Γράφει η Βασιλική Κατσούλη
Σε ένα κόσμο που η άνοδος της πληροφορίας και της τεχνολογίας παρουσιάζει μία αύξηση άνευ προηγουμένου, η τεχνητή νοημοσύνη καταφέρνει να διαπερνάει κλάδους και να ενσωματώνεται σε εργασίες, οι οποίες, μέχρι πρότινος, ήταν εντελώς μία ανθρώπινη ιδιότητα.
Η κατανόηση ενός κειμένου, η συγγραφή του με βάση τις γνώσεις του συγγραφέα και την λογική, η προσέγγιση ενός θέματος με συναισθηματικό παράγοντα, τα τόσα κείμενα που είναι καταγεγραμμένα ορίζοντας την ανθρώπινη εξέλιξη, μπορεί στο μέλλον να μην είναι και τόσο ανθρώπινα.
Πως ακριβώς όμως θα συμβεί αυτό; Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην γραφή
Η Τεχνητή Νοημοσύνη κατάφερε να φέρει μία επανάσταση στον τομέα της γραφής με εργαλεία που προσφέρουν γρήγορες προσεγγίσεις σε θέματα, σε διάφορα στυλ, τόνους και γραμματικές επιλογές. Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή προσφέρεται η δυνατότητα, με την χρήση ενός τέτοιου προγράμματος γραφής, υποστηριζόμενο από την τεχνητή νοημοσύνη, να αναλυθούν χιλιάδες άρθρα, εντοπίζοντας τάσεις και τρόπους γραφής, προσφέροντας στον συγγραφέα την δυνατότητα πρόσβασης σε πιο ελκυστικό και σχετικό περιεχόμενο.
Είναι αυτό όμως κάτι επιθυμητό; Έως ένα σημείο, θα μπορούσε να είναι. Θα μπορούσε να αποτελέσει μία πηγή διαβάσματος, στην οποία ένας μαθητής παραδείγματος χάριν, θα μπορούσε να ανατρέξει για να ενισχύσει την μελέτη του, έχοντας πρόσβαση σε αρκετές σημειώσεις, ή να βοηθηθεί με παραδείγματα για το πως θα μπορούσε να βελτιώσει την γραφή του.
Ωστόσο, δεν συμβαίνει ακριβώς αυτό. Ολόκληρα κείμενα, έγγραφα και εργασίες παράγονται με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, θέτοντας πολλά ερωτήματα για την πορεία της συγγραφής στο μέλλον. Μάλιστα, ένα project μερικών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Reading έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω.
Οι ερευνητές κατάφεραν να ξεγελάσουν τους καθηγητές τους, υποβάλλοντας κρυφά απαντήσεις σε εξετάσεις, παραγόμενες από την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητες, παίρνοντας μάλιστα και καλύτερους βαθμούς από πραγματικούς φοιτητές.
Τα ευρήματα των ερευνητών έδειξαν πως οι επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT περνούν πλέον το «τεστ Turing» – που πήρε το όνομά του από τον πρωτοπόρο της πληροφορικής Alan Turing – και μπορούν πλέον να περάσουν απαρατήρητοι από έμπειρους κριτές.
Τα παραπάνω εγείρουν αρκετά ερωτήματα για το πως πλέον, η ανθρώπινη γραφή θα συγχέεται με αυτήν της τεχνητής νοημοσύνης και στο πως αυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύτερο φάσμα, από εργασίες πανεπιστημίων μέχρι και στην εργασία.
Και αυτό δεν σταματάει εκεί. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην συγγραφή κειμένων, επηρεάζει την συγγραφική δυνατότητα των ανθρώπων μακροπρόθεσμα. Όπως αναφέρεται από τον καθηγητή Karen Yeung, υπότροφο σε θέματα δικαίου, ηθικής και πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ «Ακριβώς όπως πολλοί από εμάς δεν μπορούν πλέον να πλοηγηθούν σε άγνωστα μέρη χωρίς τη βοήθεια του Google Maps, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ότι η επόμενη γενιά θα καταλήξει ουσιαστικά δεμένη με αυτές τις μηχανές, ανίκανη να ασχοληθεί με σοβαρή σκέψη, ανάλυση ή συγγραφή χωρίς τη βοήθειά τους».
Ακόμη, στις τελικές σημειώσεις της μελέτης, οι συγγραφείς υποδηλώσαν ότι μπορεί να χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για την προετοιμασία και τη συγγραφή της έρευνας, αναφέροντας: «Θα το θεωρούσατε «εξαπάτηση»; Αν το θεωρούσατε «κλεψιά», αλλά εμείς αρνούμασταν τη χρήση του GPT-4 (ή οποιασδήποτε άλλης τεχνητής νοημοσύνης), πώς θα προσπαθούσατε να αποδείξετε ότι λέμε ψέματα;». Παράλληλα, ένας εκπρόσωπος του Πανεπιστήμιου Reading επιβεβαίωσε ότι η μελέτη και η συγγραφή των εξετάσεων «έγινε σίγουρα από ανθρώπους», εγείροντας πολλές παραπάνω ανησυχίες ως προς την κατανόηση των διαφορών ενός ανθρώπινου λόγου, με εκείνου που παράχθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και πολλές άλλες ηθικές παραμέτρους.
Τι πιθανό αντίκτυπο θα είχε αυτό στους πραγματικούς συγγραφείς;
Σε έναν κόσμο που οδηγείται ολοένα και περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη, ο ρόλος των ανθρώπων στην αγορά εργασίας θα άρχισε να αλλάζει, με εργασίες που γίνονταν από ανθρώπους, όπως η διόρθωση και η επιμέλεια κειμένων, να πραγματοποιούνται πολύ γρήγορα και με σχεδόν μηδενικό κόστος, από την τεχνητή νοημοσύνη.
Βέβαια, η τεχνητή νοημοσύνη, στο στάδιο που βρίσκεται τώρα, παρουσιάζει ακόμη ελλείψεις και τροχοπέδες στην περεταίρω ανάπτυξη της. Ένα σημαντικό πρόβλημα που παρουσιάζει είναι η έλλειψη δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας. Το γεγονός πως «μαθαίνει» να γράφει με βάση τα κείμενα που έχουν γραφτεί από ανθρώπους, δεν μπορεί να προσδώσει στην γραφή της έναν πιο δημιουργικό και ευφάνταστο χαρακτήρα, παρά μόνο αν συνδυαστεί με την ανθρώπινη σκέψη.
Επίσης, παρουσιάζει μία αδυναμία προσαρμογής σε σύνθετα θέματα και στυλ, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει την δυνατότητα να κατανοήσει περίπλοκα αντικείμενα, παράγοντας κατά αυτόν τον τρόπο, αναξιόπιστο ή ελλιπές υλικό.
Ακόμη, η τεχνητή νοημοσύνη, δεν είναι σε θέση να αγγίξει το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, να κατανοήσει των τρόπο γραφής ενός συναισθηματικά επηρεασμένου κειμένου, έχοντας ως αποτέλεσμα τα κείμενα να απέχουν από το κοινό λόγω της ελλείψεως ενσυναίσθησης.
Εκτός αυτών, δεν είναι λίγες οι ανησυχίες που εγείρονται σε ηθικό επίπεδο. Η συγγραφή κειμένων με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο, για το ποιος φέρει την ευθύνη όσων ειπώνονται και ποιος θα λογοδοτεί για αυτά. Η μετάβαση της ευθύνης θα πρέπει να γίνεται στον δημιουργό και όχι στο μέσο.
Επιπλέον, είναι γνωστό πως τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης έχουν προσφέρει ευκολία στην συγγραφή κειμένων, εργασιών και εγγράφων, ωστόσο είναι αρκετά σημαντικό να λαμβάνετε υπόψιν πως αφού η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει από τον άνθρωπο, πως θα εφίσταται δυνατό να παράγεται πρωτότυπο κείμενο. Αυτά τα εργαλεία, έστω και κατά λάθος μπορεί να δημιουργήσουν γραφή, η οποία θα μοιάζει με ήδη υπάρχον κείμενο, διαπράττοντας λογοκλοπή, κάτι, που κάθε δημιουργός πρέπει να συλλογίζεται σοβαρά.
Ποιο είναι το συμπέρασμα όμως σε όλο αυτό;
Είναι πλέον αποδεκτό πως τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν προσφέρει σημαντικές προόδους στον τομέα της γραφής, ελαχιστοποιώντας χρόνους και βελτιώνοντας κείμενα. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη, δεν έχει ακόμη την δυνατότητα να αγγίξει μορφές γραφής που εμπεριέχουν ανθρώπινη συναισθηματική προσέγγιση, δημιουργικότητα και κριτική σκέψη.
Μελλοντικά, είναι πιθανό η τεχνητή νοημοσύνη να λειτουργεί σαν υποστηρικτικό εργαλείο στον τομέα της γραφής, υποστηρίζοντας τον άνθρωπο, καθώς είναι δύσκολο να «φτάσει» το φάσμα της ανθρώπινης σκέψης.
Πηγές:
https://aicontentfy.com/en/blog/future-of-writing-are-ai-tools-replacing-human-writers
Είμαι η Βασιλική Κατσούλη, απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθηνών με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία και την Εγκληματολογία. Συνεργάζομαι εθελοντικά με το Ινστιτούτο CSI, όπου αρθρογραφώ και μεταφράζω άρθρα σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και την τεχνολογία.