Social Media, Ανθρώπινες Σχέσεις, Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Andrew Tate: O Guru του (τοξικού) έρωτα

Γράφει η Στυλιανή Τζιβελέκη

 

Τις τελευταίες μέρες πέφτουν σα βροχή οι πληροφορίες και οι ενημερώσεις στο διαδίκτυο για τον Andrew Tate, τον αυτοαποκαλούμενο ως “ο απόλυτος μισογύνης” και “Guru του έρωτα” και ανακηρυγμένος από τους θαυμαστές του ως ο “βασιλιάς της τοξικής αρρενωπότητας”. Ένας πρώην πρωταθλητής του kick-boxing που έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις απόψεις του για το  κίνημα MeToo, για την ανώφελη ανεξαρτητοποίηση της γυναίκας και για τις ακροδεξιές του διαθέσεις.

Ποιος είναι στα αλήθεια ο Andrew Tate;

Ο Tate είναι ένας πρωταθλητής του kickboxing, μεγαλωμένος σε μία πλούσια οικογένεια. Το 2016 συμμετείχε σε ένα reality show από το οποίο αποβλήθηκε λόγω βίαιης συμπεριφοράς, καθώς φαίνεται σε βίντεο να χτυπάει μία συμπαίκτρία του με μία ζώνη. Έπειτα, το 2017 ανάρτησε σε προσωπικό προφίλ του κοινωνικής δικτύωσης πως η κατάθλιψη δεν είναι αληθινή και έκανε σφοδρή κριτική στα κέντρα ψυχικής υγείας, ενώ ταυτόχρονα χλεύασε το κίνημα ΜeToo, λέγοντας πως “οι γυναίκες φέρουν κάποια ευθύνη για τον βιασμό τους”, ενώ έχει παραδεχθεί δημόσια ότι “Δεν είμαι βιαστής αλλά μου αρέσει η ιδέα να κάνω ότι θέλω. Νιώθω ελεύθερος.” Ωστόσο, έχει κατηγορηθεί πολλάκις και στο παρελθόν για κακοποιητικές συμπεριφορές, όμως δεν του απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες.

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως η οικογένειά του είναι υποστηρικτές του Donald Trump και η παρέα του άλλων ακροδεξιών προσωπικοτήτων. Το 2018 ανάρτησε στο Facebook ένα οργισμένο μήνυμα για την επερχόμενη διάλυση του Δυτικού πολιτισμού με αφορμή μία αφίσα που είδε σε κεντρικό μέρος να προωθεί και να ενθαρρύνει τις γυναίκες να ταξιδέψουν μόνες τους αντί να τις προτρέπουν να κάθονται σπίτι και να γίνουν καλές σύζυγοι και μητέρες. Έκτοτε, ανεβάζει υλικό που μιλάει μόνο για αυτές τις απόψεις του και μάλιστα δίνει και συμβουλές για όλα αυτά στους νέους άνδρες. Ωστόσο, πλέον ζει μόνιμα στην Ρουμανία με τον αδερφό του Tristan, καθώς εκεί τους είναι πιο εύκολο να ξεφύγουν από τις κατηγορίες βιασμών και σωματεμπορίας που τους βαραίνουν.

Ο Tate ως δημιουργός ακαδημίας.

Ο Andrew Tate δημιούργησε μία ιδιωτική ακαδημία, την Hustler’s University, που τώρα μετράει 127.000 μέλη με άνδρες ενήλικες και αγόρια άνω των 13 ετών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τα μέλη της ακαδημίας του είναι ένθερμοι υποστηρικτές του και εκείνος χειραγωγός τους. Σκοπός του είναι τα μέλη να αναπαράγουν το υλικό του σε πολλές και διαφορετικές πλατφόρμες ακόμη κι αν εκείνος θα ήταν ανενεργός, ώστε να εξιτάρει το κοινό και να γίνει διάσημος. Και αυτό είναι το αξιοσημείωτο, στην πλατφόρμα του TikTok έχει δισεκατομμύρια προβολές αλλά κανένα δικό του λογαριασμό.

Θύελλα αντιδράσεων και η συνεισφορά του κόσμου

Μετά από καιρό οι αντιδράσεις και οι αναφορές του κόσμου έπαψαν να είναι στείρες. Τα μέσα δικτύωσης το ένα μετά το άλλο άρχισαν να τον διαγράφουν από παντού. Οι πολίτες ένιωσαν δικαίωση με την απόφαση των μέσων, καθώς είχαν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με την διαδικτυακή του επιρροή όσον αφορά τον μισογυνισμό, την βία, τον φαλλοκρατισμό, την προώθηση βίας και ταμπού, την εκμηδένιση της γυναικείας φύσης αλλά και την αντικειμενοποίηση των γυναικών.

Ψυχολογική επίδραση της ρητορικής μίσους

Δεν φαίνεται παράλογο, πολλές θυληκότητες ειδικά θύματα βιασμού και έμφυλης βίας, να νιώθουν προσβεβλημμένες και προδωμένες από την κοινωνία που ζουν που επιτρέπει στο 2022 να
διαιωνίζονται τέτοια πρότυπα. Η πάλη με την κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες που αφήνει ένας βιασμός στο άτομο είναι πολύ ευαίσθητα και σοβαρά θέματα που χρίζουν ψυχολογικής βοήθειας. Οι απόψεις του Tate διαιωνίζουν κακοποιητικές συμπεριφορές και προσφέρουν στα θύματα μόνο οργή, θλίψη αλλά και φόβο. Φόβος για το πώς θα αντιμετωπιστούν αν αποκαλύψουν σε κάποιον το τραύμα τους, ενώ υπάρχει ακόμη φόβος για το αν θα τους συμβεί το ίδιο ξανά και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ακόμη μία φορά τον ίδιο εφιάλτη.

Συγχρόνως, μέσα από την ρητορική μίσους του Tate, άλλαξε και η νοοτροπία και η ψυχολογία πολλών ανδρών. Αυτό γεννάει ανησυχίες για νέα θύματα και ειδικά από τον οικείο τους περιβάλλον. Πολλές κοπέλες έχουν μοιραστεί σε φόρουμ τις σκέψεις τους στο διαδίκτυο, λέγοντας πως οι απόψεις των συντρόφων τους άλλαξαν άρδην από τότε που άρχισαν να παρακολουθούν τον Tate. Επιπρόσθετα, πολλοί γονείς έχουν ταραχθεί σχετικά με τις προσλαμβάνουσες των παιδιών τους και ήταν συνοδοιπόροι στον αγώνα κατά του Tate. Τα στάδια της πρώιμης εφηβείας (12-15 ετών) και ύστερης εφηβείας (15-18 ετών), είναι καθοριστικά για την συγκρότηση της σκέψης, για την καταστάλλαξη σε ιδέες και την απορρόφηση σε ομάδες. Οι έφηβοι στην προσπάθεια τους να νιώσουν πως κάπου ταιριάζουν και ανήκουν είναι πιθανό να ταυτιστούν με ιδέες ακραίες και ίσως αντίθετες από την αρχική τους γνώμη, τελικώς να τις εγκολπωθούν και τάσσονται ενεργά στον αγώνα για την ισχύ τους.

Η Hannah Ruschen, υπεύθυνη πολιτικής της NSPCC (National Security for the Prevention of Cruelty to Chlidren) ανέφερε σε δήλωση της για τον Tate, πως η προβολή ενός τέτοιου υλικού στην
ευαίσθητη παιδική ηλικία μπορεί να διαμορφώσει τις εμπειρίες και τις στάσεις ενός παιδιού, ως αποτέλεσμα να προκληθεί περαιτέρω βλάβη στις γυναίκες και στα κορίτσια στο διαδίκτυο.

Τελικά, τι πήγε λάθος και τι μπορεί να βελτιωθεί;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και το σημαντικότερο είναι γιατί τόσον καιρό οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης άφησαν πρόσφορο έδαφος στο Tate να “σπείρει” κακοποιητικές συμπεριφορές. Ενώ όλα δείχνουν πως τα μέσα έχουν αυστηρούς κανόνες σχετικά με πολλαπλούς λογαριασμούς, τον μισογυνισμό, την βία κτλ., στην περίπτωση του Tate φάνηκαν αρκετά ελαστικοί. Μετά τις πρώτες καταγγελίες, η απάντηση των τεχνικών του ΤikΤok ήταν απλά οι χρήστες να προσπερνούν το περιεχόμενό του.

Ευτυχώς, η αλληλεγγύη και η συνδρομή όλων έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και έγινε η αλλαγή που χρειαζόμασταν. Ωστόσο πάντα οι πολίτες οφείλουμε πάντα να επαγρυπνούμε και να αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους που παραμονεύουν. Οι γονείς, θα έπρεπε να ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις στο διαδίκτυο και το πώς μπορούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους.
Τέλος, είναι υψίστης σημασίας να ακούμε και να αφουγκραζόμαστε τα θύματα, να δείχνουμε πίστη και να παλεύουμε όλοι μαζί για την προφύλαξή μας στον αχανή κόσμο του διαδικτύου.

Πηγές:

www.kathimerini.gr

www.bbc.com
www.news247.gr
www.theguardian.com