Στα μέσα Νοεμβρίου, στην πόλη του Σαράγιεβο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, διενεργήθηκε ένας τυπικός αστυνομικός έλεγχος σε ένα μετανάστη που κατοικούσε εκεί. Στην πραγματικότητα όμως, ο συγκεκριμένος πολίτης καταζητούνταν από τις Αρχές με τις κατηγορίες του οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων από το 2021, ενώ ο παραπάνω έλεγχος πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της INTERPOL. Ο ύποπτος κατείχε ψευδή έγγραφα ταυτοποίησης, με τα οποία απέφευγε για περίπου 2 χρόνια τη σύλληψη. Όμως, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ένα νέο τεχνολογικό εργαλείο, το Biometric Hub, με το οποίο μπορούν να βρίσκουν με αποτελεσματικότερο τρόπο φυγάδες.
Το συγκεκριμένο εργαλείο διαθέτει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων της INTERPOL και, εισάγοντας φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα του υπόπτου, ενημερώνει κατευθείαν τις Αρχές για το αν το άτομο που ελέγχθηκε καταζητείται από τις Αρχές. Μάλιστα, η παραπάνω υπόθεση ήταν και η πρώτη που χρησιμοποιήθηκε η νέα τεχνολογία. Αποτέλεσε μέρος της επιχείρησης της INTERPOL σε έξι χώρες της Αδριατικής, η οποία είχε ως στόχο τη σύλληψη τρομοκρατών και εγκληματιών που ήθελαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα.
Σύμφωνα με το Διευθυντή Επιχειρησιακής Υποστήριξης της INTERPOL, Cyril Gout, το BioHub δύναται να βοηθήσει τα σώματα ασφαλείας κατά τον έλεγχο υπόπτων, κυρίως σε περιπτώσεις που τα ιδιωτικά έγγραφα δεν υπάρχουν ή είναι αμφιβόλου αξίας.
Η INTERPOL πιστεύει πως η νέα τεχνολογία θα απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τους ελέγχους και θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια των Αρχών για τη μείωση της εγκληματικότητας και τη σύλληψη τρομοκρατών και επικίνδυνων εγκληματιών λόγω της άμεσης ταυτοποίησης. Επίσης, προβλέπεται πως οι αναζητήσεις μέσω BioHub θα υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο καθημερινώς.
Πριν την ανάπτυξη του BioHub, ο έλεγχος ήταν περίπλοκος. Τα βιομετρικά χαρακτηριστικά δεν αναζητούνταν από το σύστημα, αλλά, χειροκίνητα από ανθρώπους που εργάζονταν στον τομέα των βάσεων δεδομένων. Επομένως, τα αποτελέσματα δεν εμφανίζονταν απευθείας κατά τον αστυνομικό έλεγχο. Όμως, η υπηρεσία επένδυσε και κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύστημα, που μπορεί να φέρει επανάσταση στην εύρεση και σύλληψη εγκληματιών. Τέλος, το BioHub είναι διαθέσιμο για όλα τα κράτη-μέλη της INTERPOL. Η παραπάνω τεχνολογία αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα ότι το διαδίκτυο και η συνεχώς αυξανόμενη τεχνολογία μπορούν να συνδράμουν στην προσπάθεια καταπολέμησης της εγκληματικότητας.
Πηγή:
https://www.interpol.int/en/News-and-Events/News/2023/INTERPOL-unveils-new-biometric-screening-tool
Ονομάζομαι Ραφαήλ Αδαμίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είμαι εθελοντής αρθρογράφος στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).