Ανθρώπινες Σχέσεις, Ψυχική υγεία

6 απλοί τρόποι για να βελτιώσεις τη ψυχική σου υγεία

Στις μέρες μας, είναι ξεκάθαρο πως οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση, βιώνοντας για δεύτερη χρονιά συνθήκες πανδημίας.

Εσείς, λοιπόν, φροντίζετε τον εαυτό σας; Μήπως αγχώνεστε άσκοπα; Είστε συνεχώς απασχολημένοι και εξαντλημένοι; Κρύβετε τα καταθλιπτικά συναισθήματά σας για να προστατέψετε τους ανθρώπους γύρω σας;

Αν ναι, ακολουθούν έξι βήματα που μπορείτε να κάνετε σήμερα για να ενισχύσετε την ψυχική σας ευεξία, αλλά και αυτή των γύρω σας.

Ξεκινήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα ευεξίας

Η φροντίδα της συναισθηματικής σας υγείας ξεκινά από το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί. Αντί να ελέγξετε αμέσως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και σκεφτείτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμων, όπως η δουλειά σας, η υγεία σας ή ακόμα κι η απλή πολυτέλεια αυτών των πρώτων αναπνοών.

Βγείτε έξω από το μυαλό σας

Όταν είμαστε αγχωμένοι, όσο περισσότερο σκεφτόμαστε ξαφνικά εμφανίζονται κι άλλα προβλήματα. Ξεκινήστε να σκέφτεστε τους άλλους έμπρακτα, μέσω εθελοντικών ομάδων που βοηθούν τους συνανθρώπους μας σε διάφορα επίπεδα (π.χ. συσσίτια, τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης κ.α.) και θα δείτε πως σιγά σιγά θα αποφορτίζεστε από τους δικούς σας προβληματισμούς.

Απαλλαχτείτε από τα περιττά

Ας μην επικεντρωνόμαστε σε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε, αλλά στο τι πραγματικά πρέπει να γίνει. Η αφαίρεση μικρών περιττών δραστηριοτήτων (π.χ. υπερβολική ενασχόληση με τα social media), συμβάλλει στη δημιουργία χρόνου για άλλες που ευνοούν την ευημερία και την ανάπτυξη.

Αξιολογείστε τις σχέσεις σας

Μην ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο και ενέργεια σε σχέσεις που είναι είτε τοξικές είτε μονόπλευρες, είτε απλά βρίσκονται μόνο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ενδιαφερθείτε για τους κοντινούς σας ανθρώπους

Μερικοί δικοί σας άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν, και να μην αισθάνονται άνετα να το μοιραστούν. Απλά δείξτε τους πως είστε δίπλα τους για να νιώσουν την ασφάλεια πως μπορούν να σας εμπιστευτούν.

Να είστε πρόθυμοι να αλλάξετε και να μάθετε

Χαρίστε στον εαυτό σας μία ώρα την εβδομάδα αυτοσυγκέντρωση και αυτο-φροντίδα, είτε είναι μέσω θεραπείας είτε άλλων πρακτικών. Θα μάθετε πολλά για το πώς λειτουργεί το μυαλό σας και πώς να αφαιρέσετε τα εμπόδια που σας απομακρύνουν από τη ψυχική σας ευημερία.

Με αυτούς τους απλούς τρόπους, δεν τείνετε μόνο στη δική σας συναισθηματική ανύψωση ομαλοποιώντας τις ψυχικές δυσκολίες, αλλά βοηθάτε και τους γύρω σας να ακολουθήσουν το δικό σας μονοπάτι.

Πηγή: CNN Health