Τεχνολογία

Πώς θα προστατευθείτε από τις ψεύτικες κλήσεις ηχογραφημένων μηνυμάτων (Robocalls)

Οι κλήσεις που δεχόμαστε καθημερινά από άγνωστους αριθμούς είναι πάρα πολλές, είτε για διαφημιστικούς λόγους, είτε λόγω οφειλών από εισπρακτικές εταιρίες, είτε λόγω δουλειάς. Ένα θέμα που απασχολεί όμως την κοινή γνώμη τελευταία είναι οι ψεύτικες κλήσεις που είτε δεν μιλάει κανείς είτε ακούγεται ένα ηχογραφημένο μήνυμα (robot) και σε κάποιες περιπτώσεις ανακατευθύνουν τη κλήση σε άλλον αριθμό συνήθως εξωτερικού με υπέρογκες χρεώσεις.

Στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο ο κάθε άνθρωπος λαμβάνει μέσα στη μέρα 16 τέτοιες κλήσεις. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή, έχει σημειωθεί άνοδος των robocalls και στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα τα παράπονα των ανθρώπων που δέχονται τέτοιου είδους κλήσεις είναι πολλά, καθώς κάποιες από τις παραπλανητικές αυτές κλήσεις μπορεί ακόμη να προκαλέσουν και φραγή στις κλήσεις του θύματος.

Σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τα robocalls απαγορεύονται ρητά και χρειάζεται η συγκατάθεσή μας για να δεχόμαστε τέτοιες κλήσεις. Επιπλέον ο φορέας παροχής του τηλεφώνου μας έχει τη δυνατότητα να μας συγκαταλέξει στον ειδικό κατάλογο συνδρομητών που έχουν φραγή στις ψεύτικες κλήσεις με ηχογραφημένα μηνύματα.

Οι εταιρίες που χρησιμοποιούν robocalls στοχεύουν στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα της επικοινωνίας με τον πελάτη. Από τη μία, οι κλήσεις ηχογραφημένων μηνυμάτων διευκολύνουν τις εταιρίες από άποψη χρόνου και κόστους. Από την άλλη, όμως, οι επίδοξοι απατεώνες δεν αργούν να ακολουθήσουν τις τάσεις της τεχνολογίας κάνοντας χρήση αυτής της μεθόδου για δικό τους όφελος.

Shutterstock.com

Τι μπορεί να συμβεί αν απαντήσουμε σε τέτοιες ψεύτικες κλήσεις;

  • Μπορεί να χρεωθούμε ένα υπέρογκο ποσό.
  • Μπορεί να ανακατευθυνθούμε σε αριθμό του εξωτερικού που επίσης θα μας κοστίσει ακριβά.
  • Μπορεί να προσποιούνται ότι είναι από κρατική υπηρεσία ή τράπεζα για να μας ξεγελάσουν και να τους δώσουμε προσωπικά στοιχεία.
  • Μπορεί ακόμα και να μπλοκάρουν τις δικές μας κλήσεις.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τέτοιες επίμονες κλήσεις;

  1. Μπορούμε να εγκαταστήσουμε στο κινητό μας εφαρμογή αναγνώρισης κλήσεων έτσι ώστε να βλέπουμε από πού δεχόμαστε τη κλήση και ανάλογα να κρίνουμε αν πρέπει να απαντήσουμε.
  2. Δεν παίρνουμε ποτέ πίσω αριθμούς που δε γνωρίζουμε και βρήκαμε ως αναπάντητη κλήση. Όποιος μας χρειάζεται θα ξαναπάρει!
  3. Κάνουμε φραγή σε αριθμούς robocalls με τη βοήθεια του παρόχου τηλεφωνίας μας.
  4. Δεν απαντάμε σε αριθμούς που δεν γνωρίζουμε. Σε περίπτωση όμως που απαντήσουμε με το που αντιληφθούμε ότι πρόκειται για ψεύτικη κλήση το κλείνουμε αμέσως.
  5. Δε δίνουμε ποτέ προσωπικές μας πληροφορίες μέσω τηλεφώνου, ειδικά αν δεν είμαστε σίγουροι για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν.
  6. Εάν κάποια κλήση φαινομενικά προέρχεται από κάποια κρατική υπηρεσία ή τράπεζα, τερματίστε τη κλήση και καλέστε εσείς την υπηρεσία αυτή ή τη τράπεζά σας για να επαληθεύσετε ότι όντως σας τηλεφώνησαν.

 

Για οποιαδήποτε απορία απευθυνθείτε στο info@csii.gr