Γράφει η Μαρία Βιδάλη, τελειόφοιτη ψυχολογίας
Όλο και πληθαίνουν οι κλήσεις από κρυφούς αριθμούς που λαμβάνουν στην Ελλάδα, με τις ενοχλητικές αυτές ειδοποιήσεις να κλήσεις με απόκρυψη αποτελούν καθημερινότητα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί κάποιοι θέλουν να κάνουν κάποιου είδους αστείο, είτε γιατί θέλουν να προωθήσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, είτε γιατί έχουν κακόβουλους σκοπούς. Παρόλα αυτά οι χρήστες δεν είναι πλέον απροστάτευτοι ή εκτεθειμένοι, καθώς υπάρχουν τρόποι να μάθουν ποιοι κρύβονται πίσω από την απόκρυψη.
Αρχικά, στα κινητά πλέον, ή τουλάχιστον στα περισσότερα με καινούργιο λογισμικό (smartphones), υποστηρίζεται η φραγή κλήσεων, που γίνονται με απόκρυψη μέσω μιας απλής ρύθμισης. Η φραγή μπορεί να γίνει ακόμη και σε όσα νούμερα οι χρήστες θεωρούν ενοχλητικά. Εάν όμως δεν υπάρχει στο κινητό τηλέφωνο η υπηρεσία αυτή μπορούν να ζητήσουν την βοήθεια από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας τους. Έτσι όταν θα τους καλούν, ο αριθμός τους θα φαίνεται κατειλημμένος.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ΦΕΚ B 1853 – 21.12.2006, με την υπ. αριθμόν 2322/2006 Πράξη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.) και βάσει του άρθρου 8 παρ. 7 του Ν.3471/06, η νομοθεσία τους επιτρέπει να κάνουν αίτηση στον πάροχό τους για εξουδετέρωση της απόκρυψης του καλούντος για περιορισμένο χρονικό διάστημα που φτάνει μέχρι και τις 15 ημέρες, με σκοπό να εντοπιστούν οι ενοχλητικές ή κακόβουλες κλήσεις.
Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον η αίτηση πληροί τις προϋποθέσεις, όταν τους καλούν με απόκρυψη, οι καλούντες θα ακούν ένα ηχογραφημένο μήνυμα που θα τους ενημερώνει ότι η απόρριψή τους δεν ισχύει πια. Όσοι καλούν τον αριθμό του αιτούντα, κατά το δηλωθέν διάστημα, υποχρεωτικά θα ακούν το κάτωθι ηχογραφημένο μήνυμα πριν από τη σύνδεση: «Ο συνδρομητής που καλείτε έχει ενεργοποιήσει την δυνατότητα εξουδετέρωσης της υπηρεσίας απόκρυψης αριθμού κλήσης. Εφόσον η κλήση απαντηθεί ο αριθμός σας, η ημερομηνία, η ώρα και η διάρκεια της κλήσης θα διατεθούν στον συνδρομητή που καλείτε».
Έτσι μπορούν να μάθουν ποιο νούμερο τους καλεί και στη συνέχεια να βρεθεί το άτομο (ή η εταιρεία) που ακολουθεί την πρακτική αυτή με την υποστήριξη των εισαγγελικών, ανακριτικών και προανακριτικών αρχών. Οι προτάσεις των Ελληνικών Αρχών είναι οι εξής:
- Δεν απαντάτε τηλέφωνα με απόκρυψη, ή κι αν ακόμη μπείτε στον πειρασμό, ακούτε τι έχουν να σας πουν χωρίς να απαντήσετε. Αυτό που πραγματικά θέλουν να πετύχουν εάν πρόκειται για κακόβουλο τηλεφώνημα είναι να αντιδράσετε. Βέβαια αυτό εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο οι άγνωστοι να αποκτήσουν πρόσβαση στην κάρτα SIM και να τηλεφωνούν χρεώνοντας τον λογαριασμό των χρηστών. Είναι ενδιαφέρον ότι οι εγκληματίες δεν χρειάζεται καν να έχουν προηγμένες τεχνικές γνώσεις για να πραγματοποιήσουν μια τέτοιου είδους παραβίαση — αρκεί το να έχουν μια κάρτα SIM και να καλέσουν στον πάροχο τηλεφωνίας των χρηστών. Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν, συνήθως, μια από τις ακόλουθες μεθόδους για την πραγματοποίηση της επίθεσης:
- Οι εγκληματίες δωροδοκούν ή εκβιάζουν έναν υπάλληλο εταιρείας τηλεπικοινωνιών για να συμμετάσχει στο έγκλημα.
- Οι υπάλληλοι συμμετέχουν με τη θέλησή τους, εκμεταλλεύονται την πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών και βοηθούν τους εγκληματίες.
- Οι υπάλληλοι εξαπατούν συνεργάτες τους από άλλα υποκαταστήματα της εταιρείας και βάζουν εκείνους να κάνουν την ανταλλαγή της κάρτας SIM.
- Υπάρχει πάντα και η επιλογή να αφήσετε να καταγραφεί το μήνυμά τους στον αυτόματο τηλεφωνητή σας, έχοντας ηχογραφήσει ένα δικό σας μήνυμα στο οποίο θα ενημερώνετε ότι οι κλήσεις καταγράφονται σε ειδική υπηρεσία της αστυνομίας ή σε ιδιωτική υπηρεσία φύλαξης.
- Μην ξεχνάτε ότι δεν απαντάτε ποτέ σε προσωπικές ερωτήσεις όπως κι αν σας συστήνονται από την απέναντι πλευρά (υπάλληλοι τραπεζών, διαφημιστές, τεχνικοί της εταιρείας του κινητού σας τηλεφώνου που σας ζητούν, για παράδειγμα, για δήθεν έλεγχο της συσκευής σας, να πατήσετε κάποιον συνδυασμό πλήκτρων, όπως το πλήκτρο με τη δίεση (#), τους αριθμούς 90 ή 09, δίεση (#) και έπειτα κάποιον άλλον αριθμό).
- Καλό είναι να ενεργοποιήσετε την εκτροπή κλήσεων, αν υπάρχουν ανήλικα ή υπερήλικα άτομα στο σπίτι όσο εσείς απουσιάζετε, έτσι ώστε να μη δοθούν από τους ανθρώπους σας, χωρίς να το θέλουν, πληροφορίες που δεν θα έπρεπε.
Πηγές
https://www.secnews.gr/402237/sim-swapping-epitheseis-ti-einai-pos-na-prostateutheite/
https://www.pellanews.gr/pws-tha-mathete-poios-sas-kali-me-apokripsi-117628
https://www.tanea.gr/2023/04/07/greece/pos-tha-mathete-poios-sas-kalei-me-apokrypsi/
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.