Apps, Τεχνολογία

Apple GPT: Μία από τα ίδια ή το κάτι παραπάνω;

Γράφει ο Βαγγέλης Ζαφειριάδης, Νομικός, ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου, Μεταπτυχιακός φοιτητής στη Διαφθορά, το Οικονομικό και Οργανωμένο Έγκλημα

Πρόσφατα, δημοσιεύθηκε η είδηση ότι η Apple αναπτύσσει το δικό της πρόγραμμα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Η Apple ήταν βέβαιο ότι θα έμπαινε στον τομέα του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT, αλλά αναλυτές του κλάδου της τεχνολογίας προέβλεπαν ότι η ίδια θα προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο εξαγοράζοντας εταιρείες, που αναπτύσσουν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και δεν θα επιχειρούσε να τη δημιουργήσει στο εσωτερικό της.

Ο αμερικανικός κολοσσός υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων δεν βρίσκεται μόνο στα τελικά στάδια ολοκλήρωσης του έργου της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, αλλά η εταιρεία ήδη αναπτύσσει επί χρόνια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, σε δήλωσή του στο Reuters, εξήγησε ότι η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης εδώ και πολλά χρόνια χωρίς καμία διαρροή σχετικά με αυτή τη δραστηριότητα, επιβεβαιώνοντας για δέκατη φορά ότι η εταιρεία είναι μάλλον η κορυφαία εταιρεία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Το Cupertino έχει αναπτύξει ένα ιδιόκτητο πλαίσιο LLM, που ονομάζεται “Ajax” για μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (Large Language Model, LLM), όπως το ChatGPT, το Bing της Microsoft και το Bard της Google, και έχει αναπτύξει το δικό της εσωτερικό chatbot, το οποίο ορισμένοι μηχανικοί αποκαλούν “Apple GPT”. Σύμφωνα με τον Γκάρμαν, η Apple δεν έχει ακόμη μια “ξεκάθαρη στρατηγική” για τη δημιουργία καταναλωτικών προϊόντων.

Η πλατφόρμα Ajax βασίζεται στο πλαίσιο μηχανικής μάθησης Jax της Google που εκτελείται στο Google Cloud. Η Apple φέρεται να εξέτασε το ενδεχόμενο υπογραφής συμβολαίου με την OpenAI και να δοκίμασε την τεχνολογία της OpenAI για εταιρικές ομάδες, αλλά τελικά αυτό δεν συνέβη.

Ακόμη, στο πρόσφατο συνέδριο για τα κέρδη της Apple, ο Tim Cook δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλά προβλήματα να λύσει και ότι είναι σημαντικό να είναι “προσεκτική και επιφυλακτική” στην αναπτυξιακή της προσέγγιση. Ο Cook δήλωσε επίσης ότι η Apple θεωρεί την Τεχνητή Νοημοσύνη “τεράστια” και σχεδιάζει να συνεχίσει να την ενσωματώνει πολύ προσεκτικά στα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, το “Apple GPT” θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το ChatGPT του OpenAI. Οι πρωτοβουλίες AI έχουν γίνει προτεραιότητα για την Apple τους τελευταίους μήνες, με τις υπηρεσίες chatbot και τα χαρακτηριστικά AI εντός των εφαρμογών να πολλαπλασιάζονται.

Δεδομένης της δημοτικότητας των chatbots τεχνητής νοημοσύνης, η Apple ανησυχεί μήπως μείνει πίσω από τη νέα τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα smartphones τους. Οι υπάλληλοι της Apple χρειάζονται ειδική πρόσβαση στην εφαρμογή chatbot πάνω στην οποία εργάζεται η Apple και τα αποτελέσματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών προϊόντων για τους πελάτες. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή πρωτοτύπων προϊόντων και μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις με βάση τα δεδομένα που χρησιμοποιεί η Apple για την εκπαίδευσή του.

Η Apple διαθέτει αρκετές ομάδες που εργάζονται πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη και προσπαθούν να λύσουν ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και άλλα. Η Apple ήταν πιο προσεκτική από τους ανταγωνιστές της, ακόμη και με την προσωπική της βοηθό Siri και είχε ως στόχο να δίνει προτεραιότητα στην ιδιωτικότητα έναντι της λειτουργικότητας. Η Apple έχει επικρίνει τις ελλείψεις της Siri σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της, όπως η Google, η Microsoft, η Samsung και η Amazon.

Το chatbot χρησιμοποιείται προς το παρόν μόνο εσωτερικά στην Apple. Παρότι ορισμένοι υπάλληλοι της Apple πιστεύουν ότι το chatbot αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο έτος, δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα ανακοινωθεί η κυκλοφορία του και ποιες δυνατότητες θα προσφέρει.

Πηγές:

https://appleworldhellas.com/iapplepeiramatizetaimetoergaleioaiapplegpt/

https://esquire.com.gr/lifestyle/texnologia/25779/toapplegpterxetaimefora

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1501495/timkoykeinaialitheiaftiachnoymetoapplegpt/