Κυβερνοπόλεμος

Κυβερνοεπίθεση στα συστήματα εμβολιαστικού κέντρου της Ρώμης, στην Ιταλία

Επίθεση «χάκερς» δέχθηκαν οι κεντρικοί υπολογιστές και τα αρχεία του εμβολιαστικού κέντρου κατά του κορωνοϊού, στην περιφέρεια της Ρώμης. Στόχος τους η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας κλείνονται οι ημερομηνίες για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης, παραμένει εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα είναι να δυσκολεύονται σήμερα οι διαδικασίες εμβολιασμού των πολιτών αλλά και να έχουν περιέλθει στα χέρια των «χάκερς» εκατομμύρια προσωπικά στοιχεία κατοίκων της χώρας, με πιθανότητα να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά ακόμη και στοιχεία του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι οι οποίοι, ως γνωστόν, εμβολιάστηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών, πρόκειται για «κυβερνοεπίθεση» η οποία ξεκίνησε από το εξωτερικό, πιθανώς από την Γερμανία, είναι η σοβαρότερη που οργανώθηκε ποτέ στην Ιταλία και είναι ακόμη σε εξέλιξη, δήλωσε ο περιφερειάρχης του Λατίου, Νικόλα Τζινγκαρέτι. Όπως γράφει ο Ιταλικός Τύπος, οι κυβερνοεγκληματίες φέρονται να ζήτησαν «λύτρα», σε μορφή ηλεκτρονικού νομίσματος «bitcoin».

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι «ετέθη σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια της Ιταλίας» και ότι ζητήθηκε βοήθεια ειδικών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί η «κυβερνοεπίθεση». Με την όλη σοβαρή αυτή υπόθεση ασχολείται η εισαγγελία της Ρώμης σε στενή συνεργασία με τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες.

Αυτό που αναμένεται να διαπιστωθεί είναι αν πίσω από την κυβερνοεπίθεση και την υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων μπορεί να κρύβονται αρνητές του εμβολίου, οι οποίοι θέλουν να επιβραδύνουν την ολοκλήρωση της εμβολιαστικής εκστρατείας, που έχει προγραμματισθεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου, γράφει η εφημερίδα La Stampa.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The following two tabs change content below.

Παντελής Ταμπακόπουλος

Είμαι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Διακλαδικής Σχολής Προγραμματιστών Η/Υ και του NATO Communications and Information Systems School στην Λατίνα της Ιταλίας με ειδικότητα στην Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων (Infosec). Διετέλεσα Προϊστάμενος συστημάτων υποστήριξης πληροφορικής στο ΝΑΤΟ και στο ΓΕΣ, Επιτελής Πληροφορικής & Information Security Officer της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σύμβουλος αντιμετώπισης κρίσεων και ειδικών Καταστάσεων και Εθνικός Αντιπρόσωπος στην Finabel (Ευρωπαϊκή Ένωση). Είμαι Certified partner της Digital Shadows, έχω λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια με θέμα την ασφάλεια πληροφορικής και από το 2016 ασχολούμαι ως σύμβουλος ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων.