Γράφει η Δήμητρα Χαρτοφύλη, φοιτήτρια Ψυχολογίας
Όπως είναι φυσικό, όταν καταγράφεται ένα τρομοκρατικό χτύπημα σε μια περιοχή αλλάζουν άρδην τα πράγματα. Τίποτα δεν είναι ίδιο την επόμενη μέρα και πιθανότατα να μην είναι ίδιο ποτέ ξανά στο μέλλον. Τα θύματα είναι χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι είτε έχουν χάσει τη ζωή τους, είτε στερούνται πολλές από τις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα και με τα τελευταία γεγονότα, η κοινωνία πλήττεται σε μεγάλο βαθμό. Μιλώντας για κοινωνία, εννοείται το σύνολο των αξιών και των νόμων που μέχρι πρότινος είχαν θεσπιστεί, αλλά και οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους. Βάσει νόμου, υπάρχουν ορισμένες θεμελιώδεις αξίες που αποδίδονται σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση της τρομοκρατίας;
Όπως σαφέστατα υποδηλώνει και η ίδια η λέξη, η τρομοκρατία είναι συνυφασμένη με τον τρόμο. Πρόκειται για πράξη βίας που στόχο έχει να βλάψει ανθρώπους ή και περιουσίες. Γι’ αυτό και έπειτα από την εμφάνιση της τρομοκρατίας κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια. Ποιους όμως πλήττει περισσότερο;
Είναι αρκετά σύνηθες η πλειοψηφία των θυμάτων να είναι γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζεται δραματικά η θέση και ο ρόλος της στην κοινωνία. Στον 21ο αιώνα, όλοι φανταζόμαστε γυναίκες ανεξάρτητες, που σπουδάζουν σε ανώτατα πανεπιστήμια, που εργάζονται και είναι αυτόνομες, που έχουν την οικογένειά τους και πολλές φορές τη συντηρούν μόνες τους, που είναι ελεύθερες να κυκλοφορούν στους δρόμους όλες τις ώρες, που δεν κλείνονται στο σπίτι τους από φόβο ότι κάτι κακό θα τους συμβεί, γυναίκες που έχουν ακριβώς ίση αξία και ίδια δικαιώματα με τους άντρες. Κι όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει παντού και ειδικά σε συνθήκες τρομοκρατίας, ενώ οι γυναίκες αντιμετωπίζουν το μέλλον με φόβο και ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι.
Σε περιόδους τρομοκρατίας, συχνά παρατηρείται στέρηση βασικών δικαιωμάτων των γυναικών, όπως είναι η παιδεία και η εργασία, υποβαθμίζοντας την ίδια τους την ύπαρξη μέσα στην κοινωνία. Αντιμετωπίζονται από τους τρομοκράτες ως όντα υποδεέστερα, με ελάχιστη ή μια και μοναδική αξία, που συνήθως είναι η αναπαραγωγή. Σε περιοχές που τελούνται υπό το καθεστώς τρομοκρατίας, οι δράστες δύναται να εισβάλλουν στα σπίτια των γυναικών, επιβάλλοντάς τους οτιδήποτε θελήσουν. Όσες δεν υπακούσουν ή προβάλλουν αντίσταση κινδυνεύουν με λιθοβολισμό ή ακόμη και θάνατο, προσβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την ανθρώπινη υπόστασή τους.
Επιπλέον, δεν τους επιτρέπεται να αναλαμβάνουν κύριες πολιτικές θέσεις ή να συμμετέχουν στην ενεργό πολιτική δράση. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η στέρηση στο δικαίωμα της περίθαλψης και της υγείας γενικότερα, αφού όσες χρήζουν ιατρικής ανάγκης οφείλουν να συνοδεύονται από κάποιον ενήλικο άντρα που έχει χριστεί ως κηδεμόνας, προκειμένου να τους παρασχεθεί βοήθεια.
Φυσικά, κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος από μια τρομοκρατική επίθεση, απλώς συνηθίζεται οι δράστες να εφαρμόζουν κανόνες εις βάρος των γυναικών, θεωρώντας τις πιο εύκολο στόχο. Τι γίνεται όμως όταν στο ρόλο του δράστη βρίσκεται γυναίκα;
Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού το κυρίαρχο όργανο επιβολής είναι γένους θηλυκού. Πρόκειται για γυναίκες εξτρεμίστριες που συμμετέχουν ενεργά στην τρομοκρατία, επιδιώκοντας να υπερασπιστούν τις πεποιθήσεις και τις απόψεις τους. Η γυναικεία συμμετοχή στην τρομοκρατία είναι ένα γεγονός που συχνά παραβλέπεται. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εξτρεμιστικές ομάδες αποτελούνται ως επί το πλείστον από γυναίκες, οι οποίες στρατολογούνται και αναλαμβάνουν το ρόλο του διαμεσολαβητή και του μάρτυρα. Λόγω της ανεπτυγμένης τεχνολογίας, συχνά ενισχύουν τις εξτρεμιστικές δράσεις κάνοντας χρήση του διαδικτύου, προωθώντας τις ιδεολογίες τους και γνωστοποιώντας τα κίνητρά τους.
Υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις, στις οποίες οι αποφάσεις λαμβάνονται από γυναίκες, ενώ κάποιες φορές προχωρούν οι ίδιες και στην πράξη της επίθεσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αρκετά σύνηθες είναι οι γυναίκες να ακολουθούν τα χνάρια του άντρα τους και να αναλαμβάνουν τις επιθέσεις σε περίπτωση θανάτου του. Μάλιστα, υπάρχουν και γυναίκες που είναι ένθερμες υποστηρίκτριες του τρομοκρατικού έργου του άντρα τους, ενισχύοντας τις δράσεις του.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τις περισσότερες φορές τα κίνητρα των γυναικών τρομοκρατών είναι κοινά με εκείνα των αντρών, ενώ συμβαίνει το ίδιο και με τους λόγους στρατολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, δεν έχει βρεθεί ένα συγκεκριμένο προφίλ γυναικών, βάσει του οποίου να γίνει γενίκευση για τα κίνητρα και τους σκοπούς αυτών των γυναικών. Όπως συμβαίνει και με τους άντρες, η προσήλωση σε κάποια ιδέα, είναι δυνατόν να οπλίσει τις γυναίκες.
Πηγές :
https://www.cfr.org/report/women-and-terrorism
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.