Εφαρμογές, Ιδιωτικότητα, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Το WordPress και το Tumblr σχεδιάζουν να πουλήσουν περιεχόμενο χρήστη σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης

Μεταφράζει η Καρολίνα Χριστοδούλου

Η Automattic, η μητρική εταιρεία ιστότοπων, όπως το WordPress και το Tumblr, βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση περιεχομένου από τις πλατφόρμες της σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης όπως η MidJourney και η OpenAI για εκπαιδευτικούς σκοπούς, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του 404 Media. Και ενώ οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ακόμα ασαφείς, η Automattic προσπαθεί να καθησυχάσει τους χρήστες ότι μπορούν να εξαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.

Το 404 αναφέρει ότι υπάρχει σύγκρουση στην Automattic, καθώς μέρος του περιεχομένου που σαρώθηκε για τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης περιλάμβανε ιδιωτικό περιεχόμενο που δεν προοριζόταν να αποθηκευτεί από την εταιρεία. Για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, το διαφημιστικό περιεχόμενο που δεν ανήκει καν στην Automattic, συμπεριλαμβανομένων διαφημίσεων από μια παλιά καμπάνια της Apple Music, φέρεται να έχει μπει επίσης στο σύνολο δεδομένων εκπαίδευσης.

Τα σχέδια της Automattic ήταν τόσο αμφιλεγόμενα στο εσωτερικό της, που ένας διευθυντής προϊόντων άρχισε ακόμη και να βγάζει τις δικές του φωτογραφίες από το Tumblr, για να βεβαιωθεί ότι δεν χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με το 404 .

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει μια μεγάλη επιχείρηση από τότε που το OpenAI κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το ChatGPT στα τέλη του 2022 και σύντομα ακολούθησαν δημιουργοί εικόνων με προτροπή κειμένου από διάφορες εταιρείες. Η τεχνολογία λειτουργεί με το να «εκπαιδεύεται» σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, κάτι που της επιτρέπει να δημιουργεί βίντεο, εικόνες ή κείμενα που φαίνεται πρωτότυπα. Αλλά οι μεγάλοι εκδότες έχουν παραπονεθεί, με ορισμένους μάλιστα να υποβάλλουν μηνύσεις , ισχυριζόμενοι ότι πολλά από τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση αυτών των συστημάτων είτε ήταν πειρατικά είτε δεν συνιστούν «θεμιτή χρήση» σύμφωνα με τα υπάρχοντα καθεστώτα πνευματικών δικαιωμάτων.

Η Automattic σχεδιάζει να εισαγάγει μια νέα ρύθμιση την Τετάρτη που θα επιτρέπει στους χρήστες να εξαιρεθούν από την εκπαίδευση συστημάτων AI, αλλά δεν είναι σαφές εάν η ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί ή θα απενεργοποιηθεί από προεπιλογή για τους περισσότερους χρήστες. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις η Automattic οδήγησε σε μια νέα ανάρτηση που λίγο πολύ επιβεβαίωσε τις αναφορές του 404 Media, ενώ προσπαθούσε να “πουλήσει” την κίνηση αυτή στους καταναλωτές ως μια ευκαιρία «να σας δώσει περισσότερο έλεγχο στο περιεχόμενο που έχετε δημιουργήσει».

«Το AI μεταμορφώνει γρήγορα σχεδόν κάθε πτυχή του κόσμου μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο δημιουργούμε και καταναλώνουμε περιεχόμενο. Στην Automattic, πιστεύαμε πάντα σε έναν ελεύθερο και ανοιχτό ιστό και ατομική επιλογή. Όπως και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, παρακολουθούμε στενά αυτές τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου συνεργασίας με εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο που σέβεται τις προτιμήσεις των χρηστών μας», αναφέρει η ανάρτηση.

Ωστόσο, η εκτενής δήλωση εμφανίζεται ως απίστευτα αμυντική, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει νόμος που να απαιτεί από τα προγράμματα ανίχνευσης να ακολουθούν αυτές τις προτιμήσεις» και υποδηλώνοντας ότι η εταιρεία απλώς ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές στον κλάδο για να δώσει στους χρήστες την επιλογή να αποφασίσουν αν θέλουν το περιεχόμενό τους χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση του AI.

«Ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση, θέλουμε να σας προσφέρουμε εργαλεία που παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο έλεγχο. Δεδομένου ότι οι αξιοσέβαστες εταιρείες ακολουθούν αυτές τις ρυθμίσεις, είναι η καλύτερη μέθοδος για την επιβολή του τρόπου με τον οποίο ανιχνεύεται το περιεχόμενο στο διαδίκτυο», αναφέρει η δήλωση της Automattic.

«Οι συνεργασίες μας θα σέβονται όλες τις ρυθμίσεις εξαίρεσης. Σκοπεύουμε επίσης να το κάνουμε ένα βήμα παραπέρα και να ενημερώνουμε τακτικά οποιονδήποτε συνεργάτη σχετικά με άτομα που πρόσφατα εξαιρούνται και ζητούν να αφαιρεθεί το περιεχόμενό τους από προηγούμενες πηγές και μελλοντική εκπαίδευση.”

Πηγή:

https://gizmodo.com/wordpress-tumblr-plan-sell-user-content-ai-companies-1851291225