Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Αποπλάνηση ανήλικης μέσω Facebook στην Πιερία: Πώς την έσωσε τελευταία στιγμή ο πατέρας της

Πατέρας έσωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την ανήλικη κόρη του που ήταν έτοιμη να παρασυρθεί από κάποιον άγνωστο στο Facebook και να επιβιβαστεί σε ΚΤΕΛ για να τον συναντήσει στην Αθήνα. Το περιστατικό συνέβη σε χωριό της Αλμωπίας.

Σύμφωνα με το pellanews, o αλβανικής καταγωγής πατέρας είχε αντιληφθεί ότι η 17χρονη κόρη του έδειχνε αναστατωμένη τον τελευταίο καιρό. Έτσι, όταν άργησε να επιστρέψει από το σχολείο, ανησύχησε και προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί της. Όμως, είχε το κινητό τηλέφωνό της κλειστό. Ο πατέρας αισθάνθηκε πως κάτι κακό συνέβαινε, με αποτέλεσμα να καταγγείλει την εξαφάνισή της στην Αστυνομία.

Οι άνδρες του αστυνομικού τμήματος Αριδαίας κινητοποιήθηκαν άμεσα και κατάφεραν να εντοπίσουν το ψηφιακό ίχνος του κινητού με την βοήθεια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε η ανήλικη βρισκόταν στη Λαμία, όταν την εντόπισαν και την παρέδωσε στον αναστατωμένο πατέρα της.

Η έρευνα για να εντοπιστεί αυτός που παρέσυρε την 17χρονη βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Πώς συμβαίνει η διαδικτυακή αποπλάνηση;

To Online Grooming ή αλλιώς η διαδικτυακή αποπλάνηση είναι η κύρια μέθοδος των παιδόφιλων για να προσεγγίσουν ένα παιδί και να το κακοποιήσουν. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα που έχει ο παιδόφιλος είναι οι πληροφορίες που έχει πάρει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του θύματος, που αφορούν τις προτιμήσεις του και τα ενδιαφέροντά του.

Οι μέθοδοι που ακολουθεί ένας παιδόφιλος για να φτάσει στον τελικό του στόχο είναι να καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού και να χτίσει σιγά σιγά μια σχέση μαζί του. Το χειραγωγεί έτσι ώστε να νιώθει ασφάλεια μαζί του και μια σχέση εξάρτησης. Στο τέλος ζητά στο παιδί να βρεθούν από κοντά. Σε πολλές περιπτώσεις ο παιδόφιλος στρέφει το παιδί ενάντια στους γονείς του, για να μην τους υπακούει, να νιώθει καταπίεση από αυτούς και τελικά να θελήσει να το «σκάσει» με τον άγνωστο που του «πούλησε» έρωτα.

Όλα αυτά γίνονται ακόμη πιο εύκολα πλέον με την τεχνολογική και εξέλιξη και τα social media, καθώς μέσα από τα chatrooms των παιχνιδιών, τις πλατφόρμες δικτύωσης και τη χρήση της κάμερας των ηλεκτρονικών συσκευών, ο παιδόφιλος δε χρειάζεται να κοπιάσει για να βρει τα θύματά του. Δημιουργεί πολλαπλές ταυτότητες και προσποιείται τον συνομήλικο, κυρίως στα παιδιά μικρότερων ηλικιών. Βρίσκουν από τα κοινωνικά δίκτυα τι αρέσει και τι δεν αρέσει στα παιδιά έτσι ώστε να «χτυπήσει» στα αδύνατα σημεία τους.


Tι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά τους από τη διαδικτυακή αποπλάνηση:

 

To online grooming είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό.  Και αυτό γιατί μπορεί να λάβει χώρα σε μέσω συσκευών καθημερινής χρήσης όπως ένα smartphone ή ένα tablet, ακόμη και όταν το παιδί είναι σπίτι του και φαινομενικά ασφαλές. Ωστόσο, αν το παιδί σας παρουσιάζει κάποιες από τις παρακάτω συμπεριφορές, αυτό ίσως είναι μία πρώτη ένδειξη ότι κάποιος προσπαθεί να το αποπλανήσει διαδικτυακά:

  • Περνάει υπερβολικά πολλές ώρες ελεύθερης πλοήγησης στο διαδίκτυο
  • Χρησιμοποιεί πολλά σεξουαλικά υπονοούμενα και ακατάλληλη γλώσσα καθώς μιλάει και γίνεται ξαφνικά αθυρόστομο
  • Έχει μία τάση να αποκρύβει τις online δραστηριότητές του
  • Έχει νέα παιχνίδια, ειδικά κινητά τηλέφωνα, tablets ή υπολογιστές τα οποία δεν του έχετε αγοράσει
  • Eίναι ευέξαπτο

 

Σε περίπτωση που έχετε εντοπίσει κάποια από τις παραπάνω συμπεριφορές μη διστάσετε να απευθυνθείτε στο CSI Institute καλώντας στο 2111 82 18 18.