροφορίες και να θέσουν σε κίνδυνο την άμυνα ασφαλείας της δημόσιας σχολικής περιοχής. Γι ‘αυτό είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει ευαισθητοποίηση των παιδιών και των γονέων, μέσω της εκπαίδευσης σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο από νεαρή ηλικία.

Οι τηλεργαζόμενοι βασίζονται συνήθως στην ασφάλεια της συσκευής και του δικτύου που χρησιμοποιούν για να τους προστατευτούν από διαδικτυακές απειλές. Ωστόσο, αυτές οι λύσεις ασφαλείας πλέον δεν αρκούν. Η γνώση των βασικών πρακτικών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εξασφάλιση της ασφαλείας.

Το ίδιο ισχύει και για τους νέους, οι οποίοι συνήθως περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο διαδίκτυο. Είναι σημαντικό για τους γονείς να κάνουν μια συζήτηση σχετικά με τις διαδικτυακές πρακτικές ασφάλειας, καθώς και να γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο. Η συζήτηση πρέπει να εστιάζεται στα εξής:

  • Εκπαίδευση της οικογένειας και των φίλων για διατήρηση της ιδιωτικότητας των προσωπικών στοιχείων στο διαδίκτυο, ενθαρρύνοντάς το να μην μοιράζονται τα πραγματικά τους ονόματα, διευθύνσεις ή άλλες προσωπικές πληροφορίες (PII) με ξένους στο διαδίκτυο.
  • Καθιέρωση σαφών κανόνων για παιδιά και τους έφηβους που πρέπει να ακολουθούν, για παράδειγμα, δημιουργία λιστών εγκεκριμένων ιστοτόπων και εφαρμογών ή απαραίτητη γονική έγκριση για ορισμένες δραστηριότητες.
  • Διασφάλιση της γνώσης του με ποιον επικοινωνούν τα παιδιά σας στο διαδίκτυο. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει ποτέ να συναντηθούν προσωπικά με κάποιον που γνώρισαν στο διαδίκτυο.
  • Μιλήστε στην οικογένειά σας σχετικά με το να είναι προσεκτικοί με ψεύτικους ή κακόβουλους ιστοτόπους και πιθανές απάτες, όπως απόπειρες ηλεκτρονικού ψαρέματος. Κάντε σαφές ότι κανείς δεν πρέπει να κάνει κλικ σε έναν ύποπτο σύνδεσμο ή να ανοίγει μη αναμενόμενα συνημμένα μηνύματα.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά και τους εφήβους να προσεγγίζουν έναν αξιόπιστο ενήλικα εάν δεν είναι σίγουρα για κάτι που βρίσκουν στο Διαδίκτυο ή έχουν ανησυχίες σχετικά με ένα συγκεκριμένο ιστότοπο ή μία αλληλεπίδραση.
  • Διασφαλίστε ότι όλοι στην οικογένεια κατανοούν τη σημασία των ισχυρών κωδικών πρόσβασης και χρησιμοποιούν ισχυρούς και διαφορρετικούς κωδικούς πρόσβασης που δεν είναι προφανείς ή αποτελούν εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες. Παραδείγματα κωδικών πρόσβασης προς αποφυγή χρήσης περιλαμβάνουν: γενέθλια, προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης που παρέχονται με συσκευές, το όνομα του χρήστη ή απλούς συνδυασμούς αριθμών ή λέξεων (δηλ. 1234, pAssword).
  • Η ενημέρωση των συσκευών σας είναι απαραίτητη όταν εργάζεστε ή μαθαίνετε από το σπίτι. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι συσκευές και οι εφαρμογές είναι πλήρως ενημερωμένες με λογισμικό προστασίας από ιούς / antimalware.

Ευαισθητοποίηση στον κυβερνοχώρο:

Το Fortinet δίνει μεγάλη έμφαση στη διάδοση της ευαισθητοποίησης στον κυβερνοχώρο μέσω του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης NSE και πρωτοβουλιών δεξιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έγραψαν το “Cyber ​​Safe: A Dog’s Guide to Internet Security”, ένα βιβλίο με σκοπό να εκπαιδεύσει τους νέους  σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η Fortinet συνεχίζει τη δέσμευσή της εκπαίδευσης στην παγκόσμια κοινότητα σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ανεξάρτητα από την ηλικία, το υπόβαθρο ή τις εμπειρίες ζωής. Ακριβώς όπως η ασφάλεια μας επηρεάζει όλους, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο στοχεύουν σε κάθε ευπάθεια που μπορούν να βρουν, χωρίς να ενδιαφέρονται για το δημογραφικό προφίλ του θύματος. Αυτό το βιβλίο είναι μια πρωτοβουλία του χάσματος δεξιοτήτων του Fortinet, που εστιάζει στην οικοδόμηση της ευαισθητοποίησης στον κυβερνοχώρο από μικρή ηλικία για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος στο διαδίκτυο για όλους.

Το “Cyber ​​Safe: Ένας σκύλος οδηγός για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο”, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο και οδηγεί τους αναγνώστες σε ένα ταξίδι μάθησης σχετικά με το πώς  να παραμένουν ασφαλείς στο διαδίκτυο. Το βιβλίο επικεντρώνεται σε έναν έξυπνο σκύλο στον κυβερνοχώρο, τη Lacey, η οποία διδάσκει τη φίλη της  και γάτα  Γκάμπι, πώς να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο με ασφάλεια. Το βιβλίο παρέχει μια ευνόητη εισαγωγή για τους πιθανούς κινδύνους για τα παιδιά που συνδέονται στο διαδίκτυο για σχολείο, βιντεοπαιχνίδια,εκπομπές και πολλά άλλα. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης έναν οδηγό για τους γονείς με λεπτομέρειες σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν όταν τα παιδιά τους είναι online. Αντίγραφα του βιβλίου θα είναι διαθέσιμα σε δημοτικά και γυμνάσια των Ηνωμένων Πολιτειών για να ενισχύσουν περαιτέρω μια ισχυρή βάση γνώσεων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στα παιδιά.

Εκτός από το βιβλίο για το πώς να διατηρείτε τα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο, το Fortinet προσφέρει δωρεάν μαθήματα ενημέρωσης στον κυβερνοχώρο, NSE 1 και NSE 2, μέσω του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης NSE για όποιον ενδιαφέρεται να διευρύνει τις γνώσεις σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών. Τα μαθήματα κατάρτισης NSE συμπληρώνουν τις πληροφορίες που παρέχονται στο βιβλίο των παιδιών, παρέχοντας θεμελιώδη προγράμματα ευαισθητοποίησης στον κυβερνοχώρο.

Η Fortinet είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία με έδρα στο Sunnyvale της Καλιφόρνια. Αναπτύσσει και πουλάει λύσεις ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Η αρχική ιστορία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στον ιστότοπο του Fortinet.

 

 

Πηγή:

https://backendnews.net/fortinets-tips-on-how-to-keep-kids-safe-online/amp/?fbclid=IwAR38AgKSxU3o65zDfwhKPWF0q5kqBh9NPsGt8NJRzVfaunR86sxe_aLoAVQ