Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Τι κάνει η τεχνητή νοημοσύνη της Apple με τα δεδόμενα των χρήστων;

Μετάφραση

Η ανακοίνωση της Apple ότι προσθέτει τεχνητή νοημοσύνη στα προϊόντα της και ότι συνεργάζεται με την OpenAI, την κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT, δημιούργησε πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργούν οι προσφορές AI της Apple.

Η σύγχυση είναι κατανοητή. Η Apple λανσάρει ταυτόχρονα μια ιδιόκτητη σουίτα μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, ενώ παράλληλα ενσωματώνει το ChatGPT στις συσκευές και το λογισμικό της. Είναι λοιπόν φυσικό να αναρωτιέται κανείς πού τελειώνει η μία και πού αρχίζει η άλλη και  τι θα κάνουν και οι δύο εταιρείες με τις προσωπικές πληροφορίες που λαμβάνουν από τους χρήστες.

Το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό για την Apple, μια εταιρεία που έχει καταστήσει την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα σήμα κατατεθέν της μάρκας της.

Η διαφορά μεταξύ Apple Intelligence και ChatGPT

Εάν η Apple διαθέτει τη δική της τεχνητή νοημοσύνη, γιατί χρειάζεται το ChatGPT; Η απάντηση είναι ότι το καθένα προορίζεται να κάνει διαφορετικά πράγματα.

Το Apple Intelligence – το συλλογικό εμπορικό όνομα για όλα τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Apple – προορίζεται να είναι περισσότερο ένας προσωπικός βοηθός από οτιδήποτε άλλο, με έμφαση στο “προσωπικό”. Λαμβάνει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις και τις επαφές των χρηστών,  τα μηνύματα που έχουν στείλει, τις εκδηλώσεις στις οποίες έχουν πάει, τις συναντήσεις στο ημερολόγιό τους και άλλα εξαιρετικά εξατομικευμένα κομμάτια δεδομένων σχετικά με τη ζωή τους. Και στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να κάνει, όπως ελπίζει η Apple, τη ζωή τους λίγο πιο εύκολη – βοηθώντας τους να βρουν μια φωτογραφία που τράβηξαν πριν χρόνια, να βρουν το σωστό συνημμένο αρχείο για να το βάλουν σε ένα email ή να κατατάξουν τις ειδοποιήσεις τους στο κινητό με βάση την προτεραιότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα τους.

Αλλά ενώ η Apple Intelligence μπορεί να γνωρίζει την ζωή των χρηστών, δεν θα έχει αυτό που τα στελέχη της εταιρείας αποκαλούν “γνώση του κόσμου” – πιο γενικές πληροφορίες για την ιστορία, τα τρέχοντα γεγονότα και άλλα πράγματα που συνδέονται λιγότερο άμεσα με τους χρήστες. Σε αυτό το σημείο έρχεται το ChatGPT. Οι χρήστες θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να προωθούν από τη Siri ερωτήσεις και προτροπές στο ChatGPT – κατόπιν επιλογής – ή να χρησιμοποιούν το ChatGPT για να γράφουν κείμενα μέσα στις εφαρμογές της Apple. Η Apple δήλωσε ότι σκοπεύει να ενσωματώσει τελικά και άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τρίτων κατασκευαστών. Η ενσωμάτωση ουσιαστικά καταργεί ένα βήμα για την πρόσβαση στο ChatGPT και δίνει στους χρήστες της Apple μια πιο απρόσκοπτη πρόσβαση στην εν λόγω πλατφόρμα.

Τι σημαίνει αυτό για τα δεδομένα των χρηστών;

Δεδομένου ότι η Apple Intelligence και το ChatGPT θα χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς, ο όγκος και ο τύπος των πληροφοριών που στέλνουν οι χρήστες σε κάθε AI ενδέχεται να είναι επίσης διαφορετικός.

Το Apple Intelligence θα έχει πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα προσωπικών δεδομένων των χρηστών, από τις γραπτές επικοινωνίες τους μέχρι τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν τραβήξει και την καταγραφή των συμβάντων του ημερολογίου τους. Δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να αποτραπεί η πρόσβαση της Apple Intelligence σε αυτές τις πληροφορίες, εκτός από το να μην χρησιμοποιούνται οι λειτουργίες της.

Το ChatGPT δεν θα έχει απαραίτητα ή αυτόματα πρόσβαση στα πολύ προσωπικά τους στοιχεία, αν και μπορούν οι χρήστες να επιλέξουν να μοιραστούν κάποια από αυτά τα δεδομένα και άλλα με την OpenAI, αν αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT μέσω της Apple.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την Apple, η OpenAI έκανε μια σημαντική παραχώρηση: Ωστόσο, όλα τα στοιχήματα είναι ανοιχτά αν αποφασίσουν οι χρήστες να συνδέσουν έναν υπάρχοντα λογαριασμό ChatGPT. Κάποιοι χρήστες μπορεί να επιλέξουν να το κάνουν αυτό για να επωφεληθούν από το ιστορικό τους στο ChatGPT ή από τα οφέλη που σχετίζονται με τα πακέτα πληρωμένων λογαριασμών του ChatGPT.

Θα πρέπει οι χρήστες να εμπιστεύονται τα δεδομένα τους στην Apple;

Ενώ οι χρήστες της Apple θα πρέπει να στέλνουν τις προσωπικές τους πληροφορίες και τα ερωτήματα τεχνητής νοημοσύνης στην OpenAI αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT, η Apple έχει δηλώσει ότι τις περισσότερες φορές η Apple Intelligence δεν θα στέλνει δεδομένα χρηστών πουθενά. Όσο το δυνατόν περισσότερο, η Apple θα προσπαθήσει να επεξεργάζεται τις προτροπές AI απευθείας στη συσκευή σας χρησιμοποιώντας μικρότερα μοντέλα AI.

Αυτό είναι παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο η Apple επεξεργάζεται ήδη το FaceID και άλλα ευαίσθητα δεδομένα – η ιδέα είναι ότι η επεξεργασία δεδομένων απευθείας στη συσκευή περιορίζει την έκθεση σε κινδύνους. Τα δεδομένα των χρηστών δεν μπορούν να υποκλαπούν ή να παραβιαστούν από έναν κεντρικό διακομιστή, αν δεν πάνε ποτέ πραγματικά πουθενά.

Σε περίπτωση που η εντολή που δώσουν οι χρήστες στην Τεχνητή Νοημοσύνη χρειάζεται περισσότερη επεξεργαστική ισχύ, η Apple Intelligence θα στείλει το ερώτημα και τα δεδομένα τους σε μια πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους που ελέγχεται από την Apple, όπου ένα πιο ικανό μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης θα εκτελέσει το αίτημα.

Σε αυτό το σημείο η Apple ισχυρίζεται ότι πέτυχε μια σημαντική επανάσταση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η Apple δήλωσε ότι έχει αναπτύξει έναν νέο τρόπο για την εκτέλεση υπολογισμών στο cloud, ο οποίος σημαίνει ότι η Apple μπορεί να εκτελεί υπολογισμούς σε ευαίσθητα δεδομένα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι κανείς, ούτε καν η ίδια η εταιρεία, δεν μπορεί να πει ποια δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία ή ποιοι υπολογισμοί γίνονται. Γνωστή ως Private Cloud Compute, η νέα αρχιτεκτονική της Apple δανείζεται ορισμένες έννοιες υλικού και ασφάλειας από το iPhone, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλούς θύλακα που ήδη προστατεύει τα ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών στις κινητές συσκευές της Apple.

Με το Private Cloud Compute, “τα δεδομένα σας δεν αποθηκεύονται ούτε γίνονται ποτέ προσβάσιμα στην Apple”, δήλωσε ο Craig Federighi, ο υπεύθυνος μηχανικός λογισμικού της Apple. Μετά την εκπλήρωση του αιτήματος AI ενός χρήστη, το Private Cloud Compute διαγράφει από μόνο του όλα τα δεδομένα χρήστη που εμπλέκονται στη διαδικασία, δήλωσε η Apple.

Η Apple ισχυρίζεται ότι το Private Cloud Compute είναι “μόνο εφικτό” λόγω του αυστηρού ελέγχου που έχει σε ολόκληρο το τεχνολογικό της οικοσύστημα – από τα εξειδικευμένα, ιδιόκτητα τσιπ υπολογιστών μέχρι το λογισμικό που συνδέει τα πάντα μεταξύ τους.Αν αληθεύει ότι η Apple δεν μπορεί να δει τα προσωπικά δεδομένα που τα μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της επεξεργάζονται, τότε αυτό διαφοροποιεί την εφαρμογή της Apple από εκείνη άλλων εταιρειών. Για παράδειγμα, όταν οι χρήστες χρησιμοποιούν το ChatGPT, η OpenAI αποκαλύπτει ότι χρησιμοποιεί τα δεδομένα τους για την περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της.

Τι γίνεται με τα δεδομένα εκπαίδευσης της Apple;

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της Apple δεν εμφανίστηκαν από το πουθενά. Έπρεπε να εκπαιδευτούν, όπως και τα μοντέλα που προσφέρονται από άλλες εταιρείες. Και αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποιανού τα δεδομένα χρησιμοποίησε η Apple και πώς.

Η Apple δήλωσε ότι τα μοντέλα της εκπαιδεύονται “σε δεδομένα που έχουν λάβει άδεια χρήσης, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων που επιλέγονται για την ενίσχυση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών”.

“Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μας ή τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών κατά την εκπαίδευση των μοντέλων των θεμελίων μας”, πρόσθεσε η εταιρεία, “και εφαρμόζουμε φίλτρα για να αφαιρέσουμε προσωπικά αναγνωρίσιμες πληροφορίες όπως αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και πιστωτικών καρτών που είναι δημόσια διαθέσιμες στο Διαδίκτυο”. Ωστόσο, η Apple παραδέχτηκε ότι έψαχνε στο δημόσιο διαδίκτυο για δεδομένα που στη συνέχεια πήγαιναν στην εκπαίδευση των ιδιόκτητων μοντέλων της, γεγονός που την καθιστά κάπως παρόμοια με άλλες εταιρείες AI, ορισμένες από τις οποίες έχουν αντιμετωπίσει αγωγές για πνευματικά δικαιώματα και έχουν προκαλέσει μια συζήτηση σχετικά με το αν οι νεοσύστατες εταιρείες AI έχουν αθέμιτα επωφεληθεί από το έργο των ανθρώπων.

Η Apple δεν έχει δηλώσει ποιες διαδικτυακές πληροφορίες έχει απορροφήσει. Είπε ότι οι εκδότες μπορούν να προσθέσουν κώδικα στις τοποθεσίες τους για να εμποδίσουν το web crawler της Apple να συλλέξει τα δεδομένα τους. Αλλά αυτό θέτει το βάρος εξ ολοκλήρου στους εκδότες να διασφαλίσουν τη δική τους πνευματική ιδιοκτησία, όχι στην εταιρεία.

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2024/06/13/tech/apple-ai-data-openai-artificial-intelligence/index.html