Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Η OpenAI Η OpenAI λέγεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει τα δικά της τσιπ τεχνητής νοημοσύνηςεξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει τα δικά της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Μεταφράζει η Χρυσάνθη Παράγιου

Η OpenAI, μία από τις καλύτερα χρηματοδοτούμενες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει τα δικά της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence, AI).

Οι συζητήσεις για τις στρατηγικές των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης εντός της εταιρείας συνεχίζονται τουλάχιστον από πέρυσι, σύμφωνα με το Reuters, καθώς η έλλειψη τσιπ για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης επιδεινώνεται. Η OpenAI φέρεται να εξετάζει διάφορες στρατηγικές για να προωθήσει τις φιλοδοξίες της όσον αφορά τα τσιπ, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς ενός κατασκευαστή τσιπ AI ή της οργάνωσης μιας προσπάθειας για τον εσωτερικό σχεδιασμό τσιπ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Sam Altman έχει καταστήσει την απόκτηση περισσότερων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία, αναφέρει το Reuters.

Επί του παρόντος, η OpenAI, όπως και οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές της, βασίζεται σε υλικό βασισμένο σε GPU για την ανάπτυξη μοντέλων όπως το ChatGPT, το GPT-4 και το DALL-E 3. Η ικανότητα των GPU να εκτελούν πολλούς υπολογισμούς παράλληλα τις καθιστά κατάλληλες  για την εκπαίδευση της πιο ικανής σημερινής τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλά η έκρηξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης – μια απροσδόκητη επιτυχία για τους κατασκευαστές GPU όπως η Nvidia – έχει επιβαρύνει μαζικά την αλυσίδα εφοδιασμού GPU. Η Microsoft αντιμετωπίζει έλλειψη του υλικού διακομιστών που απαιτείται για την εφαρμογή  της Τεχνητής Νοημοσύνης, τόσο σοβαρή που μπορεί να οδηγήσει σε διακοπές των υπηρεσιών. Τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia με τις καλύτερες επιδόσεις φέρεται να έχουν εξαντληθεί μέχρι το 2024.

Οι GPU είναι επίσης απαραίτητες για την εκτέλεση και την εξυπηρέτηση των μοντέλων της OpenAI- η εταιρεία βασίζεται σε συστοιχίες GPU στο cloud για την εκτέλεση των φόρτων εργασίας των πελατών, αλλά έχουν υψηλό κόστος.

Μια ανάλυση του αναλυτή της Bernstein, Stacy Rasgon, διαπίστωσε ότι αν τα ερωτήματα του ChatGPT αυξάνονταν στο ένα δέκατο της κλίμακας του Google Search, θα απαιτούνταν αρχικά GPUs αξίας περίπου 48,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τσιπ αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Η OpenAI δεν είναι η πρώτη εταιρεία που θα επιδίωκε τη δημιουργία δικών της τσιπ τεχνητής  νοημοσύνης.

Η Google διαθέτει έναν επεξεργαστή, την TPU (συντομογραφία του “tensor processing unit”), για την εκπαίδευση μεγάλων συστημάτων γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης όπως το PaLM-2 και το Imagen. Η Amazon προσφέρει ιδιόκτητα τσιπ στους πελάτες της AWS τόσο για εκπαίδευση (Trainium) όσο και για εξαγωγή συμπερασμάτων (Inferentia). Και η Microsoft, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάζεται με την AMD για την ανάπτυξη ενός εσωτερικού τσιπ τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Athena, το οποίο λέγεται ότι δοκιμάζει το OpenAI.

Σίγουρα, η OpenAI βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να επενδύσει σημαντικά στην έρευνα και την ανάπτυξη. Η εταιρεία, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια, πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια έσοδα και εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών που θα μπορούσε να οδηγήσει την αποτίμησή της στη δευτερογενή αγορά στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, αλλά το υλικό είναι μια αμείλικτη επιχείρηση – ιδιαίτερα τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Πέρυσι, η εταιρεία κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Graphcore, η οποία φέρεται να είχε μειώσει την αποτίμησή της κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια μετά την αποτυχία μιας συμφωνίας με τη Microsoft, δήλωσε ότι σχεδίαζε περικοπές θέσεων εργασίας λόγω του “εξαιρετικά δύσκολου” μακροοικονομικού περιβάλλοντος. (Η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη τους τελευταίους μήνες, καθώς η Graphcore ανέφερε πτώση των εσόδων και αύξηση των ζημιών). Εν τω μεταξύ, η Habana Labs, η εταιρεία τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που ανήκει στην Intel, απέλυσε περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού της. Και οι προσπάθειες της Meta για προσαρμοσμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αντιμετωπίζουν προβλήματα, οδηγώντας την εταιρεία να απορρίψει μέρος του πειραματικού υλικού της.

Ακόμη και αν η OpenAI δεσμευτεί να φέρει ένα προσαρμοσμένο τσιπ στην αγορά, μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια και να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Μένει να δούμε αν οι επενδυτές της startup, ένας εκ των οποίων είναι η Microsoft, έχουν την όρεξη για ένα τόσο ριψοκίνδυνο στοίχημα.

Πηγή: 

https://techcrunch.com/2023/10/06/openai-said-to-be-considering-developing-its-own-ai-chips