Μη κατηγοριοποιημένο

Ψέματα…Γιατί;

Από την Πόλυ Κεφάλα,

Ψέματα μία λέξη καθώς την ακούς διακατέχεσαι από έντονο συναισθηματικό φορτίο, καθώς και εσύ και ο καθένας από εμάς έχει βιώσει μία αντίστοιχη κατάσταση, να του λένε ψέματα ή το χειρότερο να ανακαλύπτει το ψέμα από τον/την σύντροφο, παιδί,  γονείς και φίλους, από άτομα που έχει εμπιστευτεί και είχε την πεποίθηση και σκέψη ότι γι αυτούς «βάζω το χέρι μου στη φωτιά», δε θα με προδώσουν ποτέ. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Τι οφείλεις να κάνεις για να προστατεύσεις τη ψυχή σου και να θέσεις όρια;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι όπου ο καθένας μπορεί να πει ψέματα σε σένα, όλοι θα βρεθούν σε αυτή τη θέση έστω μια φορά είτε να πουν ψέμα είτε να γίνουν δέκτες ψευδών μηνυμάτων. Διάφοροι λόγοι κάνουν κάποιον να πει ψέματα: να πουλήσει κάτι, να μην στεναχωρήσει κάποιον για την εμφάνισή του ή τις επιλογές του, κάποιος θέλει να σώσει μια κατάσταση πριν γίνει φανερή και λέει ψέματα όπου το ένα ψέμα φέρνει το άλλο, θέματα εξωσυζυγικά και συντροφικά αντίστοιχα. Πολλοί είναι αυτοί που σκιάζουν την αλήθεια γατί πολύ απλά είναι πού εύκολο να πεις ψέματα για να αποφύγεις μία κατάσταση με τις όποιες συνέπειες θα υποστείς. Πολύ πιο εύκολο δε όταν το ψέμα είναι μικρό και «αθώο».

Όμως όταν το ψέμα σχετίζεται με συντροφικές σχέσεις και ανακαλύπτεις ότι ο «δικός σου» άνθρωπος σε πλήγωσε σου είπε ψέματα ότι ήταν στο τάδε μέρος και δεν ήταν ή όταν σου λέει σε αγαπάει και ανακαλύπτεις ότι μιλά με κάποιον άλλον/η και πολλά άλλα σοβαρά ψέματα που ανακάλυψες, τότε γκρεμοτσακίζονται τα όνειρα που έκανες γι αυτόν τον άνθρωπο, οι προσδοκίες σου γι αυτή τη σχέση ή το γάμο σας και νιώθεις κενό, συναισθήματα ματαιότητας, έλλειψη εμπιστοσύνης και ανεπάρκεια, διακατέχεσαι από θλίψη και ευαλωτότητα. Όσο δύσκολο και εάν σου είναι μέχρι να συνειδητοποιήσεις τι έχει συμβεί και να μπορέσεις να αξιολογήσεις τις καταστάσεις για το όποια απόφαση και να πάρεις, μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι που ξέρεις ότι θα σε ακούσει με ενσυναίσθηση, κατανόηση και δε θα σε κρίνει, πολύ πιο χρήσιμο να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας πώς να διαχειριστείς την επώδυνη κατάσταση, γιατί το ψέμα μόνο προβλήματα φέρνει και ζητήματα ψυχικής σημασίας. Μην αναλωθείς σε σκέψεις ότι δεν αξίζεις, ότι ποτέ δε θα γνωρίσεις κάποιον που να σε θέλει και να σε κατανοεί ή γιατί σε μένα που έδωσα τόσο και τι πήρα, όλη αυτή η άσχημη κατάσταση όσο δύσκολο και εάν είναι πρέπει να βιώσεις τα άσχημα αυτά συναισθήματα ώστε σιγά σιγά να μπορέσεις να μιλήσεις και να αποφασίσεις τι θα κάνεις, είναι στη δική σου κρίση εάν θα συγχωρέσεις κάτι από τα παραπάνω και στη δική σου κρίση εάν είναι μια κατάσταση που διαιωνίζεται.

Όσο δύσκολα και επώδυνα είναι όλα αυτά είναι καταστάσεις που όλοι βιώνουν και θα βιώσουν και αφορούν το 90% της ζωής η αδικία, το ψέμα, η ειλικρίνεια, το δίκιο, η χαρά, η λύπη, όλα αυτά συντελούν τη ζωή.

Το ψέμα ενοχλεί πιο πολύ γιατί «πονάει» ψυχικά και χάνεις την εμπιστοσύνη σου στο άτομο που πίστεψες και αγάπησες, όλα όμως διορθώνονται ως ένα βαθμό.