Συμπεριφορά

Εθισμός στο Netflix: Υπάρχει; Kαι αν ναι, πώς να τον αντιμετωπίσετε

Από την Καλλιόπη Ιωάννου,

Από την ίδρυσή του, το 1977, το Netflix έχει εξαπλωθεί παντού σαν επιδημία, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία streaming υπηρεσιών σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή. Το Netflix δεν είναι μόνο προσιτό αλλά και εύκολα προσβάσιμο. Επιπλέον, καλύπτει όλα τα γούστα και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους καθώς περιλαμβάνει μία τεράστια ποικιλία ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, κινουμένων σχεδίων, ντοκιμαντέρ κ.ο.κ. Ωστόσο για πολλούς το Netflix αποτελεί ένα δίκοπο μαχαίρι, με τη μία λεπίδα να περιέχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη συνδρομητική αυτή υπηρεσία τόσο ξεχωριστή και στην άλλη λεπίδα να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα η λέξη Ε-Θ-Ι-Σ-Μ-Ο-Σ.

Όπως άλλες συμπεριφορές εθισμού, έτσι και η ανεξέλεγκτη και χωρίς όρια παρακολούθηση του Netfix μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε όσους έχουν εθιστεί πραγματικά.

Τι είναι ο εθισμός στο Netflix;

Ο εθισμός Netflix είναι μια υποκατηγορία του εθισμού στην οθόνη, η οποία με τη σειρά της είναι μία από τις πολλές κατηγορίες εθισμού. Όπως και άλλοι εθισμοί, ο εθισμός Netflix παρέχει στους χρήστες μια αίσθηση ανακούφισης και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και ένα είδος αδρεναλίνης.

Ενώ η παρακολούθηση των επεισοδίων μπορεί να είναι μια περιστασιακή συνήθεια για κάποιους, για άλλους είναι ένας εθισμός που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, βαθμιαία εισχωρώντας και επηρεάζοντας πολλές πτυχές της ζωής τους.

Δημιουργείται μια ανοχή και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στον εγκέφαλο από την υπερδιέγερση. Όταν παρακολουθείτε Netflix ή … το κάνετε για λόγους διαφυγής από διάφορα προβλήματα – θέλετε να ανέβει η αδρεναλίνη σας και αναζητάτε τον αντιπερισπασμό. Έτσι σταδιακά ανακαλύπτετε ότι τρεις ώρες ή τέσσερις ώρες παρακολούθησης Netflix απλά δεν σας παρέχει ό,τι ακριβώς θέλατε, και χρειάζεστε περισσότερο, αυξάνοντας την παρακολούθηση σε έξι ώρες ή οκτώ ώρες συνεχόμενα.

Καθώς ο εθισμός σας  λαμβάνει πλέον ξεκάθαρα χώρα στον εγκέφαλό σας – δεν έχετε πλέον τον έλεγχο της συμπεριφοράς σας. Ο εθισμός είναι αυτός που σας ελέγχει, αντί να ελέγχετε εσείς εκείνον. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να ενδίδετε στην εθιστική συμπεριφορά, παρά τις αρνητικές συνέπειές της. Λιγότερος ύπνος, λιγότερος χρόνος για την οικογένεια και τους φίλους, κακές επιδόσεις στο σχολείο, το πανεπιστήμιο ή την δουλειά είναι μόνο μερικές από αυτές.

College Magazine

Σε άνοδο ο εθισμός στο Netflix

Πρόκειται ο εθισμός στο Netflix να εξαπλωθεί και άλλο; Ξεκάθαρα ναι.

Με την αύξηση της χρήσης των smartphones και άλλων έξυπνων συσκευών που συνδέονται αυτόματα στο Netflix, όσοι έχουν εθιστεί στην ανεξέλεγκτη προβολή μπροστά από τις οθόνες αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα: Aπεριόριστη πρόσβαση στο αγαπημένο τους περιεχόμενο 24/7.

Οι γονείς πολλές φορές είναι και οι ίδιοι συχνά εθισμένοι και το παράδειγμά τους ακολουθούν και τα παιδιά τους με το πρόβλημα ολοένα και να μεγαλώνει επηρεάζοντας πλέον την κουλτούρα μας.

Η θεραπεία για τον εθισμό στο Netflix

Η θεραπεία για την απεξάρτηση από το Netflix βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια, ενώ οι ευρύτερες κατηγορίες εθισμών στην οθόνη και το Διαδίκτυο (με εξαίρεση των εθισμό στα Διαδικυτακά παιχνίδια) εξακολουθούν να μην συμπεριλαμβάνονται ως διαταραχές της συμπεριφοράς στην πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών – το τυπικό εργαλείο ταξινόμησης των ψυχικών διαταραχών που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο εθισμός στο Netflix δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμα στο DSM-5, πολλά θεραπευτικά κέντρα και εξειδικευμένοι σύμβουλοι ψυχικής υγείας προσφέρουν ειδικά σχεδιασμένες θεραπείες γύρω από αυτό.