Συμπεριφορά

Λιγότερη οθόνη, περισσότερα βιβλία

Από την Αλίκη Τσίκα,

Έρχεται καλοκαίρι και καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα βγούμε όλοι στις παραλίες για βόλτα και ξεκούραση, στα πάρκα (όσα έχουμε) για λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς, στα μπαλκόνια για λίγο αέρα.

Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε όλο και περισσότερους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, σε παραλίες, πάρκα και μπαλκόνια, να «χαλαρώνουν» με σκυμμένο κεφάλι πάνω από μία οθόνη. Καμία επαφή με την πραγματικότητα, το τοπίο γύρω τους, τους άλλους ανθρώπους που συχνά κάθονται δίπλα τους αλλά δεν ανταλλάζουν ούτε μία κουβέντα. Καμία επαφή με το βιβλίο τους, αυτό το παλιομοδίτικο στις μέρες μας «αξεσουάρ», που μας χάριζε όμως τόσο όμορφες και ταξιδιάρικες στιγμές εδώ και πολλά χρόνια.

Θυμάμαι κάθε χρόνο περιμέναμε αυτές τις στιγμές χαλάρωσης για να ξεφύγουμε λίγο από τα άγχη της καθημερινότητας και τις συνεχόμενες υποχρεώσεις και να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο για να διαβάσουμε έστω και δυο τρεις σελίδες. Να διαβάσουμε για να ονειρευτούμε, να φανταστούμε, να μάθουμε ή να νιώσουμε. Ψάχναμε εναγωνίως πιο θα ήταν το επόμενο ανάγνωσμά μας, αν θα ήταν αστυνομικό ή μυθιστόρημα ή βιογραφία ή τέλος πάντων ότι προσέφερε στον καθένα την ευχαρίστηση της ανάγνωσης.

Θα πει κανείς ότι πλέον υπάρχουν και τα ηλεκτρονικά βιβλία και ίσως αυτό να είναι το περιεχόμενο που τόσο πεισματικά κοιτάζει ο κόσμος στις οθόνες του. Δυστυχώς όμως αφενός το ποσοστό αυτών που όντως αναλώνονται στην οθόνη διαβάζοντας ηλεκτρονικά βιβλία, είναι πάρα πολύ μικρό και αφετέρου τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την παλιά, καλή και αξεπέραστη σελίδα. Μπορεί να ακούγεται κάπως τετριμμένο όμως κάποια πράγματα καλό θα είναι να μένουν παραδοσιακά.

Να μπορείς να γυρίσεις τη σελίδα, να νιώσεις το χαρτί, να αγχωθείς μη σου πέσει πάνω ο καφές, να προσέξεις μη σου τσαλακωθεί και σκιστεί και χαλάσει το βιβλίο σου, που τόσο πολύ θέλεις να προσθέσεις στη συλλογή της βιβλιοθήκης σου. Όλα αυτά είναι συναισθήματα και αναμνήσεις που δύσκολα αποθηκεύονται στην οθόνη.

Marvin Maizel Home Inspection Service

Για να μην συζητήσουμε και όλα τα οφέλη που χρόνια τώρα μας επισημαίνουν οι ειδικοί, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και λοιποί επαγγελματίες, που προσφέρει η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου. Η ικανότητα ολοκληρωμένης και κριτικής σκέψης, η αύξηση της αντίληψης, η προαγωγή της φαντασίας, η βελτίωση του λόγου και της ικανότητας γραφής, η πρόληψη νόσων που αφορούν των εκφυλισμό των λειτουργιών του εγκεφάλου και πληθώρα άλλων ευεργετημάτων.

Ζώντας πλέον σε μία καθημερινότητα, με σχεδόν παρανοϊκά συχνά, γρήγορους ρυθμούς αλλά και μία καθημερινότητα άρρηκτα συνδεδεμένη με την τεχνολογία και την εμπορευματοποιημένη κουλτούρα, που μας αντιμετωπίζει απλά και μόνο σαν αριθμούς σε ποσοστά τηλεθέασης και συνδεσιμότητας, καλό θα ήταν να αναλογιστούμε ότι η επιλογή ενός βιβλίου, δεν είναι μόνο επιλογή χαλάρωσης αλλά και συνειδητή πράξη «αποστασίας» από τη μάζα.

Δίνουμε στον εαυτό μας την επιλογή να διασκεδάσει όπως αυτός θέλει, να ενημερωθεί και να μάθει ότι αυτός θέλει, να επιλέξει ο ίδιος τι του αρέσει και τι όχι, και να μην αφήσει αυτήν την επιλογή σε οποιονδήποτε παραγωγό μαζικής ψυχαγωγίας ή ενημέρωσης. Όλο αυτό είναι δύναμη, αποφασιστικότητα, αυτοανάπτυξη και συνείδηση.

Έστω και για λίγες στιγμές, να αφήσουμε από το χέρι το κινητό-προέκταση και ας πιάσουμε λίγο το βιβλίο. Όχι μόνο εμείς αλλά και τα παιδιά. Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει και συνεχίζουν να μεγαλώνουν πιστεύοντας πως όλος ο κόσμος δομείται και υπάρχει μόνο μέσα σε μία οθόνη. Τα παιδιά, που μέσα στην κούραση και τις αναρίθμητες ευθύνες που βαραίνουν τους γονείς, συχνά τα ωθούν να κάτσουν ήσυχα μπροστά στην οθόνη, για να ηρεμήσει λίγο το κεφάλι τους, μην αναγνωρίζοντας το κακό που τους κάνουν αυτοί οι ίδιοι. Είναι ευθύνη όλων μας να τους δείξουμε τον δρόμο που οδηγεί έξω από την οθόνη, σε έναν πραγματικά θαυμαστό κόσμο, όπως αυτός του βιβλίου. Έναν κόσμο που θα τους προσφέρει εμπειρίες και εικόνες που θα μπορέσουν να συνθέσουν μόνα τους, έναν κόσμο που θα τα κάνει να σκεφτούν περισσότερο και σε βάθος. Έναν κόσμο με λιγότερες οθόνες και περισσότερα βιβλία…