Διαδίκτυο, Εγκλήματα

Εγκληματολογία: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει με ακρίβεια 90% τα εγκλήματα σε μία πόλη μία εβδομάδα πριν συμβούν

Γράφει η Μαρίνα Καρατζαφέρη

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI), που αναλύει στοιχεία για την προηγούμενη εγκληματικότητα και μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια 90% πού και πόσα νέα εγκλήματα θα συμβούν σε μία πόλη μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

Πρόκειται για το ακριβέστερο αλγοριθμικό εργαλείο που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα στο πεδίο της εγκληματολογίας.

Οι ερευνητές  του Πανεπιστημίου του Σικάγου, με επικεφαλής τον Ισάνου Τσατοπανταγιάϊ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Human Behaviour», ανέφεραν ότι το «έξυπνο» αυτό μοντέλο μπορεί, βασισμένο στα ιστορικά δεδομένα, να προβλέψει με αρκετή ακρίβεια την πιθανότητα συγκεκριμένων εγκλημάτων σε επιμέρους περιοχές μίας μεγάλης πόλης.

Ο επικεφαλής Ισάνου Τσατοπανταγιάϊ, δήλωσε ότι: «Αν τροφοδοτήσεις το μοντέλο με δεδομένα που συνέβησαν στο παρελθόν, θα σου πει τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Δεν είναι μαγικό, έχει περιορισμούς, αλλά επιβεβαιώσαμε ότι δουλεύει πραγματικά καλά. Μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει και ως εργαλείο προσομοίωσης για να δει τι θα συμβεί εάν το έγκλημα αυξηθεί σε μία περιοχή της πόλης ή εάν αυξηθούν οι διαθέσιμες αστυνομικές δυνάμεις σε μία άλλη περιοχή».

Οι Αστυνομικές Αρχές και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες σε διάφορες χώρες χρησιμοποιούν τέτοιες υπηρεσίες. Βέβαια, αυτού του είδους τα συστήματα με ειδικούς εγκληματολογικούς αλγόριθμους έχουν επικριθεί αρκετά και από ειδικούς, καθώς μπορεί να αναπτυχθούν ρατσιστικές και άλλες προκαταλήψεις.

Φυσικά, οι ερευνητές αρνούνται κάτι τέτοιο και υποστηρίζουν πως το σύστημά τους, το οποίο δοκιμάστηκε σε οκτώ αμερικανικές πόλεις, θα βοηθήσει την αστυνομία να κατανείμει πιο σωστά το δυναμικό της για την εξιχνίαση και την αποτροπή εγκλημάτων στον μέλλον.

Πηγές:

Ekriti.gr

Real.gr