Εγκλήματα, Κοινωνία, Παιδιά

“Trace an Object”: η Europol ζητά τη βοήθειά μας!

Η κακοποίηση ανηλίκων είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σοβαρότερα εγκλήματα. Για το λόγο αυτό, οι κυβερνήσεις και τα σώματα ασφαλείας προσπαθούν να βρουν την καλύτερη λύση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της. Πολλές από τις προτεινόμενες ενέργειες έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα, όπως το πρόγραμμα Sweetie και η καμπάνια της Europol ΄΄Stop Child Abuse – Trace an Object΄΄. Η Europol αποτελεί ουσιαστικά την ευρωπαϊκή αστυνομία για την αντιμετώπιση εγκλημάτων, όπως τρομοκρατία, εμπόριο ναρκωτικών και κυβερνοέγκλημα. Η πρωτοβουλία ΄΄Trace an Object΄΄ δημοσιοποιήθηκε το 2017 και μέχρι τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με επίσημα αποτελέσματα της Europol, 23 παιδιά θύματα απομακρύνθηκαν από το κακοποιητικό περιβάλλον και 5 δράστες αναγνωρίσθηκαν και συνελήφθησαν, ενώ σε πάνω από 120 περιπτώσεις οι ερευνητές κατόρθωσαν να βρουν την περιοχή που λαμβάνει χώρα το έγκλημα, μέσω των πληροφοριών που τους δόθηκαν από πολίτες που συνέδραμαν σημαντικά στην έρευνα.

Όμως, τι είναι αυτή η πρωτοβουλία; Περί τίνος πρόκειται και πώς γίνεται η ταυτοποίηση των πραγμάτων; Όπως αναφέρει και η Europol, ακόμα και το παραμικρό και πιο αθώο στοιχείο μπορεί να βοηθήσει στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης. Η υπηρεσία ανεβάζει στον προσωπικό της ιστότοπο φωτογραφίες από πράγματα που διακρίνονται σε φωτογραφίες ή βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Βέβαια, το υλικό αυτό έχει ήδη αναλυθεί εξονυχιστικά από την υπηρεσία και, μέσω της ταυτοποίησης των αντικειμένων από τους πολίτες, προσπαθούν να αναγνωρίσουν τις πιθανές χώρες προέλευσης, ώστε να ενημερωθούν τα τοπικά σώματα ασφαλείας και να επιταχυνθεί η ταυτοποίηση του θύματος και του δράστη. Συνήθως, πρόκειται για ρούχα ή οτιδήποτε θεωρεί η Europol ως σημαντικό στοιχείο. Εμπνεόμενη από την παραπάνω καμπάνια, η αυστραλιανή αστυνομία δημοσιοποίησε τη δική της εκδοχή του ΄΄Trace an Object΄΄ το Μάρτιο του 2021.

Η μεγάλη δημοτικότητα της παραπάνω ενέργειας αντικατοπτρίζεται στη δημιουργία πολλών threads, κυρίως στο Reddit, από πολίτες που βοηθούν ενεργά στην αναγνώριση των αντικειμένων. Μέσω της αλληλεπίδρασης μεταξύ των χρηστών, επιχειρείτε η ταυτοποίηση του αντικειμένου και η ενημέρωση της Europol για την προέλευσή του.

Τέτοιες προσπάθειες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κακοποίησης ανηλίκων και να δώσουν την ευκαιρία σε πολίτες να συνδράμουν στο έργο των σωμάτων ασφαλείας για την προστασία των παιδιών. Ειδικότερα, σε μια εποχή που το κυβερνοέγκλημα ακμάζει, κρίνεται απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί κάθε πιθανό μέσο για την καταπολέμησή του. Στην Ολλανδία, πολλές εφημερίδες ανέφεραν πως αστυνομικοί περιέγραψαν για πρώτη φορά το υλικό παιδικής κακοποίησης ως ΄΄εθνική απειλή΄΄. Για την αποφυγή της σύλληψής τους, οι δράστες χρησιμοποιούν το Dark Web, μέσω του προγράμματος πλοήγησης Tor που εμπεριέχει προστασία τοποθεσίας, κατά την διανομή του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης (Europol using everyday objects to trace child sexual abusers, AFP, 2017). Όπως γίνεται αντιληπτό, το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στη σημερινή κοινωνία και ενέργειες όπως το ΄΄Trace an Object΄΄ αποτελούν αναγκαιότητα.

Πηγές:

https://www.reddit.com/r/TraceAnObject/

https://www.europol.europa.eu/stopchildabuse

https://www.accce.gov.au/what-we-do/trace-an-object