Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο, Τεχνολογία

10 tips για να ενισχύσετε το σήμα wi-fi στο σπίτι σας

Το να έχετε ένα καλό και αξιόπιστο σήμα WiFi στο σπίτι και στο γραφείο είναι πολύ σημαντικό. Με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) να έχει εισβάλλει για τα καλά στις ζωές μας και με την εργασία από το σπίτι  να έχει γίνει ο κανόνας, υπάρχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ για ένα αξιόπιστο δίκτυο Wi-Fi που προσφέρει υψηλές ταχύτητες χωρίς αποσυνδέσεις. Δυστυχώς, είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι δρομολογητές (router) να παρουσιάζουν προβλήματα που δυσχεραίνουν τη σύνδεσή μας με το Διαδίκτυο επηρεάζοντας την εργασία, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και την ενημέρωσή μας.

Ακολουθούν 10 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού σας:

  1. Ενημερώστε το υλικολογισμικό του δρομολογητή σας

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ταχύτητας, ο δρομολογητής σας ενδέχεται να χρειάζεται ενημέρωση υλικολογισμικού. Αυτό συνήθως γίνεται αυτόματα, αλλά κάποια μοντέλα απαιτούν να κάνετε μόνοι σας τη διαδικασία. Θα πρέπει είτε να συνδεθείτε στην διεπαφή διαχείρισης του δρομολογητή σας είτε να μπείτε στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή και να πραγματοποιήσετε τη λήψη των ενημερώσεων.

  1. Αποκτήστε έναν νέο δρομολογητή κάθε 3 χρόνια

Εάν έχετε τον δρομολογητή σας για 3 ή περισσότερα χρόνια, ίσως είναι καιρός να τον αντικαταστήσετε. Πρόκειται για τη μέση διάρκεια ζωής τους, καθώς συνήθως είναι 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και συχνά εκτίθενται σε καταστάσεις όπως διακοπές ρεύματος ή υπερτάσεις.

  1. Καταργήστε τα φυσικά εμπόδια μεταξύ του υπολογιστή σας και του δρομολογητή

Ένα σήμα Wi-Fi μπορεί συνήθως να ταξιδεύει περίπου 300 μέτρα, αλλά κάθε τοίχος μειώνει την απόσταση κατά περίπου 30 μέτρα. Για να διατηρήσετε την πιο αξιόπιστη σύνδεση, βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας έχει οπτική πρόσβαση με τον δρομολογητή.

Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε ακόμα να βελτιώσετε τη λήψη:

  • Τοποθετήστε τον δρομολογητή ψηλά, όπως σε τοίχο ή ψηλό ράφι. Εάν ο δρομολογητής βρίσκεται στο πάτωμα ή σε χαμηλό τραπέζι, θα χάνετε μεγάλο μέρος του εύρους σήματος του.
  • Τοποθετήστε τον όσο είναι δυνατό, στο κέντρο του σπιτιού, έτσι ώστε το σήμα του να φτάνει παντού στον χώρο.
  • Τα παχύτερα τοιχώματα, όπως αυτά από τούβλα, σκυρόδεμα ή πέτρα, επηρεάζουν σοβαρά την ένταση του σήματος. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε προβλήματα εάν οι τοίχοι σας περιέχουν μεταλλικούς αγωγούς, καρφιά και σωλήνες. Εάν οι τοίχοι σας εμποδίζουν το σήμα Wi-Fi, ανοίξτε την πόρτα στο δωμάτιο όπου βρίσκεται ο δρομολογητής σας και τοποθετήστε το δρομολογητή όσο πιο κοντά γίνεται.

     4.  Εναλλαγή σε 5 GHz

Εάν διαθέτετε δρομολογητή διπλής ζώνης (2.4 GHz και 5 GHz), συνδεθείτε στον ιστότοπο διαχειριστή του δρομολογητή σας και αλλάξτε τη ρύθμιση ασύρματης ζώνης σε 5 GHz. Επειδή λιγότερες συσκευές λειτουργούν σε αυτήν τη συχνότητα θα έχετε ταχύτερη και πιο αξιόπιστη ασύρματη σύνδεση.

  1. Συνδέστε το δρομολογητή Wi-Fi σε ένα λιγότερο απασχολημένο κανάλι.

Εάν πάρα πολλοί από τους γείτονές σας χρησιμοποιούν το ίδιο κανάλι Wi-Fi, η σύνδεσή σας είναι πιθανότατα αργή ή / και ανώμαλη. Μπορείτε να δοκιμάστε ένα δωρεάν εργαλείο σάρωσης Wi-Fi για να προσδιορίσετε το λιγότερο πολυσύχναστο κανάλι στο οποίο θα συνδεθείτε.

Εάν διαθέτετε ασύρματο δρομολογητή 2.4 GHz, θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι είναι συνδεδεμένος σε ένα από τα τρία κανάλια που δεν αλληλεπικαλύπτονται — 1, 6 ή 11. Αυτό μπορεί να γίνει στην πύλη διαχείρισης του δρομολογητή σας.

Εάν διαθέτετε δρομολογητή 5 GHz, υπάρχει λιγότερη πιθανότητα να χρησιμοποιείτε ένα πολυσύχναστο κανάλι που οδηγεί σε αργή σύνδεση. Συνήθως οι δρομολογητές επιλέγουν αυτόματα το καλύτερο κανάλι, αλλά αυτό δε συμβαίνει πάντα και θα πρέπει να το ελέγχουμε.

  1. Χρησιμοποιήστε επεκτάσεις ασύρματης εμβέλειας

Εάν δεν είναι δυνατόν να βρίσκεστε σε απόσταση 15 έως 30 μέτρων από το δρομολογητή σας ή  υπάρχουν φυσικά εμπόδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια επέκταση εμβέλειας για να αναμεταδώσετε το σήμα Wi-Fi του δρομολογητή σας σε άλλα μέρη του σπιτιού ή του γραφείου σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε περισσότερες κεραίες. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε μία κεραία σε γωνία 45 °, μία σε 60 ° και μία σε 35 °. Με αυτόν τον τρόπο, το σήμα θα καλύψει την περιοχή.

  1. Επανεκκινήστε το δρομολογητή σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Για να το κάνετε αυτό, απενεργοποιήστε το δρομολογητή, περιμένετε 30 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, ενεργοποιήστε τον ξανά. Αφήστε το να τρέξει για περίπου 5 λεπτά και, στη συνέχεια, ελέγξτε την ταχύτητα του δικτύου σας.

  1. Αποσυνδέστε τους αχρησιμοποίητους υπολογιστές και τα αξεσουάρ από το δίκτυο.

Εάν έχετε πολλούς υπολογιστές, τηλέφωνα, tablet, εκτυπωτές, ή έξυπνες τηλεοράσεις που χρησιμοποιούν το ασύρματο δίκτυό σας ταυτόχρονα, ενδέχεται να το επιβραδύνουν. Απενεργοποιήστε ή αποσυνδέστε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε για να βελτιώσετε τις ταχύτητες δικτύου για αυτές που χρησιμοποιείτε. Επίσης, μπορείτε να περιορίσετε τον αριθμό των συσκευών που ο δρομολογητής θα επιτρέψει να συνδεθούν κάθε φορά.  

Πηγή:  https://www.wikihow.com/Improve-WiFi-Reception