Ανθρώπινες Σχέσεις, Ψυχική υγεία

14 Δεκεμβρίου| Παγκόσμια ημέρα αγάπης

Η αξία της αγάπης είναι πολύτιμη στην ζωή μας, κυρίως για την ευτυχία μας. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόσο μπορεί η αγάπη να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία, η οποία στη συνέχεια συνδέεται με την σωματική μας υγεία. Οπότε φανταστείτε τι αντίκτυπο έχει η αγάπη στην γενική μας υγεία.  

Υπάρχουν πολλά είδη αγάπης, οι αρχαίοι Έλληνες τα διαχώρισαν σε 6 είδη αγάπης. Το πρώτο είναι ο Έρως, το σεξουαλικό πάθος, όμως οι αρχαίοι Έλληνες δεν έβλεπαν τον έρωτα πάντα ως κάτι θετικό, αντίθετα τον θεωρούσαν ως μία παράλογη μορφή αγάπης που καταλάμβανε κάθε ερωτευμένο. Το δεύτερο είναι η φιλία, όπου την εκτιμούσαν περισσότερο από τον έρωτα, καθώς την θεωρούσαν ένα βαθύ συναίσθημα μεταξύ πολεμιστών που μάχονταν μαζί. Έδειχνε την αφοσίωση στους φίλους, τις θυσίες που ήταν κανείς πρόθυμος να κάνει και τα αμοιβαία συναισθήματα. Τρίτο είναι η παιχνιδιάρικη αγάπη (Ludus), όλοι το έχουμε ζήσει αυτό στις αρχές της σχέσης μας, ή ακόμα και όταν βγαίνουμε με φίλους για να διασκεδάσουμε. Τέταρτο είναι η ανιδιοτελής αγάπη, η οποία μεταφράστηκε στα Λατινικά ως charitas, από εκεί προήλθε η αγγλική λέξη charity (φιλανθρωπία) και θεωρείται η μεγαλύτερη μορφή χριστιανικής αγάπης. Πέμπτο είδος είναι το “πράγμα”, η μακροχρόνια αγάπη. Ο κοινωνιολόγος Τζον Άλεν περιέγραψε την αρχαία ελληνική λέξη “πράγμα” ως την ώριμη, ρεαλιστική αγάπη που την συναντάμε σε ζευγάρια με μακροχρόνια σχέση, και δείχνει τους συμβιβασμούς που γίνονται έτσι ώστε να κρατήσει η σχέση. Έκτο και τελευταίο είδος είναι η φιλαυτία, η αγάπη για τον εαυτό μας. Εάν αγαπάς τον εαυτό σου και νιώθεις καλά, τότε θα μπορείς να δώσεις αγάπη στους γύρω σου αλλά και πολύ πιο εύκολα να την εισπράξεις από τους γύρω σου. Όλα ξεκινάνε από την αυτό-αγάπη και την αυτοεκτίμηση μας. 

Σημαντικότερη μορφή αγάπης είναι η αγάπη για τον εαυτό μας. Στο πλαίσιο αυτό-φροντίδας και αυτό-αγάπης μαθαίνουμε να ακούμε τα συναισθήματα μας, τις ανάγκες μας, να θέτουμε στόχους και να προσπαθούμε να τους πετύχουμε. Η αγάπη είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα που ή θα σε κάνει να νιώθεις πως μπορείς να καταφέρεις τα πάντα ή θα σε κάνει να νιώθεις ανήμπορος και πως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, αυτό γίνεται όταν δίνεις αγάπη χωρίς να εισπράττεις, όταν δεν την εισπράττεις με τον τρόπο που επιθυμείς/ χρειάζεσαι ή αν αγαπήσεις το “λάθος” άτομο. Πλέον όταν εισπράττουμε αγάπη ψάχνουμε την παγίδα, είμαστε δύσπιστοι, φοβόμαστε, γινόμαστε καχύποπτοι και αρκετά επιφυλακτικοί. Υπάρχουν άτομα που έχουν μεγαλώσει χωρίς αγάπη, αντί για αγάπη εισέπραξαν αδιαφορία, παραμέληση, εγκατάλειψη, απόρριψη και κακοποίηση. Τι εικόνα μπορεί να σχηματίσει για τον εαυτό του ένας τέτοιος άνθρωπος; Πιθανά, πως δεν είναι άξιος να αγαπηθεί, και από τον φόβο και την δυσπιστία θα διώχνει όσους ανθρώπους προσπαθούν να μπουν στην ζωή του. 

Έχετε ακούσει ποτέ πως όταν μιλάμε στα φυτά μας τα βοηθάμε να αναπτυχθούν καλύτερα; Αυτό γίνεται, διότι έτσι τους δίνουμε σημασία και αγάπη. Επομένως, αν ένα λουλούδι μπορεί να μας ακούσει και να ανθίσει, εισπράττοντας την αγάπη και την φροντίδα που του δίνουμε μιλώντας του, φανταστείτε τι αντίκτυπο έχει η αγάπη σε έναν άνθρωπο. Όπως και τα λουλούδια λοιπόν, έτσι και εμείς χωρίς την αγάπη πως θα “ανθίσουμε”; Το να σε αγαπούν, άλλωστε, δεν σημαίνει ότι σε θεωρούν τέλειο, αλλά ότι σε δέχονται ως μη τέλειο.

Η σημασία της αγάπης στην ζωή μας λοιπόν, είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αρκετά προβλήματα. Σε προσωπικό επίπεδο μπορεί να νικηθεί ο εγωισμός, ο ατομικισμός που μας χαρακτηρίζει μερικές φορές. Ακόμα μέσω της αγάπης μπορούν να νικηθούν ρατσιστικές συμπεριφορές, δηλαδή μπορεί να γίνει αντιληπτό, μέσω της αγάπης για τους γύρω μας, πως όλοι, οι οικονομικά ασθενέστεροι, οι έγχρωμοι, οι ομοφυλόφιλοι, οι φορείς του aids κλπ. είναι ίσοι και όλοι χρειάζονται αγάπη και σεβασμό. 

Η αγάπη όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, έχει οφέλη για την ψυχική μας υγεία. Ας δούμε κάποια γενικά οφέλη της αγάπης στην ζωή μας. Καταρχάς η αγάπη είναι θεραπευτική, η ζεστασιά που παίρνουμε από τους αγαπημένους μας συμβάλει στην διατήρηση μίας καλής σωματικής και ψυχικής υγείας. Ακόμα, η αγάπη καταπολεμά τις αϋπνίες, όταν ένας άνθρωπος νιώθει πλήρης συναισθηματικά, έχει και ηρεμία. Οι ορμόνες της αγάπης (ωκυτοκίνη και ενδορφίνες), αναστέλλουν την έκκριση κορτιζόλης, με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το άγχος που προκαλεί αϋπνίες και βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου. Η αγάπη προάγει την μακροζωία, η ποιότητα των σχέσεων, τα θετικά συναισθήματα και η απώλεια βοηθούν αισθητά στην ποιότητα της ψυχικής και σωματικής υγείας. Όταν είσαι ευτυχισμένος σε μία σχέση η γενική σου υγεία είναι καλύτερη. Η αγάπη επίσης βοηθάει στην καταπολέμηση των ασθενειών, τα άτομα που εισπράττουν αγάπη είναι πιο πρόθυμα να βρουν την κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημα τους. Η ορμόνη της αγάπης, Ωκυτοκίνη, η οποία μπορεί να εκκριθεί από μία αγκαλιά 10-20 δευτερολέπτων μπορεί να μειώσει τον πόνο. Ο εγκέφαλος λαμβάνει την πληροφορία της αγάπης και δρα ώστε να αναστείλει τους χρόνιους πόνους. Η αγάπη μειώνει την πιθανότητα εξάρτησης και τα συμπτώματα στέρησης. Ουσίες όπως η κοκαΐνη, τα οπιούχα και το αλκοόλ ενισχύουν την ντοπαμίνη η οποία είναι υπεύθυνη για την διέγερση του εγκεφάλου, αναπτύσσει το αίσθημα ευχαρίστησης και ευφορίας. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η αγάπη. Εκτός από την ντοπαμίνη, ενισχύει και την έκρηξη ωκυτοκίνης, έτσι επιτρέπει με φυσικό τρόπο την δημιουργία ευχαρίστησης και μειώνει τον εθισμό και κάθε μορφή στέρησης.Τέλος, η αγάπη μειώνει τα νεύρα, μία αγκαλιά μεταξύ δύο συντρόφων για παράδειγμα επιδρά στην χαλάρωση των νευρώνων. 

“Η αγάπη είναι υπεύθυνη για τα εννέα δέκατα της όποιας ατόφιας και ανθεκτικής ευτυχίας υπάρχει στην ζωή μας”. C.S. Lewis

Πηγή: tilestwra.com

 womanidol.com