Dark Web, Διαδικτυακές απειλές, Εγκλήματα

Η Ετήσια έκθεση του INCB για τη συσχέτιση του διαδικτύου με τα ναρκωτικά

Γράφει η Δήμητρα Μητσάνη

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελέγχου Ναρκωτικών (INCB), το οποίο είναι ένα ανεξάρτητο και κατά το ήμισυ δικαστικό όργανο παρακολούθησης, της εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών για τον έλεγχο των ναρκωτικών ,έκανε μία ετήσια έκθεση, στην οποία ανέφερε τη σχέση που έχει το διαδίκτυο με τη διακίνηση τοξικών ουσιών, την οποία δημοσίευσε το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ.

Το διαδίκτυο έχει δύο όψεις, όπως αναφέρει η έκθεση του INCB. Aπό την μια διευκολύνει τον τρόπο διακίνησής των ναρκωτικών και από την άλλη δημιουργεί ευκαιρίες για τον έλεγχο τους. Δυστυχώς ,όμως,  λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του διαδικτύου και της τεχνολογίας ,η πλευρά που επικρατεί περισσότερο είναι αυτή που ευνοεί τους εμπόρους και τους χρήστες των ναρκωτικών.

Το 2023 διαπιστώθηκε ότι η τεχνολογία έχει κεντρικό ρόλο σε πολλούς τομείς της κοινωνίας  και ένα φαινόμενο που έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία είναι η ανάπτυξη των λεγόμενων “Dark Web markets”.

Τα Dark Web markets αναφέρονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες που λειτουργούν στο σκοτεινό διαδίκτυο και επιτρέπουν στους χρήστες να αγοράζουν και να πουλάνε προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και ναρκωτικών ή άλλων τοξικών ουσιών, με ανωνυμία και κρυπτογραφημένους τρόπους. Αυτή η ανωνυμία που προσφέρουν τα Dark Web markets επιτρέπουν στους χρήστες να προβαίνουν σε παράνομες αγορές χωρίς το φόβο της ανίχνευσης από τις αρχές. Επιπλέον ένας άλλος τρόπος που διευκολύνει τη διακίνηση αυτών των ουσιών είναι τα κρυπτονομίσματα. Μέσω αυτών γίνονται αγορές στις οποίες δεν είναι εμφανείς οι ταυτότητες των χρηστών, κάνοντας λιγότερο ριψοκίνδυνη την <δουλειά> του εμπόρου και του καταναλωτή.

Επίσης, το φαινόμενο της αγοροπωλησίας ναρκωτικών φαίνεται να έχει αναπτυχθεί και στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Ορισμένοι “πωλητές” χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να προωθήσουν τα “προϊόντα” τους και να έρθουν σε επαφή με πελάτες μέσω εφαρμογών όπως το Signal ή το Telegram, τα οποία κάνουν ευκολότερη την επικοινωνία των εμπόρων με τους πελάτες τους.

Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να τονιστεί και η δράση των παράνομων διαδικτυακών φαρμακείων.  Σε αυτό το σημείο το INCB αναφέρει ότι, πολλοί χρήστες ηρωίνης στην προσπάθειά τους να βρουν κάποιο παρεμφερές οπιοειδές φάρμακο που θα τους προσφέρει ανακούφιση στα συμπτώματα πόνου κατευθύνονται συνήθως σε διαδικτυακά φαρμακεία. Τέτοιου είδους φαρμακεία μπορούν να  πουλήσουν παρόμοιες ουσίες χωρίς ιατρική συνταγή, τα οποία όμως θέτουν σε κίνδυνο τους καταναλωτές. Το παγκόσμιο εμπόριο παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο στην ΗΠΑ.

ο Jallal Toufiq, Πρόεδρος του INCB, δήλωσε « Μπορούμε να δούμε ότι η διακίνηση ναρκωτικών δεν πραγματοποιείται μόνο στον Σκοτεινό Ιστό. Οι νόμιμες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και από εγκληματίες. Ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα και τα προγράμματα του INCB για την πρόληψη και τον εντοπισμό της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων επικίνδυνων ουσιών στο Διαδίκτυο».

Σε μια τέτοια περίπτωση τονίζεται η σημαντικότητα της παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής διακίνησης. Συγκεκριμένα θεωρείται σημαντική η σύμπραξη μεταξύ κυβερνήσεων και διαδικτυακών βιομηχανιών, που στόχο έχουν την αξιοποίηση προγραμμάτων όπως το  GRIDS, το οποίο αποτελεί έναν ιστότοπο που ασχολείται με τον έλεγχο των αγορών μέσω διαδικτύου. Τα προγράμματα αυτά θα προσφέρουν μεγαλύτερο έλεγχο στις διαδικτυακές αγορές, με αποτέλεσμα την ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου καθώς και την εξάλειψη της εγκληματικότητας.

Επίσης,  μια εξίσου χρήσιμη ενέργεια για την ενίσχυση της ασφάλειας του διαδικτύου είναι ο τακτικός έλεγχος στην πρόσβαση των χρηστών σε συγκεκριμένες ουσίες μέσω των διαδικτυακών φαρμακείων. Η πρόσβαση σε θεραπευτικά φάρμακα ενάντια των παρενεργειών που προκαλούν βαριά ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη, είναι δύσκολη. Τέτοιου είδους φάρμακα θεωρούνται απαραίτητα για τον οργανισμό ενός ατόμου που έχει αναπτύξει εξάρτηση, καθώς αλληλεπιδρούν με άλλα οπιοειδή ναρκωτικά και ανακουφίζουν από τον πόνο που τους προκαλούν. Επομένως αν υπήρχε επαρκής έλεγχος σε τέτοιου είδους φαρμακεία, πιθανώς να ήταν περιορισμένη και η αγοροπωλησία των ναρκωτικών στο διαδίκτυο, αλλά και να υπήρχε και ασφαλέστερος τρόπος απεξάρτησης μέσω αυτού.

Σε αυτό το σημείο η έκθεση του INCB επισημαίνει και τις ευκαιρίες που προσφέρει το διαδίκτυο για την θεραπεία και τη πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών μέσω της τηλεϊατρικής και των νόμιμων φαρμακείων του Διαδικτύου.  Αυτοί οι δύο φορείς θα μπορούσαν να πλησιάσουν τα άτομα και να τους προσφέρουν θεραπευτικές υπηρεσίες μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, στην οποία θα ενημερώνουν τους ασθενείς και για τις επιπτώσεις των ουσιών αυτών.

Τέλος είναι κατανοητό ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο μέσα από την συνεργασία αρχών επιβολής του νόμου. Η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία με τις αρχές είναι η πιο κρίσιμη παράμετρος για τον εντοπισμό και την δίωξη των εμπόρων στο πλαίσιο του κυβερνοχώρου. Αυτό το Απαιτείται διαρκής συντονισμός με τις αρχές και διαρκής εκπαίδευση για την χρήση τεχνολογικών και εξειδικευμένων εργαλείων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα για να ενισχυθεί η προστασία της κοινότητας από αυτούς τους διαδικτυακούς κινδύνους.

Πηγή:

Ετήσια Έκθεση INCB 2023