Τεχνολογία

Πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιούμε τις δικές μας συσκευές στη δουλειά;

Οι επιθέσεις στο Διαδίκτυο αυξάνονται συνεχώς και τα θύματα είναι κυρίως επιχειρήσεις και εταιρείες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιθέσεις γίνονται πλέον καθημερινά. Οι τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι μια από τις πιο κοινές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι εισβολείς για να αποκτήσουν πρόσβαση σε συσκευές και να κλέψουν προσωπικά δεδομένα ή χρήματα. Η τεχνολογική πρόοδος και η ανάγκη χρήσης του Διαδικτύου στο χώρο εργασίας καθιστά τις επιχειρήσεις πιο ευάλωτες.

Κανένας επιχειρηματίας δεν πρέπει να υποθέσει ότι είναι απόλυτα ασφαλής και ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να πέσει θύμα hacking. Ακόμα και οι πολύ μικρές εταιρείες βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι χάκερ δεν απευθύνονται κατ ‘ανάγκη σε πολυεθνικές εταιρείες, ψάχνουν απλώς για τρωτά σημεία στα λειτουργικά συστήματα.

Στην πραγματικότητα, οι μικρές επιχειρήσεις ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, επειδή οι χάκερς γνωρίζουν ότι οι εταιρείες αυτές επενδύουν λιγότερο στην ασφάλεια των συστημάτων τους. Οι επιτιθέμενοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημίες στην επιχείρηση, τόσο στα οικονομικά της όσο και στη φήμη της.

Το GDPR, τον Μάιο του 2018, ανάγκασε τις μεγάλες επιχειρήσεις να αναφέρουν περιστατικά παραβιάσεων δεδομένων. Πράγματι, μια έκθεση έδειξε ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρουν μια επίθεση κατά το τελευταίο έτος είναι 61%, δηλαδή 45% περισσότερο από ό, τι το προηγούμενο έτος.  Οι απώλειες εταιρειών από επιθέσεις χάκερ αυξήθηκαν κατά 61%. Φέτος, κλάπηκαν 369.000 δολάρια, ενώ τα προηγούμενα 229.000 δολάρια.

Ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι πράγματι ο πρώτος στόχος των χάκερ, οι επιθέσεις που αναφέρθηκαν από τις μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκαν από 33% σε 47%. Οι μεσαίες επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί από 36% σε 63%.

HR NEWS

Ασφάλεια και προσωπικές συσκευές κατά την εργασία

Ένα από τα πιο βασικά πράγματα για την ασφάλεια είναι η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης. Πολλές φορές, πολλοί υπάλληλοι δεν δίνουν μεγάλη προσοχή στην ασφάλεια. Οι χάκερ βρίσκουν την ευκαιρία να κλέψουν τα δεδομένα του χρήστη και να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες αλλά και συστήματα εταιρειών.

Ως εκ τούτου, η χρήση των συσκευών των εργαζομένων στο χώρο εργασίας δεν αποτελεί μια πολύ καλή ιδέα όσον αφορά την ασφάλεια.

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιτρέπουν ή απαιτούν από τον εργαζόμενο να χρησιμοποιεί τον δικό του υπολογιστή. Μια μόνο μη ασφαλής συσκευή είναι αρκετή για να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το δίκτυο μιας επιχείρησης.

Εν τω μεταξύ, οικογένεια και φίλοι των εργαζομένων μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση σε αυτές συσκευές, το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο, καθώς ενδέχεται να μην χρησιμοποιηθούν σωστά από αυτούς.

Τρόποι προστασίας

Το πιο βασικό για αποφυγή επιθέσεων είναι η κατάλληλη εκπαίδευση των εργαζομένων για τους κινδύνους και τη σωστή “συμπεριφορά” στο Διαδίκτυο.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την προστασία εταιρικών και προσωπικών συσκευών:

1)Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για διαφορετικές εφαρμογές.

2)Εκπαίδευση προσωπικού για τη δημιουργία ισχυρών κωδικών.

3)Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και αποθήκευση σε εξωτερικό σκληρό δίσκο.

4)Χρησιμοποιήστε έναν κωδικό πρόσβασης για να ξεκλειδώσετε το tablet ή το smartphone σας.

5)Αποκτήστε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις λογισμικού και εφαρμογών σε όλες τις συσκευές.

Προσοχή!

Πέρα από τους υπολογιστές, και τα smartphones μπορεί να είναι ευάλωτα σε επιθέσεις, ίσως περισσότερο από τις άλλες συσκευές. Τα χρησιμοποιούμε συνεχώς και συνήθως περιέχουν εφαρμογές που δίνουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες. Παρ ‘όλα αυτά, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι πολύ προσεκτικοί. Πολλές φορές, τα αφήνουν εκτεθειμένα. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να έχετε προστασία με κωδικό ή ακόμα καλύτερα  Fingerprint.

 

Με πληροφορίες από : Sec News