Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

VirusTotal – Κανένας Ιός δεν μένει κρυφός

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς στον τομέα της Τεχνολογίας, μόλις προμηθευόμαστε μια νέα ηλεκτρονική συσκευή – είτε μιλάμε για ένα κινητό τηλέφωνο είτε για έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή – είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εγκαταστήσουμε ένα αντιϊκό (antivirus) πρόγραμμα, προκειμένου να είμαστε σε θέση να προφυλαχθούμε από ορισμένους κινδύνους του Διαδικτύου. Παρόλα αυτά, είναι πολύ σύνηθες να παρατηρούμε, πως ανάμεσα στις συσκευές, που χρησιμοποιεί ο καθένας δεν υπάρχει ένα μονοπώλιο των εν λόγω antivirus. Αντιθέτως, υπάρχουν πάρα πολλές και γνωστές εταιρείες, που διαφημίζουν τα προϊόντα τους και συχνά προκαλούν ανησυχία στον καταναλωτή ως προς το ποιο να επιλέξει απ’ όλα αυτά. Την λύση, λοιπόν, σε αυτή τη κατάσταση ήρθε να δώσει η ιστοσελίδα VirusTotal, η οποία έδωσε την ευκαιρία σε όσους προσπαθούν να ελέγξουν την αξιοπιστία ενός αρχείου ή μιας ιστοσελίδας, να λαμβάνουν ταυτόχρονα τη γνώμη της πλειονότητας των πλέον διακεκριμένων αντιϊκών! Ας γίνουμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένοι.

Η ιστοσελίδα VirusTotal βρίσκεται στο Διαδίκτυο από το 2004 από μια Ισπανική εταιρεία Κυβερνοασφάλειας. Ωστόσο, το 2012 εξαγοράσθηκε πλήρως από την Google, ενώ από το 2018 βρίσκεται υπό την αιγίδα της εταιρείας Κυβερνοασφάλειας Chronicle, η οποία ανήκει, επίσης, στην Google και συγκεκριμένα στον τομέα Cloud. Το VirusTotal παρέχει επίσης μια πληθώρα επιλογών, τόσο όσον αφορά τις γλώσσες που εξυπηρετεί – ανάμεσα τους και η Ελληνική – όσο και με τα υποστηριζόμενα λογισμικά, τα οποία καλύπτουν τόσο τους διαφορετικούς browsers όσο και τα κινητά τηλέφωνα ή τα tablets, μέσω σχετικής εφαρμογής.

Η χρήση της ιστοσελίδας είναι ιδιαίτερα απλή. Υπάρχει σχετικό πεδίο στο οποίο επισυνάπτεις το αρχείο, την εγκυρότητα του οποίου επιθυμείς να ελέγξεις, και το VirusTotal σε ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για το τι βρήκαν πάνω από 60 διακεκριμένα αντιϊκά. Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως εκτός από τον έλεγχο αρχείου, παρέχεται περαιτέρω και η δυνατότητα να μετρηθεί η αξιοπιστία μιας ολόκληρης ιστοσελίδας, απλά με μια αντιγραφή και επικόλληση του συνδέσμου αυτής. Εξίσου άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως για ορισμένα αρχεία μεγάλου μεγέθους που ενδεχομένως χρειάζεται ένα επιπλέον χρονικό διάστημα για να λάβουμε τα αποτελέσματά του, μπορεί κάποιος να ενημερωθεί εάν ένας άλλος χρήστης έλεγξε το ίδιο αρχείο και να δει τα αποτελέσματα που είδε εκείνος μαζί με την ημερομηνία αναζήτησης, που είχε κάνει.

Τέλος, μια ακόμη παροχή και πλεονέκτημα της ταυτόχρονης σύγκρισης των τόσων αντιικών, είναι πως εάν κατά τον έλεγχο κάποιου αρχείου ή κάποιας σελίδας υπάρξει η ένδειξη πως είναι βλαβερό από μια μικρή μειονότητα των μηχανών εντοπισμού, τότε καθώς η πλειονότητα το βγάζει καθαρό, είναι ασφαλές προς χρήση!

Σαφέστατα το VirusTotal, δεν αντικαθιστά ούτε και υποκαθιστά τα λογισμικά προστασίας ή αλλιώς τα αντιϊκά προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά είναι απαραίτητο να είναι εγκατεστημένα σε κάθε συσκευή για να αποτραπεί οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή μόλυνση από κακόβουλα λογισμικά.

Την επόμενη φορά που αναρωτηθείς εάν αυτό που κατεβάζεις είναι κάτι που πιθανώς να βλάψει τον υπολογιστή σου, κάνε έναν ακόμα, αλλά πιο ακριβή αυτή τη φορά, έλεγχο!

Πηγή: 

https://www.dwrean.net/2017/09/virustotal.html