Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Artificial Intelligence: Ποια είναι τα δημοφιλέστερα AI Chatbots, ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence, AI), έχουν γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένα σε όλον τον κόσμο. Καθώς η τεχνολογία AI συνεχίζει να εξελίσσεται, τα chatbots γίνονται πιο εξελιγμένα, ικανά να χειρίζονται πολύπλοκα ερωτήματα και να παρέχουν πιο ακριβείς και κατάλληλες απαντήσεις με βάση τα συμφραζόμενα.

Τι είναι τα AI Chatbot;

Τα «chatbots» ή αλλιώς «chatterbots» ή «conversational agents» ή απλώς «bots», είναι μια μορφή λογισμικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε σ’ έναν ιστότοπο, είτε σε μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση (ML) και επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP) για την ερμηνεία των εισροών και την κατανόηση της πρόθεσης πίσω από ένα αίτημα. Τα chatbots μπορούν να βασίζονται σε κανόνες με απλές περιπτώσεις χρήσης ή πιο προηγμένα και να χειρίζονται πολλαπλές συνομιλίες.

Σε ποιο TargetGroup είναι πιο διαδεδομένα;

Συνήθως, τα chatbots προσελκύουν πιο νεανικό κοινό που ασχολείται με την τεχνολογία και ενημερώνεται για τα τελευταία tech νέα. Το συγκεκριμένο group ατόμων είναι και αυτό που θα αναζητήσει την υπηρεσία των chatbots, χρησιμοποιώντας την με άνεση. Έρευνες δείχνουν ότι οι μισοί από τους millennials είναι πιο πρόθυμοι να δεχθούν βοήθεια από ένα chatbot.

Τα βασικά στοιχεία των chatbots AI περιλαμβάνουν:

  1. Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας (Natural Language Processing, NLP): Το NLP επιτρέπει στα chatbots να κατανοούν και να ερμηνεύουν την ανθρώπινη γλώσσα. Περιλαμβάνει εργασίες όπως η αναγνώριση ομιλίας, η κατανόηση της γλώσσας και η ανάλυση συναισθημάτων.
  2. Μηχανική μάθηση (Machine Learning, ML): Τα AI chatbots συχνά χρησιμοποιούν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, για να μάθουν από δεδομένα και να βελτιώσουν την απόδοσή τους με την πάροδο του χρόνου. Μπορούν να εκπαιδευτούν σε μεγάλα σύνολα δεδομένων συνομιλιών, για να κατανοήσουν μοτίβα και να δημιουργήσουν σχετικές απαντήσεις.
  3. Αναγνώριση πρόθεσης: Τα chatbots χρησιμοποιούν την αναγνώριση πρόθεσης, για να κατανοήσουν τον σκοπό ή τον στόχο πίσω από το μήνυμα ενός χρήστη. Αυτό τους επιτρέπει να παρέχουν κατάλληλες απαντήσεις και να εκπληρώνουν αιτήματα των χρηστών.
  4. Διαχείριση περιβάλλοντος: Τα προηγμένα chatbots διατηρούν το πλαίσιο από προηγούμενες αλληλεπιδράσεις με τους χρήστες, διασφαλίζοντας πιο συνεκτικές και εξατομικευμένες συνομιλίες.
  5. Διαχείριση διαλόγου: Τα AI chatbot χρειάζονται αποτελεσματική διαχείριση διαλόγου για τη διατήρηση ομαλών και ελκυστικών συνομιλιών. Γνωρίζουν πότε να κάνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις, πότε να παρέχουν πληροφορίες και πώς να χειρίζονται διαφορετικές εισροές χρηστών.

Παρακάτω θα αναλύσουμε ποια είναι τα πιο γνωστά και διαδεδομένα AI Chatbots με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους:

1. ChatGPT

(+): Το ChatGPT έγινε viral στα τέλη του 2022/αρχές του 2023, από το  αμερικανικό ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, που αποτελείται από τη μη κερδοσκοπική OpenAI Incorporated (OpenAI Inc.), προσελκύοντας την προσοχή όλου του κόσμου μέσα σε λίγες μέρες.

Η εφαρμογή είναι πολύ απλή στη χρήση. Χρησιμοποιεί επεξεργασία φυσικής γλώσσας για να κατανοήσει το πλαίσιο των συνομιλιών και να παρέχει σχετικές και πρωτότυπες απαντήσεις, καθιστώντας την πολύ παρόμοια με την ανθρώπινη συνομιλία. Για να ξεκινήσει μια συνομιλία οι χρήστες εισάγουν την προτροπή τους στο κάτω μέρος της οθόνης. Μετά την παροχή της απάντησης-εξόδου, δημιουργείται μια νέα καταχώρηση στο αριστερό μενού, ώστε να μπορεί να κρατηθεί ένα αρχείο όλων των συνομιλιών και να μπορεί κανείς να επιστρέψει σ’ αυτά όποτε θέλει. Εάν κάποια από αυτές είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, μπορεί να γίνει διαμοιρασμός του συνδέσμου της προς άλλους, οι οποίοι και μπορούν να ξεκινήσουν από εκεί που σταματήσατε.

Με έναν δωρεάν λογαριασμό, έχετε πρόσβαση στο GPT-3.5 και με μια συνδρομή 20 δολαρίων το μήνα στο ChatGPT Plus λαμβάνετε GPT-4. H Plus έκδοση είναι εκπαιδευμένη σε ένα πολύ μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων, καθιστώντας το ακόμα πιο ευέλικτο, πιο ακριβές και μπορεί ακόμη και να προβλέψει τι θα συμβεί στη συνέχεια όταν του δοθεί μια ακίνητη εικόνα. Το ChatGPT ενσωμάτωσε κι άλλα πρόσθετα στο bot, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για λήψη δεδομένων, εκτέλεση προγραμμάτων και πρόσβαση σε υπηρεσίες τρίτων.

(-): Ο αλγόριθμος μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο που μπορεί να είναι παραπλανητικό ή επικίνδυνο, ειδικά αν χρησιμοποιηθεί από κακόβουλους χρήστες. Επιπλέον, το ChatGPT μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα ανισότητα και τις διακρίσεις στην κοινωνία, ειδικά αν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους με προκαταλήψεις.

Το ChatGPT εξακολουθεί να είναι ο ηγέτης στον κλάδο προς το παρόν. 

 

2.Microsoft Bing Chat

(+): Στις αρχές του 2023, η Microsoft αύξησε την επένδυσή της στο OpenAI και άρχισε να αναπτύσσει και να απλώνει χαρακτηριστικά AI στα προϊόντα της. Το Bing AI, είναι εντελώς δωρεάν στη χρήση. Έχει πλέον μια εμπειρία συνομιλίας με τεχνητή νοημοσύνη, που θα σας βοηθήσει να κάνετε αναζήτηση στον Ιστό. Μόλις εισάγετε την προτροπή σας, θα κάνει αναζητήσεις στο διαδίκτυο, θα επεξεργαστεί τα αποτελέσματα και θα σας παρουσιάσει μια απάντηση που περιέχει τους συνδέσμους που χρησιμοποιούσε ως βάση.

(-): Το Bing AI φαίνεται να συμπεριφέρεται παράξενα. Μερικές φορές τελειώνει τις συνομιλίες απότομα και ανταποκρίνεται στην πρόθεση αναζήτησης εικόνων: συνήθως εκτυπώνει μια λίστα με συνδέσμους εικόνων αντί για μια συλλογή εικόνων. Το Bing φαίνεται επίσης να έχει πιο περιοριστικά προστατευτικές δικλείδες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μικρότερες απαντήσεις ή άρνηση διερεύνησης ορισμένων θεμάτων.

 

3. Google Bard

(+): Το Google Bard είναι ένα chatbot πολλαπλών χρήσεων. Η Google προσπάθησε να κυκλοφορήσει το δικό της ΑΙ chatbot, το Bard, μετά την έκπληξη της επιτυχίας του ChatGPT και του επακόλουθου Bing Chat. Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα που ονομάστηκε «αποτυχημένο» και «βιαστικό», έχει σχεδόν φτάσει τους ανταγωνιστές του. Το Bard είναι ανοιχτό στο κοινό και τώρα τρέχει η νεότερη έκδοση του LLM της Google.

Αρκεί απλώς να πληκτρολογήσετε ένα μήνυμα και να επιλέξετε το εικονίδιο ήχου για να ακούσετε τις απαντήσεις του Bard. Αυτή η λειτουργία είναι πλέον διαθέσιμη σε περισσότερες από 40 γλώσσες, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και στα ελληνικά. Μπορείτε να προσαρμόζετε εύκολα τις απαντήσεις. Υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει ο τόνος και το στιλ των απαντήσεων του Bard σε πέντε διαφορετικές επιλογές· απλό, μακρύ, σύντομο, επαγγελματικό ή ανεπίσημο.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να καρφιτσώσετε, να οργανώσετε και να τροποποιήσετε συνομιλίες. Τέλος δίνεται η δυνατότητα να μοιραστείτε τις απαντήσεις που λαμβάνετε μέσα από κοινόχρηστους συνδέσμους αλλά και η χρήση εικόνων, καθώς σύντομα θα ενσωματωθούν οι δυνατότητες του Google Lens στο Bard. Αυτή τη στιγμή αν κάποιος χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για μια εικόνα ή έμπνευση για μια λεζάντα και μια σημείωση σε μια εικόνα, μπορεί ανεβάσει εικόνες με οδηγίες και το Bard θα τις αναλύσει για να βοηθήσει. Η λειτουργία είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο στα αγγλικά.

(-): Το λανσάρισμα του Bard στην Ε.Ε. είχε ανασταλεί από τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ο ανώτερος διευθυντής προϊόντων της Google, Τζακ Κράβτσικ δήλωσε ότι η Google συναντήθηκε με τους εποπτικούς φορείς της Ένωσης για να τους καθησυχάσει σε θέματα που αφορούν τη διαφάνεια, την συλλογή δεδομένων και τον έλεγχο. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να μην συλλέγονται τα δεδομένα τους. Η Google έχει πληγεί από μια νέα συλλογική αγωγή στις Η.Π.Α. σχετικά με την υποτιθέμενη κατάχρηση προσωπικών πληροφοριών των χρηστών για την εκπαίδευση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης της.

 

4. ChatSpot

(+): Το ChatSpot είναι το νέο ρομπότ συνομιλίας του HubSpot. H εταιρεία-κολοσσός στη διαχείριση σχέσεων με τους πελάτες (customer relationship management, CRM) κατασκευάζει το ChatSpot, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε στάδιο άλφα και έχει πολλές δυνατότητες. Η εφαρμογή μπορεί να συνδεθεί με τα δεδομένα σας στο HubSpot, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε, να ενημερώσετε και να προσθέσετε νέες εργασίες σε οποιεσδήποτε επαφές, να πραγματοποιείτε αναφορές, να κάνετε έρευνα να για λέξεις-κλειδιά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ChatSpot για να γράψετε αναρτήσεις ιστολογίου και να τις δημοσιεύσετε απευθείας στον ιστότοπό σας στο HubSpot.

Για να βελτιώσει περαιτέρω την παραγωγικότητα, συνδέεται με το Google Drive για να επιταχύνει τη δημιουργία εγγράφων: μπορείτε να στείλετε οποιαδήποτε προτροπή απευθείας σε ένα Έγγραφο Google, έναν πίνακα εταιρειών σε ένα Φύλλο Google ή μια δημιουργημένη εικόνα στο Google Slides, και όλα αυτά με απλά μηνύματα. Οι εντολές που βασίζονται σε συνομιλία βοηθούν τους επαγγελματίες πωλήσεων, μάρκετινγκ και υπηρεσιών να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα.

(-): Δεν καταλαβαίνει τις εντολές κάθε φορά. Αυτό σε ορισμένα σημεία γίνεται ενοχλητικό. Όμως το πρόβλημα είναι κατανοητό καθώς το εργαλείο βρίσκεται στο αρχικό του στάδιο.

Το ChatSpot είναι λίγο χρονοβόρο. Μια απλή εργασία που μπορεί να γίνει σε λίγα δευτερόλεπτα διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο με την εφαρμογή ChatSpot.

Διαγράφει όλο το ιστορικό συνομιλιών σας, κάτι που μερικές φορές ενοχλεί όταν θέλετε να ελέγξετε τα ερωτήματα που κάνατε νωρίτερα στο εργαλείο.

 

5. Snapchat AI

(+): Το bot, γνωστό ως My AI, τροφοδοτείται από το ChatGPT της OpenAI και λειτουργεί ως κοινωνική παρέα και αποθήκη γνώσεων για τους χρήστες του Snapchat. Το My AI, ένα avatar μωβ χρώματος (που μπορεί να αλλάξει σε μπλε, πράσινο ή ροζ), μπορεί να κάνει πράγματα όπως να μοιραστεί μαζί σας αστεία για να πείτε στους φίλους σας, να σας προτείνει τοπικές δραστηριότητες, και να συνδέσει φακούς Snapchat για φωτογραφίες και περιεχόμενο βίντεο.

Για όλους τους χρήστες θα είναι πολύ εμφανές στην εφαρμογή: καρφιτσωμένο στην καρτέλα συνομιλίας, πάνω από τις συνομιλίες με φίλους.

Τον Φεβρουάριο, η Snapchat έκανε για πρώτη φορά το My AI διαθέσιμο στους συνδρομητές του Snapchat Plus, της premium προσφοράς της εταιρείας, η οποία κοστίζει 3,99 δολάρια το μήνα. Το My AI μπορεί επίσης να απαντά στα Snaps των χρηστών με τις δικές του εικόνες που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη.

(-): Το Chatbot AI γνωρίζει την τοποθεσία σας και μπορεί ακόμη και να είναι πραγματικό πρόσωπο!

Αλλά το bot του Snapchat φαίνεται να είναι επιρρεπές στις δικές του ενοχλητικές συνομιλίες. Σε μια άλλη δοκιμή, που διεξήχθη από τον συνιδρυτή του του Κέντρου Ανθρωπίνων Τεχνολογιών στις Η.Π.Α. (Center for Humane Technology), το bot έδωσε συμβουλές σε μια υποτιθέμενη 13χρονη για το πώς να δημιουργήσει τη διάθεση για την πρώτη φορά που θα κάνει σεξ -με έναν 31χρονο.

«Όπως συμβαίνει με όλα τα chatbot που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, το My AI είναι επιρρεπές σε παραισθήσεις και μπορεί να εξαπατηθεί για να πει σχεδόν οτιδήποτε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Snapchat.

«Παρακαλούμε να γνωρίζετε τις πολλές ελλείψεις του και συγγνώμη εκ των προτέρων! Όλες οι συνομιλίες με το My AI θα αποθηκευτούν και ενδέχεται να ελεγχθούν για να βελτιωθεί η εμπειρία του προϊόντος. Παρακαλώ μην μοιράζεστε κανένα μυστικό με το My AI και μην βασίζεστε σε αυτό για συμβουλές.»

Συνεπώς, εγείρει ανησυχίες για την ιδιωτικότητα, τον εθισμό και τη διάδοση παραπληροφόρησης.

 

6. Character.AI

(+): Το Character.AI κλίνει περισσότερο στην επιστημονική φαντασία προσομοιώνοντας συνομιλίες με πραγματικούς ή φανταστικούς χαρακτήρες. Υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες για να μιλήσετε. Μπορείτε να κάνετε κλικ στο προφίλ τους για να δείτε περισσότερες πληροφορίες για αυτούς και αν θέλετε να ξεκινήσετε μπορείτε να ξεκινήσετε και μια συνομιλία μαζί τους. Είναι επίσης δυνατό να δημιουργήσετε δικούς σας χαρακτήρες, με ένα εντυπωσιακό σύνολο χειριστηρίων. Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε στην εκπαίδευσή τους συνομιλώντας και βαθμολογώντας τις απαντήσεις που σας δίνουν. Αν ψάχνετε για ένα chatbot AI για διασκέδαση, αυτό μπορεί να είναι η επιλογή σας. Το Character.AI τροφοδοτείται από μια αποκλειστική τεχνολογία που έχει εκπαιδευτεί σε μοντέλα νευρωνικών γλωσσών και είναι εντελώς δωρεάν.

(-): Η διαδικτυακή έκδοση του Character AI επιτρέπει στους χρήστες να συμμετέχουν σε διάφορα δωμάτια όπου μπορούν να αλληλεπιδρούν με εικονικούς χαρακτήρες και άλλους χρήστες. Δυστυχώς, αυτή η δυνατότητα απουσιάζει από την εφαρμογή για κινητά. Επιπλέον, ο σχεδιασμός των φυσαλίδων συνομιλίας στην εφαρμογή έχει επικριθεί ως οπτικά μη ελκυστικός.

Μερικές φορές, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα chatbots Character.AI συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τις λέξεις, τις φράσεις ή τις προηγούμενες απαντήσεις τους.

Το αυστηρό φίλτρο NSFW μπορεί να περιορίσει την ελευθερία του λόγου και να σας εμποδίσει να έχετε ανοιχτές και ελεύθερης ροής συνομιλίες με τους χαρακτήρες AI.

Τέλος, οι ενημερώσεις λογισμικού ενδέχεται να αλλάξουν τη συμπεριφορά των χαρακτήρων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την εξέλιξη της επιστήμης της Artificial Intelligence (AI), έχει δημιουργήσει μία νέα εποχή στην τεχνολογία, στην οποία καλούμαστε όλοι θέλοντας και μη να συνυπάρξουμε, με τα θετικά και τα αρνητικά της. Ο σκοπός είναι να μπορούμε να διαβάζουμε και να ενημερωνόμαστε για την σωστή χρήση της κάθε τέτοιας πλατφόρμας.

 

Πηγές: