Επιστήμη, Τεχνολογία

Η Neuralink του Elon Musk θέλει να δημιουργήσει chip για τυφλούς ανθρώπους

Η τοποθέτηση chip στον εγκέφαλο των ανθρώπων αποτελούσε για κάποια χρόνια πριν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όμως, ο Elon Musk (X, Neuralink, Tesla) έθεσε ως στόχο την πραγματοποίηση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος. Λίγους μήνες πριν, έγινε γνωστό πως κάποιος άνθρωπος δέχτηκε να τοποθετήσουν το πειραματικό chip στον εγκέφαλό του. Μάλιστα, ο ίδιος ο Musk ενημέρωσε μέσω X πως ο ασθενής αναρρώνει. Για την ιστορία, το chip θα δώσει τη δυνατότητα στο άτομο να ελέγχει το ποντίκι της συσκευής του μόνο με τη σκέψη του. Όπως δηλώνει ο ίδιος ο Musk, η ανάπτυξη του εγχειρήματος βαίνει προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Φυσικά, για να τοποθετηθεί σε ανθρώπινο εγκέφαλο, λήφθηκαν όλες οι απαραίτητες άδειες.

Η διαδικασία ξεκινά με την τοποθέτηση του chip στον τομέα του εγκεφάλου που εξυπηρετεί την κίνηση. Έπειτα, αυτό θα καταγράφει και θα στέλνει εγκεφαλικά “σινιάλα” σε μια εφαρμογή, η οποία θα βοηθά το άτομο να ελέγχει με τη σκέψη του το ποντίκι ή και το πληκτρολόγιο. Αν το όλο εγχείρημα πετύχει, θα μιλάμε για ένα τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα με αναρίθμητες δυνατότητες. Ωστόσο, τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα της νέας τεχνολογίας είναι πολύ λίγα.

Ο Elon Musk στοχεύει στη δημιουργία chips που θα βοηθούν ανθρώπους με συγκεκριμένα προβλήματα, όπως τυφλούς ανθρώπους να αποκτήσουν εκ νέου την όρασή τους ή άτομα με κινητικά προβλήματα. Το πρώτο προϊόν της Neuralink ονομάζεται Telepathy και απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους.

Όμως, ένα tweet του Musk προκάλεσε έκπληξη στους χρήστες. Ανακοίνωσε πως η Neuralink βρήκε τρόπο να επαναφέρει την όραση σε τυφλές μαϊμούδες. Ανέφερε πως το chip Blindsight θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τυφλούς ανθρώπους να ξανά δουν, με την ποιότητα όρασης στην αρχή να είναι χαμηλή, αλλά, με την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας θα φτάσει σε σημείο κανονικής ανάλυσης.

Τα δυο αυτά “προϊόντα” της Neuralink έχουν λάβει τις απαραίτητες άδειες για κλινικές δοκιμές, αλλά, όχι ακόμα για κυκλοφορία στην αγορά. Χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλοί έλεγχοι για να επιβεβαιωθεί πως είναι απόλυτα ασφαλές για τον άνθρωπο. Ωστόσο, αν και στα σπάργανά της, η νέα τεχνολογία υπόσχεται την επίλυση σημαντικών προβλημάτων και δημιουργεί ελπίδα. Το μέλλον αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Πηγές:

https://www.euronews.com/health/2024/03/22/elon-musk-claims-neuralinks-brain-computer-chip-can-cure-blindness

https://edition.cnn.com/2024/02/20/tech/first-neuralink-human-subject-computer-mouse-elon-musk/index.html