Μη κατηγοριοποιημένο

“Είμαι 17 χρονών και διέγραψα όλα τα Social Media. Δείτε τι έγινε”

Ο 17χρονος Corey Simon αναφέρει “τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εθιστικά φάρμακα που μας επιτρέπουν να εκφράζουμε υποσυνείδητα τις βαθύτερες ναρκισσιστικές μας σκέψεις”, ή τουλάχιστον αυτό κατάλαβε εκείνος μέσα από την δική του εμπειρία, όπως αποκαλύπτει. Όπως κάθε ισχυρό εργαλείο, τα κοινωνικά μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλό αλλά και κακό – και στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να ήταν κακό. Ο 17χρονος αποκαλύπτει πως αυτά τα μέσα είναι πολύ πιο επικίνδυνα για τα παιδιά της ηλικίας του, καθώς όποιος δεν ξοδεύει ατελείωτες ώρες σε εφαρμογές όπως το Instagram, Snapchat και το  Facebook θεωρείται «ξένος» και «άσχετος» από τον περίγυρό του.

Ο ίδιος λέει πως πλέον δεν δημοσιεύει τακτικά φωτογραφίες στο Instagram και δεν τον νοιάζει αν οι δημοσιεύσεις του θα πάρουν πολλά «like», ενώ επίσης λέει πως νιώθει ντροπή που κάποτε τον απασχολούσε τόσο πολύ τι θα ανεβάσει σε αυτές τις πλατφόρμες και μετανιώνει για τον άπειρο χρόνο που ξόδεψε σε αυτές, καθώς όπως εξομολογείτε, με έναν γρήγορο υπολογισμό φαίνεται να έχει περάσει τις 3000 ώρες online, από τότε που απέκτησε δικό του κινητό τηλέφωνο.

Οι διαφορές που έχει παρατηρήσει στην ζωή του είναι πολλές. Ο ίδιος αναφέρει μερικές από αυτές.

 

  1. Πλέον είναι πιο δημιουργικός και δεν τον νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτόν. Δεν είναι παρανοϊκός όπως λέει και εκφράζει την άποψή του χωρίς να φοβάται, ενώ δηλώνει πως: «Η ζωή τώρα μοιάζει με έναν κενό καμβά και εγώ νιώθω σαν τον Πάμπλο Πικάσο, έτοιμος να ζωγραφίσω ένα αριστούργημα».
  2. Έχει άφθονο ελεύθερο χρόνο στα χέρια του ενώ πιο παλιά έπρεπε να πασχίσει για να βρει χρόνο για τον εαυτό του χωρίς η προσοχή του να αποσπάται από το κινητό. Παλιά δεν διάβαζε για το σχολείο και καθυστερούσε σε όλα του τα μαθήματα. Πλέον νιώθει πιο παραγωγικός από ποτέ ενώ το πρόγραμμα του είναι γεμάτο δραστηριότητες.
  3. Σταμάτησε να αισθάνεται κατώτερος από τους άλλους, καθώς πλέον δεν συγκρίνει συνεχώς τον εαυτό του με τις «τέλειες» ζωές που προβάλλονται στα social media. Παλιά έπιανε τον εαυτό του να ζηλεύει και να εύχεται να είχε όλα αυτά τα υλικά αγαθά που διαφημίζονται, ενώ τώρα εκτιμά όσα έχει και δίνει αξία στα πράγματα που χρειάζεται αληθινά. Όπως λέει: «Δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο που θα προτιμούσα να είμαι σε αυτόν τον πλανήτη. Αγαπώ τον εαυτό μου και είμαι ενθουσιασμένος για το μέλλον μου».
  4. Νιώθει πιο χαρούμενος από ποτέ και αυτό φαίνεται, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Αναφέρει πως ήταν καταθλιπτικός και με δυσκολία έβγαινε από το σπίτι, ενώ είχε πάρει τουλάχιστον 10 κιλά. Τώρα πηγαίνει γυμναστήριο καθημερινά, έχει χάσει σχεδόν τα μισά από αυτά τα κιλά και νιώθει πιο υγιής από ποτέ.
  5. Όπως λέει και ο ίδιος, μπορεί να ακούγεται «κλισέ», αλλά κατάλαβε ποιοι είναι οι πραγματικοί του φίλοι. Είναι εύκολο να έχεις 100 διαδικτυακούς φίλους, αλλά οι άνθρωποι που έμειναν στην ζωή του όταν αποσύρθηκε από τα social media ήταν λιγότεροι από τους μισούς.
  6. Άρχισε να εκτιμάει τα μικρότερα πράγματα στην ζωή και να νιώθει ευγνώμων για ότι κάνουν οι άνθρωποι γύρω του για αυτόν. Πλέον δίνει στους γονείς και τους συγγενείς του την προσοχή που πραγματικά αξίζουν και εκτιμά ότι ήδη έχει όπως το σπίτι στο οποίο μένει και το φαγητό που τρώει κάθε μέρα, ενώ ξέρει ότι στην κοινωνία που ζούμε πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτα από όλα αυτά.
  7. Τέλος, λέει πως πλέον έχει επαφές με τον πραγματικό κόσμο. Όσο ήταν εθισμένος στα κοινωνικά μέσα, είχε αποσυνδεθεί τελείως από τον πραγματικό κόσμο, όχι μόνο επειδή ενδιαφερόταν μόνο για τις κοινωνικές του αλληλεπιδράσεις αλλά και γιατί είχε ξεχάσει να ζει στο «παρόν» και επικεντρωνόταν περισσότερο στο «newsfeed» του Facebook.

 

Η αποχή του από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρε ποτέ στην ζωή του, λέει. 

Τον έφερε πιο κοντά στην οικογένειά του, τον έκανε πιο πειθαρχημένο στις σπουδές του, τρέφεται πιο υγιεινά, δουλεύει περισσότερο και του έδωσε αρκετό ελεύθερο χρόνο για να διαβάσει όσα βιβλία θα ήθελε.

Η συμβουλή που δίνει ο νεαρός σε όλα τα παιδιά της ηλικίας του είναι η εξής: «Θα θέλατε να θυμάστε όλες τις στιγμές χαράς που περνάτε με την οικογένεια και τους φίλους σας; Ή τις όμορφες εμπειρίες και τις πιο συγκινητικές στιγμές που έχετε ζήσει; Ακολουθήστε την συμβουλή μου και αφήστε το τηλέφωνό σας στην άκρη, δεν το χρειάζεστε πια».

Με πληροφορίες από The Medium.