Διαδίκτυο, Εφαρμογές

Epic vs Google: Η Google ερευνάται για καταστολή αποδεικτικών στοιχείων

Γράφει η Βασιλική Κατσούλη

Εpic vs Google: Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η Epic υποστηρίζει πως η Google δυσκολεύει τους προγραμματιστές, καθώς και τους καταναλωτές, να παρακάμψουν το κατάστημα πληρωμών της Android και τις χρεώσεις του, που αναφέρονται σημαντικά μεγαλύτερες, διότι “δένει” παράνομα την πλατφόρμα πληρωμών με την Google Play. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αφήνεται περιθώριο για την ανάπτυξη άλλων ανταγωνιστικών τρόπων πληρωμής, δημιουργώντας έτσι ένα παράνομο μονοπώλιο, το οποίο αυξάνει αδικαιολόγητα τα έσοδα της Google, ενώ παράλληλα δημιουργεί περιθώριο για αύξηση των τιμών των εφαρμογών, καταρρίπτοντας τον ανταγωνισμό.         

Αν και η υπόθεση θυμίζει γνωστή, καθώς παρουσιάζει ομοιότητες με αυτήν της Epic εναντίον Apple, στην οποία η Apple εν μέρη δικαιώθηκε, αυτή η δίκη είναι λίγο διαφορετική. Ύστερα από μαρτυρίες που ήρθαν στο φως, η Google ερευνάται επιπλέον και για την καταστολή αποδεικτικών στοιχείων.

Ομοσπονδιακός δικαστής υπόσχεται να ερευνήσει τη Google για καταστολή αποδεικτικών στοιχείων

Σε αυτήν την αρκετά αμφιλεγόμενη υπόθεση της Epic εναντίον Google, που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα των καταστημάτων εφαρμογών Android όπως είναι γνωστά σήμερα, ο επιβλέπων ομοσπονδιακός Δικαστής James Donato, υποσχέθηκε να ερευνήσει εις βάθος τη Google για σκόπιμη και συστηματική απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων.

Ο Δικαστής χαρακτηρίζει την συμπεριφορά της εταιρείας ως μια “κατά μέτωπο επίθεση στην δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης” καθώς όπως αναφέρθηκε από μαρτυρίες στη δίκη της Epic εναντίον Google – και σε μια παράλληλη αντιμονοπωλιακή αγωγή του DOJ κατά της Google στην Ουάσιγκτον – αποκαλύφθηκε πως υπάλληλοι, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος Sundar Pichai, χρησιμοποιούσαν σκόπιμα την ρύθμιση αυτόματης διαγραφής μηνυμάτων της Google ακόμη και όταν επισημάνθηκε πως είναι απαραίτητη η αλλαγή της για την διασφάλιση των αποδεικτικών στοιχείων.

Επιπρόσθετα, όπως αποκαλύφθηκε και από τον ίδιο Διευθύνων Σύμβουλο, Sundar Pichai, πολλά έγγραφα χαρακτηρίστηκαν ως νομικά απόρρητα με κύριο σκοπό να κρατηθούν ασφαλή και μακριά από τα χέρια άλλων. Μολαταύτα, όταν ο ίδιος ρωτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου εν μέσω δίκης σχετικά με τα παραπάνω, υποστήριξε πως η θέση του βασίστηκε σε συμβουλές από τις νομικές του ομάδες και ιδίως από τον επικεφαλή νομικό σύμβουλο, Alphabet Kent Walker.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Walker προσήχθη στο δικαστήριο, δίχως να δώσει κάποια σαφή απάντηση στις ερωτήσεις του Δικαστή. Υποστήριξε πως δεν προσπάθησε να ελέγξει αν οι υπάλληλοι φρόντιζαν για την διασφάλιση των στοιχείων, γεγονός που αφήνει την ευθύνη στους ίδιους τους υπαλλήλους, οι οποίοι με την σειρά τους κατέθεσαν στο δικαστήριο πως δεν ήξεραν ακριβώς τι ήταν σχετικό με την υπόθεση, έχοντας μάλλον την λάθος ιδέα.

Αν και η δίκη θα διεξαχθεί με ενόρκους, αφήνοντας την ευχέρεια της εξαγωγής του αποτελέσματος σε αυτούς και δίχως να δίνεται πάτημα για επηρεασμό, ο Δικαστής υποστήριξε πως θα ανακαλύψει τον κύριο υπαίτιο για αυτή την ανήθικη συμπεριφορά, ξεχωριστά, σε άλλες δίκες, μόνος του. Από την στιγμή που τα αποδεικτικά στοιχεία καταστράφηκαν δεν απομένει στην δικαιοσύνη κάτι άλλο πέρα από εικασίες καθώς και η κύρια ιδέα πως οι συνομιλίες που διεγράφησαν ήταν επιζήμιες για την Google.

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι σχετικό με την στάση του Δικαστή σχετικά με την υπόθεση, ενώ παράλληλα ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος κατέθεσε πως η ρύθμιση αυτόματης διαγραφής της Google είναι απενεργοποιημένη προεπιλογή για όλους τους υπαλλήλους.

Η ολοκλήρωση της παρουσίασης των επιχειρημάτων και των αποδεικτικών στοιχείων πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ στις 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι τελικές αγορεύσεις και των δύο πλευρών καθώς και οι κατευθυντήριες γραμμές από τον Δικαστή στους ενόρκους σχετικά με τον νόμο που θα πρέπει να εφαρμόσουν στα πραγματικά περιστατικά που έκριναν αληθινά. Σκοπός των οδηγιών αυτών είναι να βοηθήσουν τους ενόρκους να καταλήξουν σε μια ετυμηγορία που θα ακολουθεί το δίκαιο της συγκεκριμένης δικαιοδοσίας.

Πηγές:

https://www.theverge.com/2023/12/1/23984902/judge-james-donato-investigate-google

https://www.theverge.com/23944251/epic-google-antitrust-trial-explainer-monopoly