Από τον Ανδρέα Δεμέναγα,
Την προηγούμενη εβδομάδα, μια καινούρια εφαρμογή από τους δημιουργούς το γνωστού πλέον Instagram και Facebook, έκανε την εμφάνιση της και πολλοί πολίτες διαφόρων χωρών αποφάσισαν να την κατεβάσουν για να δουν περί τίνος πρόκειται.
Ουσιαστικά, το «Threads from Instagram» είναι μια προσπάθεια από την εταιρία να επεκτείνει την ιδέα των «στενών φίλων» που έχει ξεκινήσει ήδη από το 2018. Με αυτήν την καινούρια εφαρμογή, οι χρήστες, πλέον, θα μπορούν να στείλουν ειδικές φωτογραφίες, να επικοινωνήσουν και να ενημερώσουν τους «στενούς» τους φίλους για οτιδήποτε αφορά την ζωή τους.
Για παράδειγμα, όταν μέσω μιας φωτογραφίας η εφαρμογή καταλάβει ότι βρίσκεστε σπίτι σας και βλέπετε μια ταινία, τότε όλοι οι στενοί σας φίλοι θα μπορούν αυτόματα να δουν ένα εικονίδιο δίπλα στο όνομα σας που δείχνει ότι είστε στο σπίτι σας.
Παρόμοια, όταν ο αλγόριθμος της εφαρμογής καταλάβει ότι είστε στο γυμναστήριο, θα ενημερώνει με παρόμοιο τρόπο τους κοντινούς σας φίλους ότι αυτήν την στιγμή γυμνάζεστε όποτε καλύτερα να μην σας ενοχλήσουν.
Όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία και, όπως αναφέρει και η ίδια η εταιρία, σχεδιάστηκαν ώστε να μπορέσουν να δώσουν ένα «πάτημα», σε άτομα που δεν χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα τόσο πολύ, για να γίνουν πιο «ανοιχτοί» και να ξεκινήσουν να μοιράζονται περισσότερες στιγμές της ζωής τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Κλασσικά όμως δεν είναι όλα τόσο όμορφα όσο φαίνονται.
Κάθε φορά που ένα καινούριος χρήστης αποφασίζει να κατεβάσει και να δοκιμάσει την νέα εφαρμογή της εταιρίας, τον περιμένει μια τεράστια έκπληξη στην μορφή ενός μηνύματος κατευθείαν μόλις ανοίξει η εφαρμογή. Αυτό το μήνυμα ενημερώνει τον χρήστη πως για να μπορέσει η υπηρεσία να λειτουργήσει στο 100% των δυνατοτήτων της, θα πρέπει να επιτραπεί σε αυτήν να έχει πλήρη έλεγχο και γνώση πολλών προσωπικών δεδομένων του χρήστη όπως για παράδειγμα την τοποθεσία του. Το γεγονός αυτό δεν είναι κάτι το καινούριο, ούτε κάτι το παράλογο για εταιρίες όπως το Facebook. Προφανώς και οι χρήστες μπορούν να αποφασίσου να μην επιτραπεί η πρόσβαση της εφαρμογής στα προσωπικά τους δεδομένα αλλά έτσι «χάνουν» ένα μέρος των λειτουργιών που αποτελούν αυτήν την καινούρια εφαρμογή.
Εδώ είναι λοιπόν που δημιουργείται ένα τεράστιο δίλλημα στο μυαλό του κάθε χρήστη. Το δίλλημα αυτό δεν ισχύει μόνο για το Instagram στην προκειμένη περίπτωση αλλά και για όλες τις εφαρμογές που ζητάνε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ώστε να λειτουργήσουν σωστά.
«Τι να κάνω; Να αφήσω την εφαρμογή να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία μου και άλλα προσωπικά στοιχεία, απολαμβάνοντας όμως της λειτουργίας της, ή να μην επιτρέψω την χρήση των προσωπικών μου στοιχείων αλλά ταυτόχρονα να μου μειωθεί η πρόσβαση σε υπηρεσίες που κάνουν την ζωή μου τόσο πιο εύκολη και διασκεδαστική.»
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.