Sextortion, Social Media, Γονείς, Διαδικτυακές απειλές, Οικογένεια, Παιδιά

Τι είναι το “sexting” στα social media ; | Kίνδυνοι και τρόποι προστασίας για τα παιδιά

Γράφει η Βασιλική Βουλιέρη, εγκληματολόγος

Το Ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), όπως όλοι γνωρίζουμε, έχουν εδραιωθεί στην καθημερινότητά μας. Ιδιαίτερα τα παιδιά και οι έφηβοι ασχολούνται με αυτά σε καθημερινή βάση. Η τεχνολογία και το ίντερνετ αποτελεί για τους νέους καταφύγιο ώστε να επικοινωνούν με φίλους, να ψυχαγωγούνται καθώς κι ως πηγή πληροφοριών. Παρατηρούμε πως τα τελευταία χρόνια, η γρήγορη εξέλιξη των social media και της τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει νέες τάσεις ανάμεσα στους νέους, οι οποίες δεν είναι και τόσο αθώες όσο πιστεύουμε. Μία από αυτές είναι ομολογουμένως, το ‘sexting’.

Το φαινόμενο ‘sexting’, με απλά λόγια θα λέγαμε πως είναι η ανταλλαγή ευαίσθητου φωτογραφικού υλικού μεταξύ των νέων και ειδικά των εφήβων. Οι νέοι μεταξύ τους ανταλλάσσουν φωτογραφίες ή και βίντεο προσωπικού περιεχομένου μιας και αποτελεί πλέον “μόδα”. Παρατηρείται επίσης ότι τα έφηβα κορίτσια ασχολούνται εντονότερα με το συγκεκριμένο trend (μόδα) μέσω διάφορων κοινωνικών προφίλ όπως το Snapchat και το Instagram. Αποδέκτης αυτών των υλικών είναι κυρίως φίλοι ή άγνωστοι (διαπροσωπικά) στο παιδί.

Όμως, αυτή η “μόδα” μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους. Αρχικά, αυτό το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο εκβιασμού από επιτήδειους άγνωστους ή ακόμη κι από φίλους του παιδιού. Πρέπει να τονιστεί πως τα νεαρά κορίτσια δέχονται έντονη πίεση από φίλους ή από συντρόφους να στείλουν τέτοιο περιεχόμενο ως ένδειξη αγάπης και εμπιστοσύνης.  Επίσης, αυτό το υλικό μπορεί να εμπλακεί σε μαύρα δίκτυα (dark net) κάνοντας το παιδί θύμα της παιδικής πορνογραφίας online. Οι παραπάνω κίνδυνοι μπορούν να επιφέρουν τεράστιο ψυχολογικό βάρος στο παιδί, καθώς το αίσθημα ντροπής αλλά και φόβου οδηγούν το παιδί σε αδιέξοδο.

Θα λέγαμε ότι η πιο σημαντική αντιμετώπιση είναι η πρόληψη ενός τέτοιου γεγονότος.

Μερικοί από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης είναι οι παρακάτω:

  • Αρχικά, οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις διαδικτυακές ενασχολήσεις των παιδιών το όποιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συζήτησης.
  • Επιπλέον, οι γονείς καθώς και τα σχολεία πρέπει να ενημερώνουν τα παιδιά και τους εφήβους για τη σωστή χρήση του ιντερνέτ. Η τεχνολογία και το ιντερνέτ είναι ένα χρήσιμο αγαθό το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλές δυνατότητες στο παιδί. Πρέπει όμως οι νέοι να είναι ενημερωμένοι για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να κρύβουν.
  • Επιπρόσθετα, υπάρχουν διαθέσιμα μέσω της Google αλλά κι από τον εκάστοτε πάροχο τηλεφωνίας ή/και δικτύου, διάφορα φίλτρα τα οποία ανιχνεύουν και μπλοκάρουν αμφισβητήσιμο περιεχόμενο.

Το φαινόμενο του ‘sexting’ δεν οριοθετείτε μόνο εντός του ενήλικου κόσμου, αλλά διαχέεται δυναμικά και στο κόσμο των εφήβων. Η τακτική αυτή εγκυμονεί κινδύνους τόσο στην ιδιωτική ασφάλεια, όσο και στη ψυχική υγεία των νέων. Όπλο στη φαρέτρα των γονέων η εντατική επικοινωνία, η έγκυρη ενημέρωση των παιδιών για την έλλειψη ανωνυμίας καθώς και περισσότερο δραστικές τακτικές όπως η χρήση γονικού ελέγχου.

Πηγή: https://kidshelpline.com.au/parents/issues/sexting-and-impacts-young-people