Απάτες, Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο, Μη κατηγοριοποιημένο

Διαδικτυακή απάτη μέσω e-mails με αποστολέα την ΕΛ.ΑΣ. κατηγορεί τον παραλήπτη για παιδική πορνογραφία

Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της ΕΛ.ΑΣ., διακρίνεται μαζική αποστολή μηνυμάτων σε e-mails χιλιάδων χρηστών του διαδικτύου, με στόχο να εξαπατηθούν ανυποψίαστοι πολίτες και να μολύνουν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους με κακόβουλο λογισμικό ή να υποκλαπούν τα απόρρητα προσωπικά στοιχεία τους.

Μάλιστα, στα παραπλανητικά e-mails που εμφανίζουν ως αποστολέα δήθεν την ίδια την ΕΛ.ΑΣ., με την υπογραφή του αρχηγού της, ή ακόμη και τη  EUROPOL, οι δράστες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον παραλήπτη «ενημερώνοντάς» τον ότι είναι παιδόφιλος, επιδειξίας ή ότι διακινεί παιδική πορνογραφία.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι ένα τέτοιο μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φέρει το ονοματεπώνυμό του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά με διαφορετική ιδιότητα ή λανθασμένη σύνταξη (Τσουβίλας, αξιωματικός, Έλληνας αστυνομικός, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας με το Ευρωπαϊκό Γραφείο, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο για την Ανάλυση Εικόνων Πορνογραφικών CNAIP κ.ά.). Με μια πρώτη κιόλας ματιά είναι κραυγαλέα η αδόκιμη διατύπωση των υποτιθέμενων «αδικημάτων», που στηρίζεται στην αυτόματη και μηχανική μετάφραση των ελληνικών μέσω διαδικτύου και είναι προφανές ότι πρόκειται για μια απόπειρα εξαπάτησης.

Η επιστολή ενημερώνει αρχικά τον παραλήπτη ότι έχει κινηθεί νομική διαδικασία σε βάρος του έπειτα από έρευνα σε υπολογιστή για «παιδική πορνογραφία, παιδοφιλία, κυβερνοπορνογραφία και επιδειξιμανία».

«… Κατοχή, προβολή, μετάδοση και διαβούλευση διαστροφικών ή παιδικών πορνογραφικών εικόνων και βίντεο μέσω διαδικτύου, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με ανηλίκους κάτω των 16 ετών» αναφέρει με στόμφο το μήνυμα, ενώ η συνέχεια είναι ανάλογη. «Διαπιστώσαμε επίσης ότι τα ερωτικά μηνύματα, η επίδειξη και οι ακολουθίες αυνανισμού (!) εξασκήθηκαν μέσω της κάμερας και των συνεδριών άμεσης συνομιλίας. Το άσεμνο περιεχόμενο που διατίθεται σε ανηλίκους κάτω των 16 ετών συνιστά αδίκημα σεξουαλικής επίδειξης, παιδικής πορνογραφίας, παιδοφιλίας και κυβερνοπορνογραφίας, και τιμωρείται αυστηρά από τον νόμο» γράφουν οι κυβερνο-απατεώνες προσπαθώντας να γίνουν πιστευτοί.

Οι υπογραφές των επιστολών

Στην επιστολή, η οποία υποτίθεται ότι φέρει και την υπογραφή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνου Σκούμα, υπάρχουν πλαστές σφραγίδες της Ελληνικής Δημοκρατίας και τα λογότυπα της ΕΛ.ΑΣ. και της EUROPOL. Σε αυτήν, οι αποστολείς ζητούν από τον παραλήπτη να πατήσει πάνω σε έναν επισυναπτόμενο σύνδεσμο, ο οποίος οδηγεί κατευθείαν στη παγίδα που έχουν στήσει.

Το τελευταίο διάστημα η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκδώσει πολλές προειδοποιητικές ανακοινώσεις για να ενημερώσει τους πολίτες για τέτοιου είδους επιστολές, οι οποίες, μάλιστα, σε μια προηγούμενη μαζική αποστολή ανέγραφαν ότι δήθεν είχαν αποσταλεί από την Εισαγγελία Εφετών Θράκης και από τον επικεφαλής συστημάτων και ταυτοποίησης κάποιας ομοσπονδιακής αστυνομίας!

Πηγή: https://magnesianews.gr/ellada/maimoy-e-mails-me-apostolea-tin-el-as.html