Social Media, Διαδίκτυο, Κυβερνοπόλεμος, Τεχνολογία

Στο μυαλό ενός hacker: Μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να “εισβάλλουμε” στην σκέψη του;

Γράφει η Πελαγία Σωτήρκου, φοιτήτρια Κοινωνιολογίας

Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα αναφερθούμε επιγραμματικά στον όρο «hacking», σε ορισμένους τύπους “hacker”, καθώς και σε ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, που ενδέχεται να παρατηρηθούν, σύμφωνα με τις απόψεις επιστημόνων.

  • Τι ονομάζουμε «hacking»;

Πρόκειται για έναν όρο προερχόμενο από συγκεκριμένα προγράμματα-εργαλεία κοπής (hacks) τα οποία, λόγω δυσκολίας του προγραμματισμού τους, απευθύνονταν σε έμπειρους και ελάχιστους προγραμματιστές σε γλώσσα μηχανής. Γενικότερα θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η οποιαδήποτε προσπάθεια εισβολής σε έναν υπολογιστή ή δίκτυο χωρίς εξουσιοδότηση με αποτέλεσμα την αλλαγή χαρακτηριστικών του συστήματος. Ενδέχεται, να μην περιλαμβάνει κακόβουλες δραστηριότητες, όπως αυτοσχέδιες αλλοιώσεις στις διαδικασίες ή στον εξοπλισμό.

  • Τι σημαίνει “hacker”;

Είναι συνήθως το άτομο που εισβάλλει παράνομα σε υπολογιστικά συστήματα, έχοντας προχωρημένες τεχνικές γνώσεις προγραμματισμού και υπολογιστών, που ενώ ενδεχομένως να μην ασχολούνται επαγγελματικά στους τομείς της πληροφορικής, πειραματίζονται με οποιονδήποτε τρόπο, έχοντας ιδιαίτερες δεξιότητες με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης και δουλεύουν είτε μόνοι τους, είτε σε ομάδες.

 

Κατηγορίες hacker

  • White hat hackers

Άτομα που τους αρέσει να “σπάνε” την ασφάλεια συστημάτων για μη κακόβουλους σκοπούς. Ενδιαφέρονται για την εκμάθηση νέων προγραμμάτων ή μηχανισμών ή ακόμη μπορεί να προσλαμβάνονται από εταιρείες για να ελεγχθεί η ασφάλεια των συστημάτων τους και να πληροφορηθούν για τυχόν κινδύνους και αδυναμίες.

  • Crackers ή Black hat hackers

Οι crackers (criminal hackers) θεωρούνται ως οι κακόβουλοι hackers και έχουν ως στόχο την πρόκληση ζημιάς σε δίκτυα υπολογιστών, την εισβολή σε υπολογιστές χρηστών χωρίς εξουσιοδότηση, την δημιουργία ιών, την παραβίαση κωδικών ασφαλείας, την καταστροφή ή και την αλλοίωση δικτυακών τόπων, αφήνοντας συνήθως περήφανα την δικτυακή τους σφραγίδα με το ψευδώνυμό τους, την δημιουργία πειρατικών αντιγράφων προγραμμάτων ή τραγουδιών ή βίντεο κ.ά.

  • Script kiddie

Είναι άτομα χωρίς πολλές γνώσεις, που χρησιμοποιούν έτοιμα προγράμματα για να κάνουν επιθέσεις ή φιγούρα στο ευρύτερο περιβάλλον τους, έχοντα πολλές φορές προσωπικό όφελος ή πρόκειται απλώς για καθαρή κακία όσον αφορά τη συμπεριφορά τους.

  • Hacktivists ή νέο-hackers

Είναι άτομα που χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους με σκοπό την υποστήριξη μια κοινωνικής, ιδεολογικής, θρησκευτικής ή πολιτικής γνώμης. Πολλές φορές, καταστρέφουν την κεντρική σελίδα από γνωστά site ή το αλλάζουν με σκοπό τον εξευτελισμό του ιδιοκτήτη (π.χ “Ανώνυμοι”, οι οποίοι εναντιώνονται στην αίρεση της Σαηεντολογίας).

Ποια είναι όμως τα κίνητρα των hackers; Αποτελεί γεγονός πως οι hackers έχουν ενεργό ρόλο  και στο «Σκοτεινό μέρος» του διαδικτύου (Dark Web). Είναι αρκετά σημαντικό να επιδιώξουμε την κατανομή ορισμένων παραγόντων που συνδέονται με την ανάπτυξη τέτοιου είδους δραστηριοτήτων. Με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό; Οι ειδικοί, μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις τους, λεγόμενά τους και γενικότερα σε περιπτώσεις όπου οι hackers έχουν αφήσει τα ίχνη τους εκτεθειμένα, εν τέλει τους εντοπίζουν και έτσι οι εδικοί θα μπορούσαν να συντάξουν ένα ενδεικτικό προφίλ, που θα βοηθούσε έρευνες, περαιτέρω αναζητήσεις αλλά και την πρόληψη του ηλεκτρονικού εγκλήματος, αποφεύγοντας βέβαια τις γενικότητες.

Σύμφωνα με έρευνες Κοινωνιολόγων, Εγκληματολόγων και άλλων επιστημόνων παρατηρούνται τα εξής :

Κίνητρα/ Χαρακτηριστικά προσωπικότητας “hacker

  • Εμφανίζουν ανοχή στο ρίσκο, επιθυμούν να ελέγχουν και να χειραγωγούν τους άλλους και είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες
  • Παραβιάζουν με ευκολία τους νόμους, ενώ πολλές φορές δεν πιστεύουν σε αυτούς
  • Επιθυμούν την απόκτηση χρηματικού οφέλους, τους κυριαρχεί το αίσθημα της απληστίας
  • Πολλές φορές είναι εσωστρεφείς, υπομονετικοί αλλά ταυτόχρονα νευρωτικοί
  • Εμφανίζουν σεξουαλικές ορμές

Μπορούμε να καταλάβουμε, πως πολλές φορές  δρουν ανενόχλητοι έχοντας αυτοπεποίθηση λόγω αυτής της ανωνυμίας που υπάρχει στο διαδίκτυο και στις “πορτούλες”, όπου μπορεί να βρει ο οποιοσδήποτε για να κρυφτεί. Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και το γεγονός πως η εγκληματική συμπεριφορά, μαθαίνεται σύμφωνα με τον Sutherland (Κοινωνιολόγος και Εγκληματολόγος), δηλαδή το άτομο προκειμένου να αναπτύξει μια παραβατική συμπεριφορά θα πρέπει να συναναστρέφεται και να επικοινωνεί στενά με τα άτομα εκείνα όπου αναπτύσσουν παρόμοιες συμπεριφορές. Φυσικά και δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα εμφάνισης εγκληματικής συμπεριφοράς, αλλά κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για έναν  από τους κυριότερους.

Πηγή:

https://www.crimetimes.gr/h-psyxologia-pisw-apo-to-skoteino-diadiktyo/

https://www.dignited.com/31529/hacking-vs-cracking-difference/